-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 13

Kandidatė į 15min.lt žurnalistų mokyklą. Jaunimo nedarbas Lietuvoje: požiūrį turi keisti darbdaviai

Vasara buvo pagrindinis metų laikas, kai įvairaus amžiaus jaunuoliai ieškojosi darbo įvairiose įstaigose, kavinėse, sandėliuose ir panašiai. Tačiau problema visur vienoda: laisvų...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Vasara buvo pagrindinis metų laikas, kai įvairaus amžiaus jaunuoliai ieškojosi darbo įvairiose įstaigose, kavinėse, sandėliuose ir panašiai. Tačiau problema visur vienoda: laisvų darbo vietų yra, tačiau darbo – ne. Taigi, kodėl darbdaviui nekyla ranka sudaryti darbo sutarties su jaunu žmogumi?

Dažniausia priežastis – darbo patirties stoka. Bet tada iškyla klausimas: kaip žmogui įgyti patirties, jei jam nėra suteikiama galimybė tam? Kiekvieno žmogaus pirmasis darbas tikrai nebuvo ofise, direktoriaus ar administratorės vietoje.

Merginos labiau taikosi į padavėjos, kasininkės, konsultantės vietas, vaikinai – į didmeninės prekybos prekybos centrų salės darbuotojus, barmenus. Tačiau kas vyksta toliau?

Studijų metu studentams yra privaloma praktika, kurią jie turi patys susirasti, kur atlikti, kad pareigos atitiktų jų specialybę. Taigi studentai, baigę praktiką ir tapę savo srities specialistais, bando įsidarbinti jau nebe kavinėse ir prekybos centruose, o siekia užimti savo srities specialistų darbo vietas. Tačiau daugelis vėl iš darbdavių išgirsta tą pačią frazę – trūksta darbo patirties.

Tokie dalykai ir skatina jaunimo emigraciją į užsienio šalis. Lietuvoje yra labai mažos perspektyvos kilti karjeros laiptais, siekti tobulumo. Kad to išvengtų, sprendimus ir požiūrį turi keisti darbdaviai: įdarbinti bent bendomam laikotarpiui kątik baigusius mokslus savo srities specialistus ir leisti jiems įgyti taip reikalingos patirties.

 

Lina Kočetkovaitė,

KANDIDATĖ Į 15MIN.LT ŽURNALISTŲ MOKYKLĄ

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius