-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vienas pranašiausių kineziterapinio gydymo metodų – ką apie jį žinome?

Medicinos progreso dėka šiuolaikinė reabilitacija išplėtė savo galimybių ribas. Tiesa, kai kurios procedūros, žinomos nuo senovės laikų ir yra vis dar sėkmingai taikomos. Viena tokių – mankšta vandenyje. Kokiomis ligomis sergant ar kokių nusiskundimų turint yra taikomas šis gydymo metodas? Koks jo efektyvumas bei praktika Lietuvoje?
Mankšta vandenyje
Mankšta vandenyje / Fotolia nuotr.

Įdomūs faktai:

  • Jau senovės egiptiečiai, actekai naudojo gydomuosius vandenis terapiniais tikslais.

  • Hipokratas, panardindamas pacientą į karštą ir šaltą vandenį, gydė tokius negalavimus kaip raumenų spazmai, sąnarių ligos.

  • XIX amžiaus pabaigoje hidroterapija pradėta naudoti, kaip aktyvi gydymo priemonė. Kineziterapinio gydymo vandenyje metodikų dėka pasiekti puikūs neurologinių, reumatologinių, ortopedinių susirgimų gydymo rezultatai.

Ištakos Lietuvoje

Aktyvaus gydymo vandenyje pradininkas Lietuvoje – Karolis Dineika – žmonėms, turintiems stuburo problemų, rekomendavo pasimankštinti ,,vertikaliose voniose“.

Vandenyje pacientas gali efektyviau atlikt judesius be skausmo, kurie neįmanomi sausumoje.

Vertikalios vonios tai – nedidelis šilto vandens baseinas, kuriame, atliekami įvairūs pratimai ant nuožulnios plokštumos, ant kabančio skersinio arba su įvairiomis vandens priemonėmis. Atliekami raumenų tempimo, sąnarių paslankumą, raumenų jėgą bei ištvermę gerinantys pratimai.

Kineziterapija vandenyje šiuo metu yra viena pranašiausių kineziterapinio gydymo metodų. Ja gydoma:

  • nugaros skausmai

  • sąnarių skausmai ir kontraktūros

  • ydinga laikysena,

  • kvėpavimo sistemos ligos,

  • po operacijos sumažėjusi raumenų jėga ir ištvermė.

Mankštos efektyvumas

Kur slypi gydomosios mankštos vandenyje efektyvumo paslaptis? Šilto vandens terminis poveikis atpalaiduoja raumenis, gerina kraujotaką, audinių mitybą, nuskausmina, todėl parinkus tinkamas padėtis ir pratimų kompleksą vandenyje pacientas gali efektyviau atlikt judesius be skausmo, kurie neįmanomi sausumoje.

Pacientų turinčių antsvorį mankšta vandenyje yra daug efektyvesnė, nei sausumoje.

Panirus į vandenį, kūno svoris sudaro tik 30 proc. svorio sausumoje, todėl mažėja sąnarių apkrova (tai ypatingai svarbu turintiems viršsvorio žmonėms) ir galima efektyviau atlikti pratimus, kurių sausumoje būtų neįmanoma atlikti.

Pacientų turinčių antsvorį mankšta vandenyje yra daug efektyvesnė, nei sausumoje. Šis efektas labai svarbus ir žmonėms po operacijų, kai reikia kuo anksčiau atstatyti tam tikrus judesius, pavyzdžiui: eiseną. Įsivaizduokite, esate po kelio sąnario operacijos ir operavęs gydytojas leidžia eiti tik su ramentais ir minti operuotą koją tik dalinai. Einate susisukęs, krypuodamas. Vandenyje eitumėte be ramentų ir galbūt galėtumėte netgi lengvai pašoliuoti.

Taigi vandenyje greičiau atsistato sutrikę judesiai ir jūs greičiau atstatinėjate po traumos ar operacijos. Viso to eigoje trumpėja reabilitacijos trukmė.

Ne tik kūnui, bet ir protui

Svarbu pastebėti, jog išnaudojant vandens pasipriešinimą yra lavinama pusiausvyra, koordinacija, gerinamas stuburo stabilumas. Vandens keliamoji jėga suteikia nesvarumo būklės jausmą, o tai padeda žmogui atpalaiduoti raumenis, nukrauti sąnarius, stuburą.

Be to, šios procedūros metu gerėja psichoemocinė būklė – maloni šilta aplinka suteikia lengvumo, laisvumo, pasitikėjimo savo jėgomis jausmą, tikėjimą pasveikti.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centre kineziterapinius užsiėmimus vandenyje veda aukštos kvalifikacijos patyrę kineziterapeutai. Kineziterapeutai parenka vandens terapijos metodikas, atsižvelgiant į paciento amžių, galimybes, ligos eigą, funkcinę bei fizinę būklę.

Mankšta vandenyje, paprastai, prasideda apšilimu, tempimo pratimais, vėliau atliekami stabilumo, raumenų jėgos ir ištvermės didinimo, koordinacijos, pusiausvyros ir propriorecepcijos lavinimo pratimai ir procedūra užbaigiama atsipalaidavimu bei kūno nusiraminimu.

Terapija vandenyje gali būti individuali arba grupinė iki 4 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius