Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 15

Vaikščioti ar bėgioti? Kineziterapeutas atsakė, kaip teisingai pasirinkti fizinį aktyvumą

Turbūt ne vienas, besirūpinantis savo sveika gyvensena, sau užduoda „amžiną“ klausimą: kas geriau – greitas vaikščiojimas ar visgi bėgimas? Pasak kineziterapeuto Aurimo Juršėno, tai gana skirtingos aktyvios veiklos, kurias turime protingai pasirinkti. Vaikščiojimas yra neatsiejama mūsų kasdienybės dalis, tuo tarpu bėgimas yra gerokai aukštesnio intensyvumo reikalaujanti veikla, kuriai ne kiekvienas esame pasiruošę.
Pora su vaiku
Pora su vaiku / Shutterstock nuotr.

Koks turėtų būtų ėjimas, kad pajustume naudą

Kalbant apie ėjimą kaip apie aktyvią veiklą, pasak kineziterapeuto, turime suprasti, kad tai turi būti treniruotė, vadinasi, turime dėvėti laisvą patogią aprangą, su kuria galime suprakaituoti, patogią avalynę (tam puikiai tinka bėgimo bateliai).

Ėjimas turi būti spartus, vidutiniškai suaugęs žmogus eina apie 4–5 km per valandą, tad tikslas būtų nueiti 6–8 km per valandą (gal ir atrodo, kad labai daug, bet eidami greitai galime įveikti gana didelius atstumus). Rekomenduojama ėjimo trukmė – 45–60 min.

„Eidami sparčiai turite akcentuoti ilgesnį žingsnį, laisvas rankas, kurios atlieka kiek didesnius mostus nei įprastai – daugelis skundžiasi sustingusia pečių juosta ir kaklu, todėl plačiais mostais padedame išjudinti ir atpalaiduoti aplinkinius raumenis, tokiu būdu geriau pasimaitinta ir stuburo sistema“, – paaiškino A.Juršėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius