-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žolininkas V.Skirkevičius: Kokios medžiagos gali padėti greičiau atsigauti po vėžio?

Liga ir vaistai nualina organizmą. Todėl klausimą, kaip papildyti mitybą, kad pavyktų kuo greičiau atgauti jėgas, dažnai užduoda žmonės, sergantys nuolatinio gydymo reikalaujančiomis lėtinėmis arba onkologinėmis ligomis. Kitas dalykas – kaip tą mitybą papildyti, kad tai, ką vartojame, organizmas pasisavintų? Kalbamės su žolininku V.Skirkevičiumi.
Ligos
Ligos / Fotolia nuotr.

Kokios medžiagos tinka norint greičiau atsigauti po ligos?

Anot fitoterapeuto V.Skirkevičiaus, Lietuvoje leidžiama vartoti 189 žolinius augalus, tačiau kiekvienas ligonis, norėdamas greičiau atsigauti po ligos ar palengvinti būklę gydymo metu, turėtų žinoti, kad ne visi augalai jam tinka. Pavyzdžiui, sergant vėžiu tinka mažiau nei 50 rūšių vaistažolių. Todėl, prieš nuspręsdami įsigyti maisto papildą ar patys plikyti vaistinius augalus, būtinai apie tai pasikalbėkite su gydytoju. Tik kruopštus gydytojų nurodymų laikymasis ir vaistažolių vartojimas padeda įveikti ligą.

Apie ugniažolę. Anot žolininko Virgilijaus Skirkevičiaus, mums labiausiai tinka tie augalai, kurie auga mūsų gimtinėje. Vienas tokių – ugniažolė, ji nuo seno yra žinoma kaip augalas, padedantis kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Šis augalas plačiai vartojamas ir Tibeto medicinoje.

„Ugniažolė yra geltona, o rytiečiai šią spalvą sieja su kepenų veikla. Taigi ugniažolė veikia kepenis, gerina tulžies kokybę ir kiekybę, ji pasižymi ne tik nuskausminamuoju, spazmus malšinančiu poveikiu, bet ir veikia vėžį. Augalai, kurie yra naudingi vėžiu sergantiems asmenims, turi turėti pakankamai antioksidantų, t. y. medžiagų, kuriomis jie patys ginasi nuo aplinkos žalos, ir automatiškai tos medžiagos yra naudingos žmogui. Taip pat – alkaloidų – medžiagų, kurios veikia vėžines ląsteles. Taip pat vaistažolių veikliosios medžiagos turi pasižymėti imunomoduliuojamuoju, uždegimą slopinančiu, antispazminiu poveikiu."

Vienas tokių augalų yra ugniažolė. Fitoterapeuto Juozo Ruolios teigimu, ugniažolės paveiktos vėžinės ląstelės (ypač adenokarcinoma – piktybinės liaukinio epitelio ląstelės) nebegali ne tik dalytis, bet ir plisti. Būtent šiuo antinavikiniu aktyvumu pasižymi augalo sudėtyje esantys alkaloidai, su kuriais atlikta nemažai tyrimų. Ugniažolės preparatų skiriama penketą metų po radikalaus naviko gydymo. Ugniažolės virti patiems negalima, nes galima ne tik apnuodyti kepenis, bet ir pakenkti ligos rodikliams. Geriau vartoti dozuotus, saugius ugniažolės preparatus tabletėmis.

Plačiai tyrinėjami polifenoliai – kurkuminas ir resveratrolis. Moksle plačiai tyrinėjama polifenolių rekomenduojama širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai, nes jie pasižymi cholesterolio koncentraciją reguliuojančiu poveikiu, užkerta kelią trombų susiformavimui, pagerina arterijų lankstumą. Pasaulyje atlikta daugybė tyrimų su įvairiais kurkumino (ciberžolių) šaknų ekstraktais, kurių rezultatai atskleidė antioksidacines kurkumino savybes ir teigiamą poveikį tam tikroms organizmo sistemoms.

Plačiai žinomas ir įvairiapusis resveratrolio poveikis. Reveratrolis yra biologiškai veiklus polifenolinis junginys, gausiausiai aptinkamas ir dažniausiai išgaunamas iš labai augių ir atsparių daugiamečių augalų, pvz., japoninių pelėvirkščių (lot. Polygonum cuspidatum), šakniastiebių. Tai vienas populiariausių maisto papilduose vartojamų polifenolių, siejamas su teigiamu poveikiu širdies ir kraujagyslių sistemai. Per pastaruosius 10 metų kurkuminas ir resveratrolis tapo vieni iš intensyviausiai tyrinėjamų polifenolių onkologijoje.

Kurkuminą ir resveratrolį verta vartoti onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams, norint pagerinti savijautą chemoterapijos metu: sumažinti vaistų nepageidaujamą poveikį, apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, apsaugoti imunitetą. Taip pat verta vartoti kartu su ugniažole norint greičiau atsigauti po vėžio gydymo, taip pat norint sumažinti vėžio atsinaujinimo riziką, pailginti išgyvenamumą.

– Kodėl onkologiniams ligoniams ypač aktuali maisto ir jų papildų pasisavinimo problema?

– Vėžiu sergančių pacientų organizmą ir taip nualina gydymas, chemoterapija, todėl jų skrandis ir kepenys itin jautrūs, tad, jei nėra būtina, reikėtų vengti vartoti tuos papildus, kurių pasisavinimas vyksta per skrandį. Kitas dalykas – minėtasis kurkuminas, liaudyje žinomas kaip ciberžolė, yra blogai pasisavinamas mūsų organizme. Kitaip sakant, su maistu pakliuvęs į skrandį, kurkuminas pasisavinamas blogai, o kepenyse jis greitai suskaidomas į kitus junginius. Todėl, pagardinus maistą prieskoniu, turinčiu kurkumino, kraujyje dažniausiai randami tik šios medžiagos pėdsakai.

Resveratrolis taip pat pasisavinamas blogai. Žmonės iš 35 mg resveratrolio pasisavina tik 7,9 proc. šios medžiagos, o šlapime nustatoma 24,6 proc. suvartotos dozės.

Todėl mokslininkai ėmėsi ieškoti būdų, kaip pagerinti šių polifenolių pasisavinimą, kaip išsaugoti jų naudingąsias savybes, ir sukūrė efektyvaus pasisavinimo technologiją panaudojant mikrokapsules.

Į mikrokapsulės vidų gali būti dedamos įvairios medžiagos, pvz., vitaminai, mineralai bei kitos, tirpios vandenyje arba riebaluose maistinės medžiagos.

– Kuo patogūs polifenoliai būtent mikrokapsulėje?

– Mikrokapsulė apsaugo medžiagas nuo suirimo skrandyje, nesukelia skrandžio erzinimo, pasisavinimas vyksta tiesiai iš žarnyno. Todėl onkologiniams ligoniams patarčiau vartoti mikrokapsuliuotą kurkumino ir resveratrolio formą. Nes:

  • Moksliniais tyrimais įrodyta, kad mikrokapsuliuota kurkumino forma gali būti pasisavinama iki 6 kartų geriau nei kurkumino milteliai.
  • Resveratrolio mikrokapsuliuota forma taip pat pagerina jo stabilumą ir lėtą atsipalaidavimą.
  • Be to, tyrimai atskleidžia, kad resveratrolis padidina kurkumino biologinį prieinamumą ir stabilumą 2,5 karto. Todėl, vartojant kurkumino ir resveratorlio kompleksą, pasisavinimas (biologinis prieinamumas) gerėja 2,5 karto, palyginti su tuo, kai kurkuminas ir resveratrolis vartojami atskirai.

Kurkumino su resveratroliu papildo mikrokapsulėje ieškokite vaistinėse. Prieš vartodami šiuos specialios paskirties maisto papildus, būtinai pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius