-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyresnio amžiaus žmonių šypsenose – savos istorijos

Projektas „Susitikim, mieli senjorai“ jau trečius metus iš eilės vyksta Vilniaus ir Kauno miestuose. Projekto metu vyresnio amžiaus žmones raginami aktyviai leisti savo laiką, o projekto planuose - jau kitais metais nemokamas veiklas vykdyti visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.
Irma Kvedarienė
Irma Kvedarienė / Projekto partnerių nuotr.

Per visus projekto gyvavimo metus projekto iniciatoriams pavyko suburti bendruomenę, kuri tarpusavyje mielai dalinasi tiek džiaugsmais, tiek rūpesčiais. Kiekviena mūsų projekto dalyvių šypsena – turi savo istoriją, kuria mielai dalinasi su aplinkiniais, o apie tai, kas iš tiesų lemia gražias ir sveikas mūsų šalies senjorų šypsenas, kalbamės su CLINIC DPC| Dantų priežiūros centro direktore Irma Kvedarienė.

– Kodėl nusprendėte prisijungti prie projekto "Susitikim, mieli senjorai”?

– "Clinic DPC" klinikos įsikūrusios dešimtyje Lietuvos miestų, kuriuose kasdien sulaukiame vyresnio amžiaus pacientų. Specialistai ne tik atlieka gydymą, jie išgirsta įvairių gyvenimo istorijų, pasakojimų apie veiklas, užsiėmimus, dažnai tiesiog bendrauja su senjorais.

Kai kurie jaučiasi vieniši, jiems trūksta elementaraus bendravimo, jie nori jaustis reikalingi, tokie projektai suteikia puikią galimybę praskaidrinti kasdienybę, pajausti ir sužinoti naujų veiklų, išgirsti kažką naujo. Mes jau kelis metus patys organizuojame seminarus ir vaikams, ir vyresniems, todėl dalyvauti projekte nusprendėme vienbalsiai, mūsų pagrindinis noras – padėti žmonės šypsotis.

Išgirdę apie projektą ,,Susitikim, mieli senjorai", nutarėme prisidėti prie senjorų gerovės, suteikti jiems galimybę susitikti, bendrauti, praleisti laiką kartu, tikimės, kad ne tik didmiesčių senjorai, bet ir regionuose gyvenantys turės galimybę sulaukti savo miesteliuose šio puikaus projekto, viskas prasideda nuo kiekvieno mažo mūsų indėlio.

– Dažnai manoma, kad senjorai yra pasyvūs, vyresniame amžiuje nebeverta imtis naujų veiklų. Ar tokie projektai keičia bendrą visuomenės požiūrį į senjorus – jų iniciatyvumą, drąsą, norą bendrauti?

– Susitikimas su Vilniaus, Kauno senjorais mus nustebino ir įrodė, kad jie tikrai nenori sėdėti namie, jie įdomūs, žingeidūs. Senjorai labai nori bendrauti, užsiimti jiems miela veikla, jie pilni iniciatyvų, klausimų, pasiūlymų, tai labai džiugina, o tokie projektai skatina juos burtis, bendrauti, dalyvauti projekto organizuotuose susitikimuose, seminaruose, kuriuose išgirsta vis kažką naujo.

– Ar prisijungus prie projekto pasikeitė jūsų komandos požiūris į senjorus? Kokie buvo didžiausi netikėtumai, kurie maloniai nustebino, matant projekto dalyvius, jų veiklas ir rezultatus pirmaisiais metais?

– Mūsų pacientų amžius labai įvairus, todėl ir senjorai nėra kažkas naujo, bet pabendravus su projekto dalyviais, nustebino Jų žingeidumas, aktyvumas, buvo malonu girdėti jų padėką už skirtą paramą projektui, už suteiktą galimybę prasiblaškyti.

Susitikime mieli Senjorai projektas būtinas regionuose, leiskime mūsų senjorams, jausti gyvenimo pilnatvę ir šypsotis.

Projekto dalyviai noriai šoka, tapo, užsiima dekupažo darbais, jų veidai skleidžia džiaugsmą, mūsų komandai tai buvo pamoka, kad mažas dėmesys žmogui yra labai svarbus. Kasdienėje veikloje stengiamės savo pacientui suteikti ne tik aukštos kokybės gydymą, bet ir dovanoti dėmesį, išklausyti, nepamiršti padėkoti už pasitikėjimą.

– Senjorai naujas laisvalaikio veiklas galės išmėginti Vilniuje ir Kaune. Kaip manote, ar šokis, tapyba, rankdarbiai, kalanetika galėtų sudominti ir mažesnių miestų senjorus? Kaip padrąsintumėte senjorus, kurie nedrįsta išmėginti naujų hobių, kuriems nejauku prisijungti prie naujos jiems nepažįstamos bendruomenės?

– Klinikas turime ir regionuose, taip, čia Senjorai yra ne tokie aktyvūs, bet veiklos jie trokšta taip pat, jiems bendravimo trūksta. Turime pavyzdžių kuomet į kliniką užsuka ne tik gydymui, bet ir pasikalbėti, pasimatyti, atneša savo gamintų skanėstų, atsidėkodami nuoširdžiai bendraujame su jais, kartais trumpas skambutis ir pasiteiravimas kaip jaučiatės – gali būti tik vienintelis skambutis kurio jie sulaukia.

Susitikime mieli Senjorai projektas būtinas regionuose, leiskime mūsų senjorams, jausti gyvenimo pilnatvę ir šypsotis.

– Projekto metu senjorams vedate paskaitas apie implantaciją bei kitus dantų atkūrimo metodus, apie taisyklingą burnos ertmės priežiūrą. Kaip manote, ką reikėtų pabrėžti norint išsaugoti gražią vyresnių žmonių šypseną?

– Taip projekto metu turime suplanuotus seminarus tiek Vilniuje, tiek Kaune, prisidėjome prie organizatorių projekto rėmimo, taip pat norime senjorams suteikti galimybę išgirsti apie odontologijos srities naujausius gydymo būdus.

Mūsų organizuojamų seminarų tikslas išsklaidyti mitus susijusius su implantacija, papasakoti, kad implantacija skirta ne tik jaunam žmogui, bet yra puikus dantų atstatymo būdas kuomet netenkame visų dantų, paaiškinti kuo skiriasi viso žandikaulio atstatymas ir pavienė momentinė implantacija. Seminarų metu senjorai gali gauti nemokamą implantuojančio gydytojo konsultaciją, taip pat išsamiai susipažindinti su individualiu gydymo planu.

– Kaip vertinate Lietuvos senjorų dantų būklę? Kaip ji kinta?

– Senjorų dantų būklė yra prasta, mūsų kasdienis tikslas yra ne tik suteikti reikiamą gydymą, bet ir suplanuoti profilaktinius apsilankymus, nes gerėjančią burnos ir dantų būklę pirmiausia užtikrina reguliari profilaktika, gydymas yra tik pasekmė laiku neužkirstai problemai.

Konsultacijų metu ne tik kalbamės apie gydymo būdus, bet ir aptariame nuo ko viskas prasideda, kodėl netenkame dantų, kas vyksta su dantimis ankstyvoje karieso stadijoje ir kaip svarbu nedelsti. Kiekvienas pokalbis su pacientu padeda ateityje tikėtis geresnės burnos ir dantų būklės, todėl kelis metus iš eilės ne tik konsultuojame, bet ir organizuojame nemokamus seminarus vaikams, bei vyresnio amžiaus žmonėms, spaudoje ir kituose informacijos šaltiniuose skelbiame straipsnius susijusius su gydymo galimybėmis, reguliarios burnos profilaktikos svarba.

– Pasidalinkite ilgaamžės, sveikos ir gražios šypsenos receptu.

– Šypsotis norime kuomet esame sveiki, turime mylimas veiklas, jaučiamės reikalingi. Mylėkime save bei aplinkinius, nesvarbu koks mūsų amžius, būkime aktyvūs, įdomūs, rūpinkimės savimi. Juk kiekviena šypsena turi istoriją – kurkime ją kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius