Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Urologas prof. B.Dainys apie ligą, kuri prasideda nekaltai, bet gali apkartinti visą likusį gyvenimą

Atvėsus orams didėja rizika susirgti šlapimo takų uždegimu. Dažniausia šių susirgimų priežastis – peršalimas, todėl natūralu, kad susirgimų padaugėja šaltuoju metų laiku. Pasak žinomo urologo prof. Balio Dainio, šlapimo takų uždegimas gali būti ir labai lengva liga, ir labai sunki, gadinanti gyvenimą ir net sukelianti neįgalumą. Ką būtina žinoti, kad taip neįvyktų?
Vyras
Vyras / 123RF.com nuotr.

Kas sukelia šlapimo takų uždegimus

Nors dėl anatominių savybių moterys šlapimo takų uždegimu serga žymiai dažniau – sakoma, kad dešimčiai moterų tenka vienas vyras, –visgi tai rimto gydymo reikalaujanti liga abiem lytims.

Stop kadras/Balys Dainys
Stop kadras/Balys Dainys

„Yra dvi svarbiausios šlapimo takų uždegimo priežastys. Pirmoji – įvairios lytiniu keliu plintančios ligos, kurias gali sukelti ureaplazmos, mikoplazmos, chlamidijos, gardnerelos ir pan. Visų šių sukėlėjų Lietuvoje šiuo metu yra labai daug ir jie iš tiesų gana dažna šlapimo takų uždegimų priežastis.

Dažniausiai šlapimtakių uždegimą sukelia peršalimas, susijęs su pačiomis įvairiausiomis situacijomis

Vieniems uždegimas gali prasidėti todėl, kad pasėdėjo ant šalto paviršiaus. Pavyzdžiui, pavasarį dar niekas neįšilę, o jaunimas jau sėdi ant akmenų. Kita situacija, kai dažnai peršąlama, – maudynės šaltame vandenyje. Šiandien mes jau pakankamai gerai gyvename ir galime sau leisti nuvykti prie jūros ne tik vieną kartą per metus. Ir pastaruoju metu geras tonas yra nuvykus maudytis ledinėje jūroje. Po to tokie sveikuoliai plūsta pas gydytojus. Nepriduoda sveikatos ir šiuolaikinės mados, kai vaikštoma apnuogintais pilvais ir keliais. Tai tikrai nesveika šlapimo pūslei“, – vardijo pašnekovas.

Kuo persišaldymas skiriasi nuo uždegimo

Šlapimo takų uždegimo požymiai – labai aiškūs ir žinomi turbūt kiekvienai moteriai: dažnesnis ir skausmingas šlapinimasis ar net kraujo pasirodymas šlapime. Laboratoriškai uždegimas patvirtinamas šlapimo tyrimu.

Pasak gydytojo, turbūt daugelis yra patyrę, kai šiek tiek sušalus, ypač kojas, norisi dažniau šlapintis. Jeigu nėra skausmo, tai tik šlapimo pūslės peršaldymas, bet dar ne uždegimas. Dažnai ši būklė praeina ir be gydymo. Tačiau jeigu atsiranda skausmas – tai jau uždegimas, kurį reikia gydyti.

Šlapimo takų uždegimo požymiai – dažnesnis ir skausmingas šlapinimasis ar net kraujo pasirodymas šlapime.

„Taip pat reikia žinoti, kad šlapimo pūslės peršaldymas labai greitai gali pereiti į uždegimą. Todėl jeigu pajutote pūslės peršalimo simptomus, t. y. norisi lakstyti į tualetą dažniau, verta pasėdėti šiltoje vonioje ir sušildyti apatinę kūno dalį, išgerti petražolių arbatos. To dažniausiai ir užtenka. Jeigu šlapinantis pradeda skaudėti, arbatos jau gali nepadėti, reikia rimtesnio gydymo. Taigi būtina kreiptis į gydytoją. Į šlapimo pūslės uždegimą reikia žiūrėti rimtai ir būtina jį išgydyti iki galo, nes jis turi savybę kartotis“, – įspėjo B.Dainys.

Kokios komplikacijos?

Urologo teigimu, negydomo šlapimo takų uždegimo komplikacijos gali būti labai liūdnos: infekcija iš šlapimo pūslės gali pakilti į inkstus ir sukelti gerokai stipresnę organizmo reakciją – prasideda šaltkrėtis, pakyla aukšta temperatūra, gali išsivystyti inkstų uždegimas, kurį gydyti teks gerokai ilgiau.

„Inkstų uždegimas – tai jau labai rimta liga, kartais net tenka gultis į ligoninę, nes neužtenka vien geriamų vaistų, reikia leidžiamų į veną. Negydant šlapimo pūslės uždegimo, infekcija į inkstus gali pereiti labai greitai, ypač jeigu žmogaus imunitetas silpnesnis. Laikui bėgant juose dėl to gali formuotis akmenys, uždegimas gali pereiti į lėtinį ir viskas gali baigtis inkstų nepakankamumu, dializėmis bei organo transplantacija“, – dėstė pašnekovas.

Dar viena rimta grėsmė, kad šlapimo takų uždegimai, kaip jau minėta, linkę kartotis ir gali pereiti į lėtinį šlapimo pūslės uždegimą.

Negydant šlapimo pūslės uždegimo, infekcija į inkstus gali pereiti labai greitai, ypač jeigu žmogaus imunitetas silpnesnis.

„Tai turi didžiulį poveikį žmogaus gyvenimo kokybei: užtenka menko peršalimo ir vėl sergama. Pavyzdžiui, viena pacientė pasakoja, kad jai uždegimai kartojasi kas mėnesį – užtenka iš šaldytuvo paimti dubenį plikomis rankomis. Šlapimo pūslės uždegimą gali sukelti netgi šaltas gėrimas, ledai ir pan. Kasdienis gyvenimas tuomet tampa labai sudėtingas.

Tokių pacienčių laukia labai ilgas gydymas. Sakoma, kiek laiko sergi lėtiniu šlapimo pūslės uždegimu, tiek laiko reikia gydytis. Kartais tai trunka metų metus ir ne visada gydymas būna sėkmingas. Tam tikrais atvejais netgi tenka leisti vaistus į šlapimo pūslę. Toks gydymas labai vargina ir gydytoją, ir pacientą“, – aiškino B.Dainys.

Pasak urologo, vyrams šlapimo takų uždegimas susijęs su prostatitu – prostatos liaukos uždegimu, o prostatos liaukos veikla yra susijusi su lytiniu potraukiu, potencija ir vaisingumu. Taigi liga turi neigiamą poveikį ne tik pačiam žmogui, bet ir šeimai. Beje, šlapimo pūslės uždegimai gali tapti ir moterų nevaisingumo priežastimi.

Kaip sau padėti

Norint išvengti komplikacijų, gydytojo paskirtus vaistus reikia gerti tiek laiko, kiek jie buvo paskirti, jokiu būdu negalima nutraukti gydymo anksčiau laiko.

„Reikia gydytis tol, kol šlapimo tyrimas bus geras, net jeigu nebejaučiama uždegimo požymių. Baigus gydymą šlapimo tyrimą reikia kartoti dar kelis mėnesius – tikrinant, ar liga neatsinaujino. Mat po antibiotikų kurso dažnai šlapimo tyrimas iš pradžių būna geras, tačiau svarbu, kad jis nepablogėtų po dviejų savaičių, mėnesio ar dviejų mėnesių.

Persirgus šlapimo takų uždegimu kurį laiką reikia labai saugotis, kad neperšaltumėte.

Sakoma, kad jeigu per metus liga nepasikartojo, jau galima atsikvėpti. Mat po uždegimo šlapimo pūslė dar ilgai būna silpnesnė organizmo vieta, kurią reikia saugoti nuo sušalimo“, – teigė pašnekovas.

Pasak mediko, šlapimo pūslę sustiprinti padeda tiek bendras imuniteto stiprinimas, tiek šlapimo pūslės stiprinimui, reabilitacijai, skirti preparatai bei maisto papildai, įvairios žolelių arbatos. Visos šios priemonės, kurį laiką vartojamos po uždegimo gydymo, stiprina šlapimo takų atsparumą infekcijoms ir padeda apsisaugoti nuo uždegimo pasikartojimo.

Straipsnį apie šlapimo takų ligas inicijavo „Polpharma“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius