Obuoliai siejami su puikia sveikata
Nuo seno visose tautose obuoliai buvo itin vertinami. Nė apie vieną vaisių nėra tiek posakių – jie minimi mituose, pasakose, mįslėse. Anglai buvo įsitikinę, kad vienas obuolys per dieną atitolina vizitą pas gydytoją“, o mūsų protėviai, norėdami pagirti sveikai atrodančias merginas, sakydavo: veideliai kaip obuolėliai.
Obuoliai, dažniau nei kiti vaisiai, siejami su gera sveikata, o skanauti juos galima visus metus, nes yra vasarinių, rudeninių ir žieminių veislių.
Gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė primena apie obuolių naudas: „Tai puikus energijos šaltinis, nes 100 gramų obuolio yra 13 gramų angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų naudingų cukrų yra 7–8 gramų, o skaidulinių medžiagų apie 2 gramus. Obuoliuose taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus.“
Gydytoja rekomenduoja rinktis vis kitą obuolių rūšį: saldesnius, rūgštesnius, sultingesnius ar mažiau sultingus, valgyti juos žalius, keptus, raugintus ar džiovintus, gerti obuolių sultis.
„Tuo tarpu mažesniems vaikams bei vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, taip pat varginamiems pilvo pūtimo, obuolius reiktų valgyti be žievelės. Naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama nepatogumo pilve“, – pataria dietologė.
Ji priduria, kad obuolius, kaip ir kitus vaisius, tinkamiausia valgyti priešpiečiams. Tai gali būti ne tik užkandis, bet ir patiekalo, pavyzdžiui, salotų, dalis: „Rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 gramų, tad tai galėtų būti 2–3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad patenkintume žmogaus kūno maistinių medžiagų, gaunamų su vaisiais, poreikius.“
Obuolių įvairovė – visais metų laikais
Nors kai kuriems obuoliai siejasi su rudeniu ir cinamono aromatu nosį kutenančiais pyragais, O.Suchočeva sako, kad obuoliai visais metų laikais yra vieni perkamiausių vaisių.
Kad geriau jaustumėte aromatą, obuolius patariama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambaryje.
Tam, kad obuoliai kuo ilgiau išliktų švieži, patartina juos laikyti kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje.
„Tiesa, juos galima laikyti ir šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje, tačiau tam, kad geriau jaustumėte aromatą, juos patariama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje. Tuo tarpu renkantis obuolius parduotuvėje geriau iš lentynos neimti tų, kurie turi minkštų, rudų dėmių ar yra prastos išvaizdos“, – pataria O.Suchočeva.