Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vėžio paliestų šeimų susitikime dalyvaujanti 18-metė Anželika susirgo 14-os: liga progresavo žaibiškai

„Mano mergaitė susirgo 14 metų, dabar jai jau 18“, – pasakoja Andželikos mama Daiva. Prieš ketverius metus kraujo vėžiu, Hodžkino limfoma, susirgusi paauglė šiandien yra vienuoliktokė, svajojanti apie šviesią savo ateitį. Jos šeima dalyvaus savaitgalį pajūryje vyksiančiame onkologinėmis ligomis sirgusių vaikų bei jų tėvų susibūrime. Šis susibūrimas, sako, jaudinantis, nes žingsniavimas tuo pačiu ligos keliu suartina, o viena kitai šeimos padeda patarimais ir palaikymu.
Jauna mergina
Jauna mergina / Vida Press nuotr.

Ligos būta labai užslėptos. Pirmosios užuominos pastebėtos, kai jaunoji krepšininkė, priklausiusi U-15 krepšinio rinktinei ir tapusi jos rezervine žaidėja, Kauno klinikose tikrinosi sveikatą. Jau tuomet medikai užsiminė apie mažą geležies kiekį kraujyje. Pradėjusi vartoti preparatus geležiai papildyti, po poros mėnesių mergaitė kakle pastebėjo padidėjusį limfmazgį. Netrukus paaiškėjo diagnozė – Hodžkino limfoma.

„Labai greitai progresavo liga“, – sako vienturtę dukterį auginanti Daiva. Paklausta, ar dukra skundėsi sveikata, mama sako, jog mergaitė buvo aktyvi, daug sportuodavo, tad šeima manė, kad nuovargis atsiranda nuo krūvio ir treniruočių.

Labai greitai progresavo liga, – sako vienturtę dukterį auginanti Daiva.

„Kitos simptomatikos nepastebėjome“, – pasakoja mama. Po pirmojo gydymo, kai atrodė, kad jau pasiekta remisija, limfoma vėl atsinaujino. Į ligoninę mergaitei teko grįžti jau po 9 mėnesių ir pradėti vėl viską iš naujo.

„Komplikacijų daug, turėjome daug rūpesčio ir vargo. Gydymas buvo ilgas, dviem etapais. Dabar jau pusantrų metų turime remisiją“, – pasakojo Daiva, kaskart su nerimu laukianti sveikatos patikrinimų.

Vienuoliktokė Andželika šiandien lanko mokyklą. Pasak jos mamos, liga padarė savo – susilpnėjusi atmintis, sunkiau mokytis. Nors mergaitė pagal ligos parametrus galėtų mokytis namuose, visgi ji pati pasiryžusi lankyti ugdymo įstaigą.

„Ji kovotoja. Pamenu, mus po transplantacijos rugpjūčio 31-ąją išleido namo, o ji rugsėjo 1-ąją jau ėjo šventę“, – prisimena mama.

Padėjo emociškai

Ligos metu šeimai pagalbą teikė asociacija „Paguoda“, vienijanti onkologinėmis ir hematologinėmis ligomis sergančių vaikų tėvus, globėjus, medicinos darbuotojus ir visus norinčius padėti kovoti su liga ir jos pasekmėmis.

Kaip rašoma asociacijos svetainėje, Lietuvoje vėžiu kasmet suserga apie 100 vaikų, iš jų apie 25–30 – kraujo vėžiu. Vaikų vėžio gydymas sunkus ir ilgas procesas, kiekvienas vaikų vėžio atvejis – itin skausminga žinia.

„Asociacija „Paguoda“ mus palaikė ir patarimais, ir veiklomis, ir emociškai, daug gražių žodžių galiu pasakyti prezidentei ir savanoriams“, – sako Andželikos mama.

Šį savaitgalį į pajūrį sugužės ligos ištiktos šeimos. Jas visas jungia bendrystė, stiprus emocinis ryšys ir palaikymas.

„Antrus metus dalyvausime renginyje, susitinkame su to paties likimo draugais. Pakviesti būna ir ligą daug metų įveikę žmonės, asmenys, su kuriais yra apie ką pasikalbėti. Pasijauti, kad esi ne vienas pats, nes vienam kovoti su liga sunku. Bendruomenė vienija ir gydytojų personalą, ir mūsų vaikus, ir pačius tėvus. Tai vienintelis fondas, kuris organizuoja tokius susitikimus. Iš kitos pusės, atrodo ir sunku susitikti, prisimeni ligą, bet kai žinai, kad ligos keliu žygiuoji su kitu žmogumi, tai suartina. Pasiilgsti tų vaikų, mamų“, – neslepia moteris.

Pasijauti, kad esi ne vienas pats, nes vienam kovoti su liga sunku, – sako mama.

Pasveikę įkvepia sergančiuosius

Lietuvos vaikų vėžio asociacijos projektų vadovė Dalia Valatkevičienė sako, jog anksčiau organizacija rengė kasmetines konferencijas, tačiau nuspręsta, jog daug artimesnis kontaktas tarp šeimų vyktų rengiant bendrystės dieną.

„Pirmas dalykas, ką darysime, tai minėsime vaikų, sergančiu vėžiu dieną. Norime, kad susitiktų šeimos, kad nebūtų vien sergantis vaikas ir lydintis asmuo, bet būtų visa šeima. Norime, kad bendravimas vyktų ne tik esant tarp ligoninės sienų, bet ir už jų, kad tie, kurie pasveikę, galėtų pasidalinti su vaikais ir šeimomis savo patirtimi, kurie dar serga, kad galėtų vienas kitą palaikyti, paklausti“, – pasakojo D.Valatkevičienė.

Susitikimo metu bus ne tik aptarti „Paguodos“ nuveikti darbai, tačiau ir pakviesta pramogauti – vykti į Klaipėdos senamiestį su gide išgirsti legendų. Vėliau rėmėjui, kavinei „Senoji Hansa“, pavaišinus sriuba ketinama pasidžiaugti uostamiestyje šį savaitgalį vykstančiu šviesų festivaliu. Nakvynei visi susiburs Palangos kempinge "Compensa".

Į susitikimą pajūryje atvyksta apie šimtas dalyvių. Sekmadienį jie ketina pasivaikščioti pajūriu ir sudalyvauti Vasario 16-osios renginiuose.

Naujienų portalas 15min 2020-aisiais metais remia ir globoja 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje.

Šios iniciatyvos ir organizacijos, tarp kurių yra ir Lietuvos vaikų vėžio asociacija „Paguoda“, tapo antrus metus organizuojamo 15min projekto „Šiemet buvau geras“ ambasadorėmis, o jų darbai ir gerieji pavyzdžiai bus viešinami visus metus portale.

Daugiau apie projektą „Šiemet buvau geras“ skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius