-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 25

Kandidatas į 15min.lt žurnalistų mokyklą. Moralinė prostitucija Lietuvos žiniasklaidoje – žiniasklaidos problema?

Sveikinu visus, gyvenančius XXI a.! Tikrai nebuvo mums čia sunku patekti. Ir jeigu čia papuolėme, tai tikriausiai urve negyvename ir domimės aplinka ne tik iš kitų žmonių lūpų,...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Sveikinu visus, gyvenančius XXI a.! Tikrai nebuvo mums čia sunku patekti. Ir jeigu čia papuolėme, tai tikriausiai urve negyvename ir domimės aplinka ne tik iš kitų žmonių lūpų, bet ir skaitome laikraščius, žiūrime televiziją ir gal net naršome interneto portaluose. Dėl interneto informaciją galima pasiekti kaip niekada lengvai, todėl atsirado netikėta galimybė lyginti įvairių žiniasklaidos priemonių turinį. Ir Lietuvoje tai padarė didelę problemą, nes pasirodo, kad didžiausieji portalai spausdina visokį šlamštą. Kodėl?

Visų pirma, masės daro savo. Seniai jau ne paslaptis, kad Lietuvoje stebuklingos temos yra apie politikus, krepšinį ir Venckienę. Ai, dar nepamirškim temų apie žydų sąmokslus ir Rusiją, ypač jos (ne)pasiekimus technologijose, nes šie straipsniai sutraukia ypatingą skaitytojų dėmesį dėl steriotipiškų požiūrių į įvykius Lietuvoje ir pasaulyje bei savotiškos rusofilijos, kai manoma, kad galingiausia valstybė pasaulyje yra Rusija ir visus ji čia nušluos. Kiekvienas, pabandęs prieštarauti didžiuliame portale bus nušluotas, nebent kalba eina apie mergaitę, tada prasideda tikri Žvaigždžių karai ir tai neša didelius pinigus. Kiekvienas straipsnis, parašytas už šių temų, yra rizikingas, nes jis gali nedominti, todėl neneša garantuoto pelno. Štai kodėl taip reta užsakytų ekspertų straipsnių.

Antra, bet ne mažiau svarbi priežastis yra manymas, kad šiais laisvos informacijos laikais kokybišką informaciją galima gauti už dyką, taigi todėl neperkami gerų ekspertų straipsniai ir perspausdinami dažniausiai tik verstiniai straipsniai iš anglų ir rusų kalbų, kartais netgi su vertimo klaidomis. Ši klaida portalams kainuoja skaitytojus, kuriems nerūpi mergaitės paieškos ir naujienos apie „Gangnam style“ populiarumą. Žinoma, tokių skaitytojų toli gražu nėra dauguma, todėl portalams yra nusispjaut ir jie orientuojasi į savo skaitytojus, rašydami apie mergaitę.

Šios bėdos sukuria mūsų matomą moralinę prostituciją, kai be jokių skrupulų juodinami visi, apie kuriuos yra pagrindo, dažnai melagingo, taip nusiritant iki senučių apkalbų lygio (nieko keisto – jos tokį turinį dažnai mėgsta). Nieko asmeniško, čia tik verslas, sako jie. Deja, naujienos yra ne tik verslas, bet ir autoritetas. Patikėkit, daug maloniau matyti straipsnį ar laidą, kurioje yra nuomonė, paremta konkrečiais faktais, o ne sofistine informacija paremtą nesąmonę, kuri skirta tik pardavimui ir griauna bet kokį įvaizdį ir pasitikėjimą ta žiniasklaidos priemone. Norėkit daug, bet nebūkit per godūs!

Einoras Fabijonavičius

KANDIDATAS Į 15MIN.LT ŽURNALISTŲ MOKYKLĄ

Daugiau apie 15min.lt žurnalistų mokyklą ir kaip tapti jos mokiniu rasite čia. Paskubėkite ir patekite tarp geriausiųjų. Registruokitės jau dabar!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius