TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vitaminai ištisus metus: dietologė patarė, kaip valgyti obuolius, kad nepūstų pilvo

Vasarą, kai mėgaujamės uogų įvairove, primirštame žiemą valgytus vaisius, o visai be reikalo – jie paįvairina racioną. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai teigia, kad obuolius vertėtų valgyti visus metus – tai puikus energijos ir antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus, šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip obuolius laikyti namie, kad šie ilgiau išliktų švieži ir skanūs.
Obuoliai ir riešutų sviestas
Obuoliai ir riešutų sviestas / 123RF.com nuotr.

Obuoliai siejami su puikia sveikata

Nuo seno visose tautose obuoliai buvo itin vertinami. Nė apie vieną vaisių nėra tiek posakių – jie minimi mituose, pasakose, mįslėse. Anglai buvo įsitikinę, kad vienas obuolys per dieną atitolina vizitą pas gydytoją“, o mūsų protėviai, norėdami pagirti sveikai atrodančias merginas, sakydavo: veideliai kaip obuolėliai.

Obuoliai, dažniau nei kiti vaisiai, siejami su gera sveikata, o skanauti juos galima visus metus, nes yra vasarinių, rudeninių ir žieminių veislių.

Gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė primena apie obuolių naudas: „Tai puikus energijos šaltinis, nes 100 gramų obuolio yra 13 gramų angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų naudingų cukrų yra 7–8 gramų, o skaidulinių medžiagų apie 2 gramus. Obuoliuose taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus.“

Gydytoja rekomenduoja rinktis vis kitą obuolių rūšį: saldesnius, rūgštesnius, sultingesnius ar mažiau sultingus, valgyti juos žalius, keptus, raugintus ar džiovintus, gerti obuolių sultis.

„Tuo tarpu mažesniems vaikams bei vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, taip pat varginamiems pilvo pūtimo, obuolius reiktų valgyti be žievelės. Naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama nepatogumo pilve“, – pataria dietologė.

Vida Press nuotr./Pjaustomi obuoliai
Vida Press nuotr./Pjaustomi obuoliai

Ji priduria, kad obuolius, kaip ir kitus vaisius, tinkamiausia valgyti priešpiečiams. Tai gali būti ne tik užkandis, bet ir patiekalo, pavyzdžiui, salotų, dalis: „Rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 gramų, tad tai galėtų būti 2–3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad patenkintume žmogaus kūno maistinių medžiagų, gaunamų su vaisiais, poreikius.“

Obuolių įvairovė – visais metų laikais

Nors kai kuriems obuoliai siejasi su rudeniu ir cinamono aromatu nosį kutenančiais pyragais, O.Suchočeva sako, kad obuoliai visais metų laikais yra vieni perkamiausių vaisių.

Kad geriau jaustumėte aromatą, obuolius patariama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambaryje.

Tam, kad obuoliai kuo ilgiau išliktų švieži, patartina juos laikyti kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje.

„Tiesa, juos galima laikyti ir šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje, tačiau tam, kad geriau jaustumėte aromatą, juos patariama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje. Tuo tarpu renkantis obuolius parduotuvėje geriau iš lentynos neimti tų, kurie turi minkštų, rudų dėmių ar yra prastos išvaizdos“, – pataria O.Suchočeva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius