TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vargina alergija šalčiui? Gydytoja pataria, kaip tinkamai prižiūrėti odą

Jei po kontakto su šalčiu išbėrė niežtinčiu bėrimu pūkšlėmis ar ėmė niežėti veido, kaklo, rankų odą, galima įtarti, jog jums – šalčio dilgėlinė. Ir nebūtinai ši būklė pasireiškia žiemą. Pasak gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Justinos Šematonytės, atsiranda pacientų, kuriems netgi šiltuoju sezonu besimaudant atviruose telkiniuose išryškėja šalčio alergijos simptomai.
Justina Šematonytė pataria, kaip prižiūrėti šalčiui alergišką odą
Justina Šematonytė pataria, kaip prižiūrėti šalčiui alergišką odą / 123RF, Manodaktaras.lt nuotr.

Moterims pasireiškia dažniau

Šalčio dilgėlinė – tai viena neimunologinių, dar vadinamų pseudoalergijos formų, kuri yra gana reta, nustatoma mažiau nei 1 proc. populiacijos. Anot specialistės, ji gali būti diagnozuojama įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai nustatoma jaunuoliams arba vidutinio amžiaus pacientams. Beje, moterims – dukart dažniau nei vyrams.

„Dažniausiai ši liga pasireiškia bėrimu pūkšlėmis, odos niežuliu, kartais pastebimi tinimų epizodai. Simptomai išryškėja praėjus 2–5 min. po kantakto su šalčiu, bet gali atsirasti ir po 1–2 val. Dažniausiai beriamos atviros kūno vietos: rankos, veidas, kaklas.

Tačiau bėrimas pūkšlėmis gali išplisti visame kūne, pavyzdžiui, per maudynes vandens telkinyje. Kartais pacientams stebima Kvinkės edema dažniausiai veido, paakių srityje“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo „Biofirst“ gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė J.Šematonytė.

123RF.com nuotr./Sušalusi mergina
123RF.com nuotr./Sušalusi mergina

Pasitaiko ir sunkių ligos formų

Neretai pacientai nurodo, kad vargina rankų tinimai laikant šaltus daiktus (pavyzdžiui, gaminant ir liečiant šaldytus maisto produktus) arba lūpų patinimas vartojant šaltą maistą ar gėrimus. Pasak gydytojos, retai, bet teoriškai galima ir sunkių, gyvybei pavojingų reakcijų rizika: gerklės, liežuvio tinimas, anafilaksija.

„Dažniausiai pacientai dėl minėtų nusiskundimų kreipiasi vėlyvo rudens ar žiemos laikotarpiu. Tačiau atsiranda ir tokių, kuriems netgi vasarą maudynių jūroje, ežere metu ar lietingą dieną išryškėja šalčio dilgėlinė“, – teigė gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė J.Šematonytė.

Šalčio dilgėlinė gali būti pirminė (idiopatinė), kai jos priežastis nėra aiški, arba būti sąlygota antrinių priežasčių – hematologinių ar infekcinių ligų, pavyzdžiui, hepatitų. Visgi, anot specialistės, šalčio dilgėlinė dažniausiai būna idiopatinė.

Svarbu vengti provokuojančių veiksnių

Pastebėjus pirmuosius alergijos šalčiui simptomus, patartina iš karto kreiptis į specialistą. Kaip teigė gydytoja alergologė, šalčio dilgėlinė diagnozuojama atliekant ledo ar temperatūros testus, taip pat pacientui neretai tikslinga atlikti laboratorinius tyrimus dėl galimų kitų, antrinių ligos priežasčių.

„Svarbiausia vengti ligą provokuojančių veiksnių. Patarčiau vengti vartoti šaltus maisto produktus (pavyzdžiui, ledus), šaltus gėrimus. Medikamentiniam gydymui pasirenkami antihistamininiai vaistai.

Odos priežiūrai rekomenduoju naudoti specialius kremus, apsaugančius nuo šalčio. Taip pat yra duomenų apie naujų preparatų veiksmingumą“, – pasakojo gydytoja J.Šematonytė.

Ar įmanomas savaiminis pasveikimas? Anot specialistės, šalčio dilgėlinės simptomai dažniausiai tęsiasi keletą metų:

„Mokslinių tyrimų rezultatai parodė, kad trečdaliui pacientų išnyksta per 5–10 metų. Pastebėta, jog pacientams, kurie palaipsniui kontaktuoja su šalčiu, pavyzdžiui, prausiasi po šaltu dušu, šalčio dilgėlinės simptomai greičiau išnyksta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius