Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Odos liga, kuri vargina 99 proc. populiacijos: anksčiau buvo vadinama tik paauglių problema

Aknė – tai viena dažniausių odos ligų, dėl kurios kreipiamasi į gydytojus dermatovenerologus visame pasaulyje. Didesnės ar mažesnės apimties bėrimais ar bent vienu komedonu (inkštiru) pasireiškianti aknė įvairiais gyvenimo etapais vargina apie 99 proc. populiacijos. Manoma, jog tai susiję ne tik su pačios odos savybėmis, bet ir vakarietišku gyvenimo būdu.
Problematiška veido oda
Problematiška veido oda / 123RF.com nuotr.

Tą įrodo dar 2002 metais publikuotas tyrimas, kurio metu įvertinta vienos atokios Ramiojo vandenyno salos gyventojų oda. Įstabu tai, jog jie neturėjo nė vieno spuogelio, tačiau visapusiškai skyrėsi savo gyvenimo būdu ir mitybos įpročiais nuo šiuolaikinio pasaulio.

„Aknė – tai lėtinė, daugiapriežastinė, uždegiminė odos liga, išskirtinai pažeidžianti plauko folikulo ir riebalinės liaukos kompleksą. Tose srityse, kuriose pastarųjų odoje daugiausia, ir būdingas bėrimų išsidėstymas, t. y. veide, krūtinės ir/ar nugaros odoje“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo „Nordclinic“ gydytoja dermatovenerologė Iveta Gylienė.

Nors akne sergantiems kartais norisi įvairių diagnostinių tyrimų, šią ligą gydytojui dermatovenerologui dažniausiai pakanka diagnozuoti vien žvilgtelėjus į konsultuojamą asmenį, mat pagrindinis aknės bėrimui būdingas elementas yra komedonas: jei odoje matyti juodi taškeliai (atviri komedonai), balkšvi ar kūno spalvos grūdeliai (uždari komedonai) – tai ir yra pagrindinis diagnozę patvirtinantis kriterijus.

Asmeninio archyvo nuotr./Iveta Gylienė
Asmeninio archyvo nuotr./Iveta Gylienė

Priklausomai nuo aknės eigos, pasak gydytojos, be komedonų kartais aptinkami ir uždegiminiai bėrimai: „Lengvos aknės atveju matomi komedonai ir kartais negausus kiekis uždegiminių bėrimų – eriteminių papulių, galbūt pavienės pustulės (pūlinėliai). Sergant vidutinio sunkumo akne, formuojasi komedonai, papulės ir pustulės, apimami didesni bėrimų plotai. Sunkus ligos variantas (mazginė, susiliejanti/konglobatinė aknė) pasireiškia minėtais bėrimo elementais ir iš jų susiformuojančiais mazgais, cistomis, po kurių, deja, visada lieka randai“.

Serga tiek merginos, tiek vaikinai

Nors tarp akne sergančiųjų dominuoja jaunimas, visgi, anot dermatovenerologės I.Gylienės, aknė jau yra netekusi tiesiog „paaugliškos ligos titulo“.

Pagal savo pasireiškimo tarpsnius ši liga skirstoma į naujagimių bei kūdikių aknę, vaikų, paauglių ir suaugusiųjų. Naujagimių aknė dažniausiai yra gerybinės eigos ir praeina savaime, tačiau, pasak gydytojos, jei spuogai pasireiškia vyresniems vaikams iki 9 metų amžiaus, reikėtų tėvams nelikti abejingiems ir su vaiku pasirodyti gydytojui ištyrimui dėl galimų endrokrininės sistemos ligų.

Toliau seka paauglystės etapas, o po jo, dermatovenerologės teigimu, – ne itin seniai į atskirą vienetą išskirta suaugusiųjų vėlyvoji aknė, dažniau varginanti moteris, galinti būti arba kaip tąsa paauglystės laikotarpiu neišspręstos problemos, arba naujai atsiradęs atvejis jau po dvidešimties metų amžiaus.

Vis dėlto didžiausias sergamumas akne yra lytinių hormonų persitvarkymo piko metu – paauglystėje. Tiek vaikinai, tiek merginos akne serga vienodai dažnai, tačiau pastebėta, jog sunkesnės formos dažniau nustatomos vyriškos lyties pacientams.

Besikreipiančių skaičius auga

Sergančiųjų ir besikreipiančiųjų dėl aknės pastaraisiais metais, kaip pastebi dermatovenerologė I.Gylienė, daugėja.

„Tą, manau, lemia ne tik mūsų fizinė ir emocinė aplinka, neigiamai veikianti odos būklę, bet ir geresnis medicinos paslaugų prieinamumas, didėjantis gydymo galimybių pasirinkimas. Žinoma, didelę reikšmę augančiam gydymosi poreikiui lemia ir visuomenės bei žiniasklaidos formuojami išvaizdos standartai. Kur bepažiūrėsi – žurnaluose, internete, filmuose – visi žmonės vaizduojami tobulai lygia oda. Tačiau realybė yra kitokia“, – teigė gydytoja ir pridūrė, jog net ir dermatovenerologai turi spuogų bei serga įvairiomis odos ligomis, tačiau moka laiku jas atpažinti.

Dažniausi veiksniai, provokuojantys aknę

Pasak pašnekovės, aknės išsivystymo eigą lemia 4 veiksniai:

  • hiperseborėja, kai dėl aktyvių riebalinių liaukų gaminama perteklinai sebumo,

  • padidėjęs odos paviršinių ląstelių ragėjimas,

  • bakterijos Cutibacterium acnes kolonizacija odoje,

  • progresuojantis uždegimas.

    Vis dėlto didžiausias sergamumas akne yra lytinių hormonų persitvarkymo piko metu.

Naujausiais mokslo duomenimis, uždegimas gali būti jau pačiose pirmose aknės stadijose, net kai nėra vizualiai matomų bėrimų, ir jis gali būti pagrindinis veiksnys, kuris paskatina toliau vykstančius aknės bėrimo elemento formavimosi procesus.

„Kalbant apie Cutibacterium acnes, jos yra mūsų normalios odos mikrobiotos dalis. Kadangi yra lipofilinės, o tai reiškia, jog padidėjęs sebumo kiekis yra joms palankus veiksnys, pastebima, jog esant hiperseborėjai, šios bakterijos pradeda intensyviau daugintis ir tuo pačiu prisideda prie aknės uždegiminių procesų“, – paaiškino dermatovenerologė I.Gylienė.

Pačiam riebalinių liaukų aktyvumui didžiausią įtaką daro organizmo hormoninė sistema. Tokiu būdu, anot gydytojos, dažniausiai pirmieji spuogeliai pasirodo prasidėjus lytiniam brendimui ir padidėjus hormonų androgenų koncentracijai organizme. Moterims įtaką gali daryti ir cirkuliuojančių lytinių hormonų svyravimai (pvz., menstruacijos ar nėštumas).

Kartais spuogus, pasak medikės, gali lemti ir įvairios endokrininės sistemos ligos: aknė būdinga esant policistinių kiaušidžių sindromui, įgimtai antinksčių hiperplazijai, Kušingo sindromui ar net esant tam tikriems navikams, kurie sekretuoja androgenus ir tokiu būdu išbalansuoja pilosebacinių vienetų veiklą.

Svarbų vaidmenį hormoninės sistemos pusiausvyrai atlieka ir stresas: kuo jo daugiau, tuo labiau stimuliuojamas riebalinių liaukų aktyvumas.

„Be abejo, be hormoninės sistemos nuokrypių ir jų įtakos, streso metu keičiasi ir žmogaus elgsena, o tai gali turėti įtakos odai, kadangi daugiau praktikuojami įvairūs žalingi bei netinkamos mitybos įpročiai – pastebėta akivaizdi vakarietiškos mitybos įtaka aknei, – teigė I.Gylienė. – Tiek moksliniai, tiek epidemiologiniai tyrimai patvirtina ryšį, jog aukšto glikeminio indekso ir lieso pieno produktai veikia neigiamai, o pagerinti bėrimų eigą gali probiotikų, omega-3, cinko papildų vartojimas“.

Tuo tarpu rūkymas ypač skatina folikulų ragėjimą, kitaip tariant, komedonų formavimąsi. Taip pat rūkančiųjų odos regeneracinės ir apsauginės savybės yra silpnesnės, taip atsiranda patogi terpė formuotis aknės bėrimams.

Kalbant apie alkoholio vartojimo įtaką aknės pasireiškimui, anot dermatovenerologės, yra keletas hipotezių: per hormoninės sistemos išbalansavimą, imunosupresinį poveikį, dėl kurio daugėja Cutibacterium acnes ir skatinamą lėtinį uždegimą. Įdomu tai, jog kažkiek alkoholio išskiriama ir per riebalų liaukas, kur aknės bakterijos gali naudoti alkoholį ir jo produktus kaip maisto šaltinį, taigi, dar intensyviau daugintis.

123RF.com nuotr./Aknė
123RF.com nuotr./Aknė

Dar vienas aknės eigai aktualus veiksnys, gydytojos teigimu, yra saulė, neretai sergančiųjų apibūdinama kaip „geroji fėja“, dėl kurios išnyksta bėrimai: „Tačiau yra dvi medalio pusės. Nors ultravioletiniai spinduliai momentiškai veikia antibakteriškai ir slopina uždegimą, ilgalaikėje perspektyvoje jų poveikis tik dar labiau gali pabloginti žmogaus odos būklę, skatinant folikulų ragėjimo procesus ir sebumo produkciją. Dėl lėtinio saulės poveikio senatvėje pasireiškiantys aktininiai komedonai yra išskiriami net į atskirą saulinės pažaidos tipą“.

Ne mažiau aktuali priežastis – aknę provokuojantys ir sunkinantys preparatai. Tai gali būti B grupės vitaminai, baltyminiai kompleksai ir netgi vaistai, iš kurių dažniausi yra gliukokortikosteroidai bei įvairūs nervų sistemą veikiantys medikamentai. „Lokaliai odą dirginti ir aknę skatinti gali okliuduojantys tepalai, tvarsčiai ar net ir iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodančios dekoratyvinės kosmetikos, plaukų priežiūros priemonės. Tai tik dar labiau įrodo, koks kompleksiškas gali būti aknės išsivystymas“, – sakė dermatovenerologė I.Gylienė.

Dar vienas labai svarbus veiksnys žmogaus odos riebalinių liaukų ir pačios odos elgsenoje, anot pašnekovės, yra paveldimumas. Nustatyta, jog esant teigiamai šeiminei aknės anamnezei, ypač kalbant apie sunkesnes ligos formas, asmuo turi didesnę riziką turėti stipriau išreikštus bėrimus.

Randai: ar visuomet įmanoma jų išvengti

Pirmiausia ir svarbiausia klaida, pasak gydytojos, pasyviai tikėtis, jog nieko nedarant problema išsispręs savaime. Kuo labiau uždelsiama koreguoti gyvenimo įpročius, odos priežiūros rutiną, taikyti gydymą, tuo labiau įsisenėjusi ir progresavusi, sudėtingiau gydoma, didesnę randų riziką turinti problema tai tampa.

Randai pasireiškia ne tik sunkių aknės formų atvejais, bet ir dėl tam tikrų pacientų veiksmų.

„Svarbu nepamiršti, kad randai pasireiškia ne tik sunkių aknės formų atvejais, bet ir dėl tam tikrų pacientų veiksmų. Nemaža dalis sergančiųjų komedonus ir spuogus mėgsta mechaniškai spausti, krapštyti, o tai darant be specialių žinių yra išties rizika pažeisti odą ir taip sukelti randinio pobūdžio liekamuosius reiškinius odoje. Mechaninis komedonų valymas turėtų būti atliekamas tik patyrusio kosmetologo ar dermatovenerologo, tačiau šiais laikais tokią problemą puikiai sprendžia ir tinkamai parinktas vietinis gydymas ar pakoreguota speciali odos priežiūra“, – patarė gydytoja I.Gylienė.

Jei randai jau susiformavę, jie neišnyks savaime, tam reikalingos specifinės intervencijos, pavyzdžiui, lazerinės procedūros ar odos kokybės gerinimas cheminiais šveitimais (rūgštiniais pilingais), injekcijomis.

Vis dėlto, komplikacijų gydymas atliekamas tik išsprendus aktyvių uždegiminių bėrimų pasireiškimą ir yra etapiškas, užtrunka ilgiau nei vienkartinis vizitas specialisto kabinete: „Klaidinga aknę matyti tik kaip išoriškai matomą estetinę bėdą. Visiems pacientams rekomenduoju pasigilinti ir į asmeninį foną, įsivertinti bendrą fizinę ir emocinę sveikatą, kuri gali reikšmingai prisidėti prie spuogelių atsiradimo“.

Efektyviausi aknės gydymo būdai

Aknė yra lėtinė liga, todėl jos gydymas, pasak I.Gylienės, iš esmės yra tinkama simptomų kontrolė taikant specifinį gydymą ir odos priežiūros rutiną, bėrimus provokuojančių faktorių identifikavimas ir jų vengimas.

„Sėkmingas gydymas visada yra nukreiptas į visas keturias aknės patogenezės grandis (hiperseborėją, keratinocitų ragėjimą, Cutibacterium acnes slopinimą ir uždegimo mažinimą) ir gali būti sudarytas iš kelių medikamentų (retinoido, antibiotiko ar kt.), atitinkamai parinktų higienos priemonių, kurių sudėtyje gali būti įvairių rūgščių, todėl neretai iš pirmo žvilgsnio pacientui pasirodo gan komplikuotas, varginantis“, – pasakojo dermatovenerologė.

Gydant aknę svarbu ne tik tinkamai parinktas problemos sprendimo būdas, bet ir paties paciento kantrybė bei nustatytos rutinos laikymasis, kadangi rezultatai pradeda ryškėti ne anksčiau kaip po vidutiniškai aštuonių igydymo savaičių.

Jei pacientą vargina lengvos formos aknė, įmanoma situaciją sukontroliuoti savarankiškai, tačiau tam reikėtų skirti atitinkamo laiko pasidomėti odos fiziologija, vaistinėse siūlomų priemonių asortimentu. Nekomplikuotais atvejais gali padėti ir kompetetingo kosmetologo rekomendacijos.

Į gydytoją rekomenduojama kreiptis tuomet, kai žmogus jaučia, jog esami bėrimai blogina jo gyvenimo kokybę, nesvarbu, kokios apimties problema tai yra. Svarbiausia, pasak specialistės, nekentėti ir nesitaikyti su situacija, kadangi vien vietinės priežiūros ir medikamentų rekomendacijos gali reikšmingai pakeisti odos būklę. Na, o jei po spuogelių lieka randai ar vietinis gydymas yra neefektyvus, tai yra stiprus signalas, jog verta svarstyti ir sisteminį gydymą, t.y. vartoti geriamus vaistus.

Vida Press nuotr./Aknė
Vida Press nuotr./Aknė

Top 10 taisyklių aknės varginamam pacientui

  1. Identifikuoti ir įvertinti galimus aknės bėrimus provokuojančius veiksnius, jų vengti.

  2. Laikytis subalansuoto darbo bei poilsio režimo.

  3. Vengti aukšto glikeminio indekso, pieno produktų vartojimo.

  4. Konsultuotis su specialistu (kosmetologu, dermatovenerologu), sudarant nevaistinę odos priežiūros rutiną.

  5. Renkantis higieninę (kremus ar prausiklius) ar dekoratyvinę kosmetiką naudoti nekomedogenines odos priežiūros priemones, sudėtyje ieškoti įvairių hidroksirūgščių, retinoidų, niacinamido.

  6. Taikant aktyvaus poveikio prieš aknę kovojančių ingredientų turinčias priemones ar vaistus, siekiant išvengti odos sudirgimo ir kitų komplikacijų, nepamiršti ir tinkamo odos drėkinimo.

    Vengkite aukšto glikeminio indekso, pieno produktų vartojimo.

  7. Esant bėrimų sutrikdytai gyvenimo kokybei, po uždegiminių bėrimų liekant randams būtinai kreiptis pagalbos į gydytoją dermatovenerologą.

  8. Pradėjus specifiškai pritaikytą odos priežiūros ar gydymo rutiną, ją kantriai tęsti bent kelis mėnesius – aknės gydymo rezultatai ryškėja lėtai, palaipsniui.

  9. Gydymo metu pasiekus tenkinančią odos būklę, gydymo staiga nenutraukti, vėlgi konsultuotis su specialistu.

  10. Nesvarbu kokio amžiaus pacientas, oda – sveikatos ir vidinių organizme vykstančių procesų atspindys. Į save reikia žiūrėti su meile ir rūpesčiu, laiku konsultuojantis su jums padėti galinčiais gydytojais. Viskas yra įmanoma, tik tam reikia skirti laiko ir atrasti sau artimą specialistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius