-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologai atsakė į dažną klausimą apie ŽPV vakciną suaugusiems: ar skiepytis?

„Esu išsiskyrusi, bet turiu nuolatinį lytinį partnerį. Iki jo gyvenau monogamiškoje santuokoje. Nors iki šiol jokių rimtų lytinės sveikatos problemų nesu turėjusi, per paskutinį vizitą pas ginekologę išsikalbėjau ir sulaukiau netikėto klausimo. Ji pasidomėjo, ar negalvoju pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso“, – pasakojo Joana (vardas moters prašymu pakeistas, redakcijai žinomas – 15min).
Lytiniai santykiai / Ginekologai Donata Saulė ir Dainius Wojczuliai
Lytiniai santykiai / Ginekologai Donata Saulė ir Dainius Wojczuliai / Unsplash, asmeninė nuotr. / 15min koliažas

Moteris atviravo, kad toks klausimas ją nustebino, nes iki šiol įsivaizdavo, kad skiepytis nuo ŽPV verta tik paaugliams, kurie dar nespėjo pradėti lytinių santykių.

„Kitaip tariant, man atrodė, kad tiems, kas jau žino apie seksą ne tik teoriškai, bet ir praktiškai, juolab mano amžiaus žmogui, to daryti neverta“, – sakė Joana. Tačiau gydytoja ginekologė jai paaiškino, jog šie skiepai tam tikrais atvejais – naudingi ir vyresniems žmonėms.

„Prisipažinsiu, kad man kilo daugiau klausimų: ėmiau galvoti, gal verta, bet tada vėl sudvejojau, nes atrodė – o kam, jei esu monogamiškuose santykiuose?“ – mintimis pasidalino viename iš Lietuvos didmiesčių gyvenanti moteris. Pasak jos, Lietuvoje trūksta teisingos informacijos apie tai, kodėl verta (o galbūt – neverta) skiepytis suaugusiems asmenims vakcina nuo ŽPV.

„Kai prasitariau apie svarstymus draugėms, jos irgi nelabai žinojo, kas ir kaip. Kažkaip apie vaikus daugiau rašo, o, va, suaugusiems – kaip pasiseka. Jei gydytoja pasiūlo, tada pradedi domėtis“, – sakė Joana.

Ji pati kol kas dar nėra apsisprendusi, ką darys. Vis dėlto sako, kad ginekologės klausimas ją paskatino daugiau pasidomėti ŽPV tipais, jų sukeliamomis infekcijomis, o taip pat – vakcinomis nuo viruso.

Nuo ko apsaugo vakcina nuo ŽPV ir kodėl ji – ne viena?

Į klausimus apie vakciną, apsaugančią nuo ŽPV, atsako gydytojai akušeriai ginekologai Donata Saulė ir Dainius Wojczuliai.

Asmeninė nuotr./Donata Saulė ir Dainius Wojczulis
Asmeninė nuotr./Donata Saulė ir Dainius Wojczulis

Pasak gydytojų, Lietuvoje yra kelios vakcinos nuo ŽPV: „Cervarix“, „Silgard“ arba „Gardasil“ ir „Gardasil 9“.

„Cervarix“ vakcina yra dvivalentė ir apsaugo nuo 16 ir 18 ŽPV tipų, galinčių sukelti ikivėžinius ir vėžinius makšties, gimdos kaklelio, išangės susirgimus moterims, vyrams – varpos ir išangės ikivėžines ligas ir vėžį. „Silgard“ ir „Gardasil“ yra ketuvalentės ir apsaugo nuo 6, 11, 16, 18 ŽPV tipų. Tuo metu „Gardasil 9“ yra devynvalentė ir apsaugo daugiausiai ŽPV tipų: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 ŽPV tipų, galinčių sukelti ikivėžinius ir vėžinius makšties, gimdos kaklelio, išangės susirgimus bei lytinių organų karpas moterims, vyrams – varpos ir išangės ikivėžines ligas ir vėžį“, – paaiškino D.Wojczulis.

Nuo 2023 vasario 1 d. visi 11 m. vaikai (mergaitės ir berniukai) Lietuvoje skiepijami nemokamai „Gardasil 9" devynvalente vakcina. Kompensuojamos dvi vakcinos dozės, tarp skiepų turi būti ne trumpesnis nei 6 mėn. laikotarpis.

„Dėl skiepijimosi nuo ŽPV tėveliai su vaikais turi kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – priminė gydytojas.

Ar verta skiepytis ja suaugusiam ir lytinį gyvenimą pradėjusiam žmogui?

Atsakydamas į šį klausimą gydytojas akušeris ginekologas sakė, kad, nors žinoma, kad vakcinos efektyvumas geriausias, kai skiepijamasi nepradėjus lytinio gyvenimo, tačiau skiepytis verta ir suaugusiam žmogui.

Pasak jo, pasiskiepyti verta net ir toms moterims, kurios jau yra užsikrėtusios kuriuo nors AR ŽPV tipu ar yra nustatytų ikivėžinių gimdos kaklelio pokyčių, taip pat ir po gimdos kaklelio operacinio gydymo (diatermokonizacijos), nes sumažėja naujų didelio laipsnio ikivėžinių pakitimų rizika.

„Gardasil 9“ vakcina yra ištirta su 9-26 metų vyrais ir 9 – 45 metų mergaitėmis ir moterimis, tad amžiaus riba moterims dažniausia yra 45 metai. Tačiau klinikinėje praktikoje kartais skiepijamos ir vyresnio amžiaus moterys prieš tai įvertinus klinikinio ištyrimo duomenis, vakcinos galimą naudą bei riziką“, – kalbėjo medikas.

Unsplash nuotr./Bučiniai
Unsplash nuotr./Bučiniai

Apsaugo ne nuo visų viruso tipų

Kaip ir apie daugelį vakcinų, skiepus, apsaugančius nuo ŽPV, gaubia įvairūs mitai. Vienas jų – kad skiepytis verta tiems suaugusiems, kurie turi daugiau nei vieną lytinį partnerį. „Ar tai tiesa?“ – paklausėme gydytojų.

Pasak D.Wojczulio, turint daugiau nei vieną lytinį partnerį yra didesnė rizika užsikrėsti kuriuo nors ŽPV tipu ar net keliais ŽPV tipais vienu metu tiek vyrams, tiek moterims.

„Tačiau skiepytis nuo ŽPV patariame visiems, nepriklausomai nuo lytinių partnerių skaičiaus“, – pabrėžė jis.

Jis priminė, kad, renkantis vakciną, reikėtų įvertinti, nuo kurių ŽPV tipų ji pasaugo.

„Skiepas apsaugo ne nuo visų, bet nuo aukščiau išvardytų ŽPV tipų, atsižvelgiant į tai, kuria iš vakcinų yra skiepijamasi“, – sakė medikas.

Vida Press nuotr./Žmogaus papilomos virusas (ŽPV)
Vida Press nuotr./Žmogaus papilomos virusas (ŽPV)

Užsikrėtus simptomų nėra

ŽPV yra dažniausia lytiškai plintanti infekcija. Pasak gydytojos akušerės ginekologės Donatos Saulės Wojczulis, liūdniausia, kad užsikrėtus ŽPV jokių specifinių simptomų nėra. Todėl pacientai apie tai neretai sužino atsitiktinai arba tuomet, kai virusas sukelia vienokią ar kitokią ligą.

„Jau atsiradus gimdos kaklelio ikivėžiniams ar vėžiniams pakitimams, gali atsirasti kraujavimas po lytinių santykių, kraujavimas ne mėnesinių metu, neįprastai gausios mėnesinės, pakitusio kvapo, spalvos išskyros.

Vėlesni simptomai jau susiję su gimdos kaklelio vėžio sukeliamais simptomais. Verta paminėti, kad užsikrėtus ŽPV neretai randama ir kuri nors kita lytiškai plintanti infekcija, kuri gali pasireikšti pakitusiomis, nemalonaus kvapo išskyromis iš genitalijų, diskomfortu, niežuliu, perštėjimu, pilvo skausmais“, – sakė gydytoja.

Pasak jos, ypač dėl to, kad ŽPV yra toks ,,slapukas‘“, medikai labai ragina moteris dalyvauti prevencinėje gimdos kaklelio vėžio programoje – bent kartą per metus apsilankyti gydytojo akušerio ginekologo konsultacijoje. O, jei gydytojas rekomenduoja, gimdos kaklelio bei ŽPV tyrimus darytis dažniau.

„Prevencija – tai raktas į jūsų sveikatą“, – pabrėžia ginekologų pora.

123RF.com nuotr./Gimdos kaklelio vėžys
123RF.com nuotr./Gimdos kaklelio vėžys

Kaip nustatomi ikivėžiniai gimdos kaklelio pakitimai?

D.S.Vojczulis priminė, kad nuo 2004 m. Lietuvoje vykdoma gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencinė programa, skirta moterims nuo 25 iki 60 m.

Iki 35 m. pacientėms atliekamas citologinis gimdos kaklelio tyrimas (PAP testas), leidžiantis įvertinti, ar gimdos kaklelio gleivinės ląstelėse yra ikivėžinių pokyčių, o juos aptikus – tinkamai juos gydyti, siekiant išvengti gimdos kaklelio vėžio. Jeigu testas neparodo jokių patologinių pokyčių, moteris pakartotinai tiriama pagal programą po 3 metų.

„Tuo tarpu nuo 35 m. moterims atliekamas AR ŽPV tyrimas iš skystos terpės, jei nustatomas virusas, tuomet iš tos pačios terpės atliekamas ir onkocitologinis gimdos kaklelio tyrimas siekiant nustatyti, ar jau yra gimdos kaklelio pokyčių. Jei nustatomi pokyčiai ar virusas, moteriai rekomenduojama atlikti kolposkopiją – gimdos kaklelio apžiūrą mikroskopu ir, esant indikacijų, atlikti gimdos kaklelio biopsiją. Tuo tarpu, jei virusas yra nerandamas, moteris į programą grįžta po 5 metų“, – nurodė gydytoja akušerė ginekologė.

Daugiau apie lytinę sveikatą gydytojų akušerių ginekologų pora rašo socialiniame tinkle „Instagram“ esančioje paskyroje „Ginekologai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius