-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyrų fondas laužo nusistovėjusius stereotipus: renka aukas diabetu sergančiam dvejų metų Pauliukui

Nėra nevyriškų darbų – su tokiu šūkiu savo veiklą pradėjęs Vyrų fondas siekia keisti visuomenėje vyraujantį stereotipą, kad labdara yra išskirtinai moteriška veikla. Šiandien rimti, solidūs vyrai renka lėšas diabetu sergančiam dvejų metukų berniukui, kuris kasdien turi kęsti adatų dūrius, kadangi šeima neįstengia įpirkti brangios insulino pompos.
Rimvidas Stankevičius
Rimvidas Stankevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Kol nesusidūrė su realybe, viskas atrodė rožinėmis spalvomis

„Penkerius metus buvau savanoriu viename fonde, kuris rėmė vėžiu sergančius vaikus. Iš vyrų tiek laiko išbuvau vienintelis. Natūraliai labdaros ir paramos organizacijose vyrauja moterys. Mes su žmona abu esame dizaineriai, todėl darėme fondui vizualinę medžiagą – logotipus, atvirukus ir pan. Dėl susiklosčiusių aplinkybių teko fondą palikti, tačiau šios veiklos idėja vis tiek kirbėjo galvoje.

Kartą, kaip juokingai beskambėtų, stovint duše, kilo tokia mintis: įkurti paramos fondą pačiam ir jį pavadinti Vyrų fondu, kuris skatintų vyrus labdarai. Visame pasaulyje mažai vyrų užsiima labdara, o Lietuvoje – dar mažiau, o jeigu jie ir padeda, dažnai nenori viešintis, tarsi tai būtų nevyriška. Taigi su vienu bendraminčiu nusprendėme laužyti šiuos stereotipus“, – pasakojo fondo vadovas Rimvidas Stankevičius.

Vyrai sugalvojo veiklą pradėti nuo globos namų auklėtinių rėmimo. Prieš trejus metus, kai fondas įsikūrė, Lietuvoje globos namuose gyveno apie keturis tūkstančius vaikų. Kai jiems sueidavo aštuoniolika metų, jie gaudavo 10 tūkst. litų išmoką ir galėdavo eiti, kur nori.

Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas
Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas

„Keli procentai iš jų įstoja į aukštojo mokslo mokyklas ir tuomet gauna iš valstybės iki 24 metų papildomų pinigų, dalis išvyksta dirbti į užsienį, o didžioji dalis per metus tuos pinigus tiesiog išleidžia, pakliūna į neteisingas kompanijas ir atsiduria policijos akiratyje. Jie visiškai neparuošti savarankiškam gyvenimui, neturi jokių – nei profesinių, nei kasdienių įgūdžių.

Todėl sugalvojome įkurti šiems vaikams profesinio rengimo centrą. Nusprendėme pradėti nuo labai nedidelio projekto – keturis vaikus išmokyti kompiuterinių žaidimų programavimo. Tačiau sąmata gavosi apie 12 tūkst. eurų. Čia ir sustojome, nes nesurinkome tiek pinigų, nors iš pradžių, kol nesusidūrėme su realybe, viskas atrodė gražu, rožinėmis spalvomis“, – teigė pašnekovas.

Kaip sugebėjo įkalbėti aukoti įmones

Šios minties teko atsisakyti, tačiau bendraujant su vienu Čikagos fondu Rimvidas gavo prašymą tarpininkauti susisiekiant su Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos vaikų skyriumi. Jie norėjo ten padaryti remontą.

„Pasirodė, kad klinikos direktorė – gera mano bičiulė. Nors skyriuje buvo numatytas kapitalinis remontas, jo pradžia buvo vilkinama ir nukeliama neaiškiam terminui, todėl buvo nuspręsta pasinaudoti pasiūlymu. Taigi padarėme visų palatų kapitalinį remontą. Iki remonto ten vaizdas buvo toks, tarsi ką tik būtų pasibaigęs karas, viskas išdaužyta, suklypę.

Palatoje – viena bendra šviesa ir viena rozetė, prie kurios visi laukdavo eilėje pasikrauti savo mobilius telefonus ir kompiuterius. Dabar visos palatos – šviesios, baltos, prie kiekvienos lovos yra rozetė ir lemputė, pastatytos naujos spintos. Vienoje palatoje netgi pradėjau paišyti dekoratyvinius elementus aplink lempas. Dažus, lemputes, baldus – viską paaukojo Lietuvos įmonės“, – pasakojo vyras.

Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas
Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas

Paklaustas, kaip jam pavyksta įtikinti įmones aukoti, pašnekovas papasakojo, kaip jis neseniai atnaujino tame pačiame skyriuje esančio žaidimų kambario minkštąjį kampą. „Sukūriau laišką, išsiunčiau visoms internete rastoms įmonėms, kurios gamina minkštus badus, ir dvi iš jų atsiliepė. Pasirinkau tą, kuri atsiliepė pirma. Antrajai padėkojau ir paprašiau leidimo kreiptis kitą kartą“, – aiškino Rimvidas.

Patys gręžia, kala, rodo pavyzdį vaikams

Kitas Vyrų fondo projektas buvo susijęs su Naujos Vilnios vaikų dienos centru. Sužinoję, kad vaikams, kuriantiems spektaklius, labai trūksta scenos, Rimvidas sukvietė savanorius vyrus – šie per keletą kartų sumontavo sceną su apšvietimu ir užuolaidomis, kuri išlaikė net ant jos pašokinėjusį galiūną Žydrūną Savicką. Scenos atidarymo metu vaikai skaitė Šekspyrą.

Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas
Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas

Vėliau tame pačiame centre vyrai pasirūpino psichoterapeuto kabinetu, padovanojo kompiuterį, knygų. Vėlgi fondo pastangomis buvo įrengtas valgomasis Vilniuje globos namų patalpoms išnuomotuose butuose. Stalą vyrai padarė patys, nupirko tik kėdžių ir indų, o dirbdami ir su vaikais susidraugavo – iki šiol juos aplanko per šventes.

Taigi nors Vyrų fondo šūkis „nėra nevyriškų darbų“, iš tiesų jie tikri vyrų pavyzdžiai likimo nuskriaustiems vaikams. Jie nėra tik gerieji „dėdės“, gerinantys aplinką materialiai. Jie patys aktyviai dalyvauja remonto veikloje – gręžia, kala, daro viską, ko tuo metu reikia. „O kaipgi kitaip?“ – klausia Rimvidas.

Tai liga visam gyvenimui su baisiomis komplikacijomis

Vyrų fondas ir toliau be dėmesio nepalieka ir diabetu sergančius vaikus, toliau rūpinasi jų reikmėmis. Prieš keletą metų Kauno Rotary klubo su Čikagos lietuvių pastangomis į Lietuvą buvo atvežtos 45 insulino pompos vaikams.

„Su insulino pompomis Lietuvoje yra bloga situacija – nors jas apmoka valstybė, bet tik vieną korėjietišką modelį, kurio niekas nenori, nes jis pats prasčiausias iš visų. Jau trečias ministras žada padaryti taip, kad pinigus, kurie skirti pompai – tai, berods, 1200 eurų – skirtų tėvams, jeigu jie nori, pridėję savo pinigų, pirkti brangesnę pompą. Iki šiol šio sprendimo nėra.

Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujintas ligoninės žaidimų kambarys
Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujintas ligoninės žaidimų kambarys

Šių pompų vadinamasis insulino žingsnis – 0,1 ml per valandą, t. y. tiek insulino sulašinama per valandą. Tačiau kūdikiams ir labai mažiems vaikams reikia mažesnės insulino dozės. Yra pompa, kurios žingsnis – 0,01 ml per valandą, tačiau jos kaina 3100 eurų. Iš kur jauniems tėvams rasti iš karto tokią sumą?

Kaip tik esame gavę iš ligoninės sąrašą, kokių priemonių reikia joje gulintiems vaikams. Pirmu numeriu eilėje – dvejų metų Pauliukas, kuriam ši pompa būtina. Dabar vaiką tenka kasdien ne po vieną kartą badyti. Aišku, yra specialūs švirkštai, labai plonos adatėlės, tačiau vis tiek reikia durti“, – Rimvidas įsitikinęs, kad vaikas neprivalo to kentėti, ir ieško galimybės pagerinti jo gyvenimo kokybę.

Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas
Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas

Insulino pompos vaikams – tikras išganymas

Pasak jo, insulino pompa – „protingas“ įrenginys, kuris tvirtinamas ant juosmens ir pats suskaičiuoja, kiek insulino organizmui tuo metu reikia. Šios pompos leidžia vaikams gyventi visavertį gyvenimą, nei jiems, nei jų tėvams nebereikia galvoti apie tai, kada reikės susileisti insulino, jie gali keliauti, sportuoti, laisvai judėti.

Beje, Pauliukas ligoninėje nėra pats mažiausias pacientas. Kadangi viena iš pirmo tipo diabeto priežasčių – autoimuniniai sutrikimai, liga gali pasireikšti labai anksti. Rimvidas ligoninėje yra matęs ir šešių mėnesių kūdikių.

„Diabetas labai jaunėjanti liga. Prieš keletą metų rizikos amžius buvo 14–17 metų, šiandien – 10–12 metų, o toks skyrius – vienintelis Lietuvoje. Deja, vis dar dažnai manoma, kad tai nesunki liga. Pirma, tai liga visam gyvenimui. Šiems vaikams visą gyvenimą reikės insulino injekcijų, visą gyvenimą reikės sekti po kelis kartus per dieną cukraus kiekį kraujyje.

Todėl labai džiugu, kad technologijos tobulėja, ir atsirado insulino pompos, kurios tikras išganymas tokiems pacientams. Ir nuo šios ligos mirštama, gal nėra toks didelis mirtingumas, kaip nuo vėžio, tačiau galimos komplikacijos tikrai baisios – vaikai gali apakti, netenka galūnių. Aš asmeniškai pažįstu šeimą, kurių vaikas dėl diabeto neteko kojos“, – teigė pašnekovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas
Asmeninio archyvo nuotr./Vyrų fondas

Kad nebūtų tik prašytojai, išleido knygas

Šiuo metu Vyrų fondas Pauliuko pompai yra surinkęs 700 eurų. Šie pinigai iš esmės gauti už knygų, kurias išleido fondas, pardavimą.

„Tokia jau mano natūra. Kai ko nors prašau, jaučiuosi nejaukiai, tarsi eičiau su ištiesta ranka. Todėl išleidome knygas, pinigai už kurias eina fondui. Tai gydytojo mums padovanoti eilėraščiai, sugulę į pasakų–eilėraščių knygą „Tolimoji karalystė“, ir albumas „Giminės kronika“, į kurį galima klijuoti nuotraukas, jas aprašyti, taigi puiki dovana krikštynoms, gimtadieniui, vestuvėms.

Beje, knygų leidybai mums taip pat suaukojo tiek įmonės, tiek privatūs asmenys. Jei yra žinoma, kokiam žmogui ji perkama, aš kaligrafiniu šriftu dar įrašau ir to asmens vardą“, – pasakojo Rimvidas.

Tačiau pinigai už knygas grįžta lėtai, o insulino pompos Pauliukui reikia šiandien.

Norintieji padėti Vyrų fondo globojamai berniuko šeimai įsigyti pompą, gali pervesti čia:

Gavėjas: Paramos ir labdaros fondas „Vyrų fondas“

Mokėjimo paskirtis: Insulino pompai Pauliukui

Sąskaitos nr.: LT587300010139870975

Banko pavadinimas: AB bankas „Swedbank“

Įmonės kodas: 303344372

Banko kodas: 7300

Taip pat organizacijos tinklapyje galite paaukoti per Paypal sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius