Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

P.M.Williamso atsakymai į klausimus apie svaigalus: kuo skiriasi alkoholikas nuo girtuoklio?

Vienas žymiausių Jungtinės Karalystės (JK) ekspertų alkoholio srityje, teismo medicinos konsultantas dr. Paulas Michaelas Williamsas po interviu 15min maloniai sutiko atsakyti į papildomus skaitytojų klausimus, susijusius tiek su teisinėmis alkoholio vartojimo priemonėmis, tiek su alkoholio poveikiu organizmui.
Paulas Michaelas Williamsas
Paulas Michaelas Williamsas / Asmeninio archyvo nuotr.

P.M.Williamsas – teismo konsultantas bylose, susijusiose su alkoholio vartojimu, ne tik JK, bet ir kitose šalyse (Australijoje, Pietų Afrikoje, Airijoje, JAV, Singapūre ir kitur).

Mokslininkas yra daugelio tarptautinių bei JK mokslinių ir teismo medicinos draugijų narys, jis yra publikavęs daugybę straipsnių apie alkoholio poveikį organizmui bei alkoholio lygio nustatymo metodus, skaito šiuo klausimu pranešimus tarptautinėse konferencijose, diskutuoja apie tai televizijos ir radijo laidose.

Taip pat jis veda mokymus, susijusius su alkoholio tema, policininkams, teisininkams, medikams, teismo ekspertams bei konsultuoja JK vyriausybę dėl teisės aktų, susijusių su alkoholio vartojimo ir vairavimo išgėrus kontrole.

123rf.com/Neblaivus prie vairo
123rf.com/Neblaivus prie vairo

Įstatymai šalyje, aišku, turėtų reguliuoti, nuo kokio kiekio promilių žmonės negali vairuoti. Ar mokslininkų bendruomenė yra sutarusi, kuri promilių riba yra optimali?

– Nors mokslininkai šiuo klausimu paprastai sutaria, politikai ir pareigūnai, deja, ne. Taip yra todėl, kad šis klausimas susijęs su efektyvaus policijos darbo problema. Kuo žemesnis leistinas promilių limitas, tuo didesnę žmonių grupę jis paliečia. Taigi kyla klausimas: ar turime užtektinai policijos pareigūnų, kad susitvarkytumėte su visais šiais žmonėmis?

Efektyviau yra panaudoti policijos išteklius siekiant susidoroti su didelį pavojų keliančiais įstatymų pažeidėjais, t. y. tokiais, kurie vairuoja būdami labai neblaivūs. Šie žmonės sukelia daugiau eismo įvykių ir šie eismo įvykiai dažniau baigiasi mirtimis ar gyvenimo kokybę keičiančiomis traumomis.

Leistinas alkoholio kiekio kraujyje limitas vairuojant turėtų būti tarp 0,2 ir 0,5 promilės.

Kol jų visų nepašalinsime iš kelių (o to padaryti iš tiesų mums niekada nepavyks), nėra prasmės nerimauti dėl žmonių, kurie šiek tiek išgeria socialinėse situacijose ir vairuoja, tačiau paprastai niekam nesukelia problemų.

Taigi nors visi mokslininkai, svarstydami apie alkoholio poveikį organizmui, iš esmės sutinka, kad leistinas alkoholio kiekio kraujyje limitas vairuojant turėtų būti tarp 0,2 ir 0,5 promilės, šis klausimas nėra paprastai išsprendžiamas.

Lietuviai yra mėgstanti išgerti tauta. Tačiau ir Jungtinėje Karalystėje bei Airijoje, kiek teko matyti, žmonės geria ne mažiau. Kaip Jungtinė Karalystė ir Airija kovojo arba tebekovoja su priklausomybe nuo alkoholio?

– Man su lietuviais teko susidurti tik tiek, kad mačiau čia gyvenančių lietuvių, iš kurių nemažai daliai vis dar priimtina išgerti didelį kiekį alkoholio ir sėsti prie vairo. Mano šalyje šis nusistatymas pasikeitė dėl viešoje erdvėje daromo spaudimo vietiniams gyventojams, siekiant pagerinti saugumą keliuose.

Tuo pat metu vyko diskusijos apie sveikesnio gyvenimo būdo paieškas. Priklausomybės problema yra kitokia, ji skiriasi nuo vairavimo išgėrus, nes priklausomybės atveju potraukio alkoholiui neįmanoma sustabdyti, kaip, pavyzdžiui, negalima sustabdyti diabeto.

Mačiau čia gyvenančių lietuvių, kuriems priimtina išgerti didelį kiekį alkoholio ir sėsti prie vairo.

Lietuva yra kryžkelėje, kurioje matome problemų ir kurioje reikia priimti ryžtingus sprendimus problemoms spręsti. Koks, jūsų manymu, būtų teisingiausias kelias kovoti su alkoholizmu Lietuvoje? Ar priklausomybės nuo alkoholio problemas reikia spręsti pradedant nuo šaknies, t. y. pagrindinės priežasties, pavyzdžiui, nuo socialinės nelygybės?

– Yra skirtumas tarp „problemiško girtuoklio“ ir alkoholiko: alkoholikas turi tikrą priklausomybę, o girtuoklis tiesiog išgeria per daug, taip kenkdamas savo ir kitų žmonių (šeimos, draugų, darbdavio) gerovei.

Socialinė nelygybė tikrai gali būti problemiško gėrimo priežastis, tačiau to paties negalima pasakyti apie alkoholizmą. Lietuvoje turi pasikeisti viešas požiūris į sunkų girtuokliavimą, tačiau tai užtruks. Čia, Jungtinėje Karalystėje, šis pokytis užtruko daugiau nei keturiasdešimt metų, tačiau jis padarė didžiulę įtaką britų visuomenei.

123rf nuotr./Vairavimas išgėrus
123rf nuotr./Vairavimas išgėrus

Esate minėjęs, kad tam tikrose valstybėse yra net buvęs 0 promilių limitas vairuojant. Pas mus šalyje yra pardavimo laiko ir reklamos apribojimai. Gal turite pavyzdžių ar duomenų, kaip tokie draudimai veikia?

– Kai kurios šalyse, pavyzdžiui, Švedijoje, Norvegijoje, leidžiamas promilių limitas vairuojant yra labai žemas, taip pat jos turi griežtą alkoholio pardavimo ir reklamos kontrolę, tačiau neblaivių vairuotojų jų keliuose tiek pat, kaip ir tose šalyse, kuriose įstatymai šiais klausimais yra kiek atlaidesni.

Asmeniškai aš nemanau, kad žemas leistinas promilių limitas ir alkoholio pardavimo kontrolė sustabdys žmogų nuo vairavimo išgėrus. Jeigu jis norės, tai ir sės prie vairo neblaivus. Vienintelis būdas spręsti šią problemą – labai aiškiai juntama rizika įkliūti ir griežtos bausmės.

Žinoma, yra ir neigiama šių priemonių poveikio pusė: bus sukelta nepatogumų didžiajai populiacijos daliai, t. y. žmonėms, kurie sugeba vartoti alkoholio saikingai ir vairuodami nesukelia neigiamų pasekmių kitiems.

Pasaulis prieš porą metų susipažino su Šiaurės Airijos reklama, nukreipta prieš vairavimą išgėrus. Joje jaunas ir išgėręs vaikinas, lėkdamas keliu, nesuvaldė automobilio ir apsivertė ant būrelio vaikų. Tai sukrečianti reklama. Ar tokios priemonės yra veiksmingos bandant pakeisti įsisenėjusią „galima vairuoti išgėrus“ kultūrą?

– Žinau šią Šiaurės Airijos reklamą. Taip, tai mus sukrėtė, ir aš mačiau suaugusius vyrus, kurie, ją žiūrėdami, apsiašarojo. Esu įsitikinęs, kad tokios priemonės paveiks kai kuriuos žmones, tačiau tikrai ne visus. Ir galiausiai nežinia, ar tas poveikis bus ilgalaikis. Viena iš alkoholio keliamų problemų, kad jis paveikia mūsų gebėjimą spręsti apie mūsų pačių galimybes.

VIDEO: Airių socialinė reklama, nukreipta prieš vairavimą išgėrus

Mes manome, jog tampame geresni, negu esame iš tikrųjų. Jeigu tokio pobūdžio reklamos sustabdo išgėrusį žmogų nuo vairavimo, puiku, bet aš nemanau, kad taip bus visada. Liūdniausia tai, kad kai kurie žmonės vis tiek prieš vairuodami išgers tiek, kiek norės, ir visiškai nesusirūpins, kokias pasekmes tai gali turėti kitiems žmonėms. Jiems paprasčiausiai tai nerūpi.

Ši Šiaurės Airijos reklama kai kuriais atvejais padės, kaip ir kiti metodai, tačiau nėra vieno lengvo kelio, ieškant būdų įtikinti žmones, kad vairuoti išgėrus yra nesaugu. Vienas iš sprendimų, kuris pasiteisino ir buvo efektyvus, kai grupė žmonių, planuojančių vartoti alkoholio, išrenka vairuotoją, kuris išlieka visiškai blaivus. Kai kuriose vietose toks žmogus, įsisegęs ženkliuką „Designated driver“ (paskirtas vairuotojas), gali nemokamai gauti gaiviųjų gėrimų.

Konsultuojate kaip medicinos ekspertas teisme ir nuolat susiduriate su neblaivių vairuotojų bylomis. Kokius pasiteisinimus advokatai naudoja juos gindami?

– Galėčiau parašyti knygą apie tai. Gal kada nors tai ir padarysiu! Dažnas pasiteisinimas yra tas, kad vairuotojas išgėrė po susidūrimo, norėdamas nuraminti nervus, kad jis nebuvo girtas, kai vairavo. Kiti teisinasi tuo, jog kažkas įpylė degtinės į jų gėrimą jiems būnant tualete ir dėl to jie išgėrė daugiau, negu norėjo.

Tačiau pats dažniausias iššūkis, su kuriuo pastaruoju metu susiduriame Jungtinėje Karalystėje, yra tvirtinimas, kad prietaisas, kuris buvo panaudotas išmatuoti alkoholio kiekį jų iškvėpime ar kraujyje, gerai neveikė ir pateikė neteisingus rodmenis.

Dažnas pasiteisinimas, kad vairuotojas išgėrė po susidūrimo, norėdamas nuraminti nervus.

Šis argumentas niekada nesuveikia, tačiau yra nemažai specializuotų advokatų, kurie apgauna žmones, įtikindami, kad jis suveiks, ir žmonės sutinka už šį argumentą pakloti didžiulę pinigų sumą, tikėdamiesi, kad jiems pavyks išvengti bausmės. Tokie advokatai labai viliojančiai reklamuoja savo „paslaugas“ internete, tačiau jų melaginga veikla jau susidomėjo vyriausybė.

Koks skirtumas tarp kvėpavimo mėginio ir kraujo tyrimo? Kaip jie skirsis, jei žmogus nustojo vartoti alkoholio, tarkime, prieš 2 ir prieš 10 valandų?

– Šiais laiko intervalais kraujo ir kvėpavimo mėginių rezultatai iš principo bus vienodi. Praėjus mažiau negu valandai po išgėrimo, kvėpavimo rodmenys bus patikimesni. Ir jie gali būti šiek tiek aukštesni už kraujo. Taip yra todėl, kad tuo metu alkoholis vis dar maišosi su organizme esančiu vandens turiniu, todėl kraujo rodmenys yra apgaulingai maži.

Kaip maistas veikia alkoholio skaidymą? Pavyzdžiui, ar maistas padės greičiau išskaidyti alkoholį, jeigu praėjus valandai po alkoholio vartojimo mes pavalgysime?

– Atliktų tyrimų šiuo klausimu neteko matyti, tačiau iš tiesų maisto vartojimas po alkoholio gali šiek tiek pagreitinti alkoholio suskaidymo greitį. Visgi reikia būti atsargiems, nes poveikis nėra didelis: nesitikėkite, kad valgydami po alkoholio vartojimo greičiau išsiblaivysite!

Jei ryte kamuoja pagirios, kokie maisto produktai ar gėrimai, be vandens, gali padėti žmogui greitai atsigauti?

– Yra daug vadinamųjų „pagirių vaistų“, tačiau aš nesu tikras, ar tai nėra tik placebo efektas. Jeigu trenkiate sau plaktuku, jums skauda, ir žala jau padaryta. Nors jūs jau atitraukėte plaktuką, žala išliko: kūnui reikia laiko atsigauti ir išgyti. Taip pat yra ir su alkoholiu.

Pats efektyviausias būdas sumažinti pagirias yra gerti daug vandens ir suvalgyti šiek tiek cukraus ar ko nors saldaus prieš einant miegoti. Dar geriau tiesiog tiek daug negerti!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius