Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Žolininkė apie raugerškio naudą: nuo ko padeda šviežios arba džiovintos uogos?

Tiek vasarą, tiek rudenį savo grožiu džiugina raugerškio krūmas. Daugiabučių kiemuose, soduose ir sodybose augantis krūmas yra ne tik puošnus – jo uogos naudingos sveikatai. Provizorė ir žolininkė Vida Jokimienė pasakoja, kad šio krūmo uogas rinkti galima nuo rugsėjo mėnesio, taip pat ir po šalnų. „Po šalnų skinti net ir rekomenduojama, nes uogos tada būna ir skanesnės, ir vertingesnės“, – teigė V.Jokimienė. Tačiau uogų anksčiau nei rugsėjo mėnesį skinti negalima – nesunokusios jos yra nuodingos.
Raugerškis
Raugerškis / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

„Visų pirma, šis krūmas yra labai puošnus, žydėjimo metu jie keičia spalvą iš gelsvo į oranžinę, o rudenį tampa raudonas. Tačiau jis ir vertingas: tiek jo uogos, tiek ir šaknys. Jos, žinoma, naudojamos gerokai rečiau – kai krūmas iškasamas“, – 15min GYVENIMUI sakė V.Jokimienė.

V.Jokimienė pasakoja, kad raugerškio uogos naudojamos tiek šviežios, tiek ir džiovintos.

Uogos pasižymi vitamino C gausa, jose yra alkaloidų, iš kurių daugiausia – berberino, taip pat vitamino E ir P, karoteno, organinių rūgščių.

Profilaktiškai ir gydymui vartojamos uogos, lapai, žievė ir šaknys. Augalas tinka sergant šlapimo takų ligomis, kolitu, nuo viduriavimo. Berberino ir kitų alkaloidų preparatai skiriami kaip tulžį varanti ir skausmą malšinanti priemonė sergant kepenų ir tulžies pūslės ligomis: chronišku hepatitu, tulžies akmenlige, cholecistitu.

V.Jokimienė sako, kad raugerškio uogų dedama į įvairius vaistažolių mišinius.

Raugerškis
Raugerškis

Dar iš šių uogų galima spausti sultis, kurios turi mikrobus naikinančių medžiagų.

Augalo šaknyse yra palmatino, kolumbamino, kitų naudingų medžiagų. Tiek šaknys, tiek uogos dedamos ir į arbatų mišinius.

Pasak V.Jokimienės, uogų nerekomenduojama vartoti diabetikams, tiems, kurie kurie geria tetraciklino grupės antibiotikus, nėštumo ir menopauzės metu. Beje, specialistė sako, kad šios uogos žadina apetitą.

Pilve susikaupus dujoms padėti gali kmynų, krapų ir raugeriškio uogų mišinys.

Taip iš šių uogų galima ruošti uogienes, jos turi dažančių medžiagų, todėl iš uogų gali būti gaminami raudoni dažai, naudojami audinių dažymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius