Dabar populiaru
Publikuota: 2017 balandžio 23d. 19:00

Žolė, dėl kurios prancūzai eina iš proto: skubėkime pasiskinti

Kiaulpienė
Lino Bružo nuotr. / Kiaulpienė

Prancūzai įsitikinę, kad mūsų šalis labai turtinga. Nustebę tūpčioja kaip markizai po mūsų laukus, lūpas vaipo – mat kokie anie lietuviai gudrūs ir turtingi, kad gali sau leisti visuose laukuose ekologiškas kiaulpienes auginti. O mes savo ruožtu, kaip kokie suomiai, jas piktšašiais, lenciūginėm, karvažolėm, daržų siaubu pravardžiuojam ir visai sarmatos neturim.

Prancūzai ne tik kad sėja ir pjauna, bet dar ir dirbtinai lapus balina – dėžėm užvožia nuo saulės saugodami, sako, tada išauga blankūs, trapūs, bet visai nekartūs gardutėliai lapai.

Tad jeigu jau taip gausiai pas mus pačios auga, vadinasi, reikia ir gausiai vartoti. Paprastoji kiaulpienė (lot. Taraxum officinale) dirvai, kaip jau sužinojome, nereikli, bet savy turi bent pusę Mendelejevo lentelės. Kas per augalo kuklybė! Lapuose yra 3 kartus daugiau baltymų ir vitamino C, 5 kartus daugiau kalcio, geležies ir vitamino B, 11 kartų daugiau karotino negu mūsų taip mėgstamose gūžinėse salotose.

Kol dar nespėjo sužydėti žiedeliai, dar galima suskubti pasikasti vertingų šaknelių.

Šaknų ištraukomis, užpilais nuo senovės gydė tulžies, kepenų, kasos, širdies ligas. Nepamainomas dalykas sergantiems diabetu ir moterims, norinčioms sulieknėti. O ir vyriškiai, norintys pilvais per žiemą augintais atsikratyti, irgi tegeria šaknų arbatos. Šaknyse yra natūralių krakmolo ir cukraus pakaitalų, todėl jos vartojamos kaip dietinis produktas sergant kepenų ir tulžies pūslės ligomis.

Kiaulpienės išvalo organizmą nuo toksinų ir stimuliuoja tulžies išsiskyrimą, vartojama esant sąnarių uždegimams, hemorojui ir vidurių užkietėjimui. Stimuliuoja ir kraujotaką, skatina kraujo gamybą, mažina cholesterolį, net nervus patvarko ir atmintį gerina.

Kiaulpienių šaknų milteliai, užberti ant žaizdų, opų ar nudegimų, juos gydo.

Ne karštesnėje kaip 40 laipsnių orkaitėje išdžiovinkite nuplautas šaknis. Vartojimas: žiupsnį šaknų užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 2–3 val. termose pritraukti; gerti triskart per dieną po pusę puodelio.

Iš šaknų ir kavą galite pasigaminti, svečius iš kokio užsienio pavaišinsite ir patys liekni patapsite.

Lapelius taip pat jau būtina skintis, į salotas, bulvynes, kiaušinienes ir kur tik sugalvojate dėkite. O kad lapelių kartumas pranyktų, nereikės dėže vožti – tereikia pusvalandžiui į šaltą sūrų vandenį užmerkti.

Daugiau informacijos apie vertingas įvairių žolelių savybes rasite „Facebook'“ paskyroje Žolelės. Viršūnėlės ir šaknelės.

Temos: 2 Lietuviai Baltymai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Gerumu dalintis gera
Ekspertai pataria

Video

14:48
01:05
00:43

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką