Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 14

„Mes gyvename kaip beprotnamyje“: psichikos sutrikimu sergančių žmonių artimieji klausia: „ką mums daryti?“

Kokiais atvejais pacientai, kuriems įtariama (arba jau diagnozuota) psichikos liga ar sutrikimas, gali būti gydomi be jų pačių sutikimo?
Pagalba
Psichikos sveikata ir pagalba (asociatyvinės nuotr.) / Unsplash nuotr. / 15min koliažas

Šeima: „Mes gyvename kaip beprotnamyje“

Šiuos klausimus kelti norisi po pasikartojančių istorijų, kuriose – žmonės, gyvenantys su diagnozuota arba galima psichikos liga ar sutrikimu.

Apie tai, kad kartais nusvyra rankos ir pacientai bei jų artimieji paliekami nežinioje, kalba ir šeimos. Viena tokių istorijų su mamos leidimu pasidalinsime.

„Mano dukrai dabar 30 metų. Keistumai prasidėjo beveik prieš dešimtmetį, bet tada dar nieko nesupratome. Buvo pradėjusi dirbti naujame darbe, kur jai atrodė, kad visi nori blogo. Buvo sunku patikėti jos žodžiais, bet, galvojome, gal visko būna – taip sau sakėme. Tačiau po kurio laiko tai peraugo į paranoją: dukra sakė, kad ją persekioja kažkokie jai blogo linkintys žmonės iš mokyklos ar tiesiog parduotuvėje ne taip pažiūrėjo.

Kreipėmės į psichiatrą, kuris, įvertinęs simptomus, išrašė antipsichotinių vaistų. Anot jo, tai buvo tipinis paranojos atvejis. Visgi, pradėjus gerti vaistus, dukrai nepagerėjo, tad po savaitės ji pati pasiprašė į ligoninę“, – pasakojo Marija (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas – 15min).

Ligoninėje pacientei buvo atitaikyti vaistai, kurie gerokai slopino, bet paranojos būsena praėjo. Medikamentus moteris turėjo vartoti ir išleista gydytis į namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius