Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 14

Pirmajame šių metų „Gyvosios bibliotekos“ renginyje – ir jaunieji žurnalistai, ir diplomatai

Vienai iš VšĮ „Nacionalinis socialinės integracijos institutas“ (NSII) vykdomų programų „Gyvoji Biblioteka“ pirmajam šių metų susitikimui antrą kartą duris atvėrė Vilniaus Jėzuitų...
Nyderlandų Karalystės Ambasadorius Lietuvoje Kornelis Spaans
Nyderlandų Karalystės Ambasadorius Lietuvoje Kornelis Spaans
Temos: 1 Diplomatai

Vienai iš VšĮ „Nacionalinis socialinės integracijos institutas“ (NSII) vykdomų programų „Gyvoji Biblioteka“ pirmajam šių metų susitikimui antrą kartą duris atvėrė Vilniaus Jėzuitų gimnazija. Šįkart nuoširdžiais pokalbiais dalijosi ne tik aktyvūs švietimo sistemos dalyviai, bet ir diplomatai bei jaunieji žurnalistai.

Jau pažįstama jaukiam pokalbiui paruošta gimnazijos salė sutraukė daugybę skaitytojų. Tarp susidomėjusių mokytojų ir moksleivių atviruose pokalbiuose taip pat dalyvavo Nyderlandų Karalystės ambasadorius Kornelis Willem Spaans, kuris pasidalino savo mintimis apie socialiai pažeidžiamų žmonių grupių padėtį Lietuvoje bei savo gimtinėje. „Nyderlandų Karalystėje opiausia problema šiuo metu yra auganti  jaunimo netolerancija, formuojasi mažumų getai, kuriuos labai sunku integruoti į platesnę visuomenę. Mano gimtojoje šalyje yra vykdoma šimtai įvairių programų, orientuotų į skirtingų etninių mažumų integraciją, tačiau, deja, kol kas jos neįtakoja teigiamo pokyčio“, – sakė  K.W. Spaans.  Antrą kartą susitikime dalyvaujančiam ambasadoriui „Gyvosios Bibliotekos“ metodas jau pažįstamas. K.W. Spaans džiaugėsi, jog jis turi akivaizdų poveikį, ir kad būtent Nyderlandų Karalystės gyventojai prisideda prie šio metodo įgyvendinimo Lietuvoje.

Paminėtina ir tai, jog Nyderlandų Karalystės Ambasadą ir programą „Gyvoji Biblioteka“ sieja ilgalaikė draugystė. Jau pusantrų metų Ambasada remia šį metodą.  Dar 2011 metų pabaigoje tuometinis ambasadorius Joep Wijnands lankėsi „Gyvojoje bibliotekoje”, vykusioje Seime Tarptautinės žmogaus teisių dienos proga.

Pirmajame šių metų „Gyvosios Bibliotekos“ renginyje dalyvavo ir NSII įgyvendinamos Žurnalistų ugdymo programos dalyviai. Dauguma jų prisipažino, jog atviri pokalbiai su įvairios patirties turinčiais žmonėmis įkvepia juos darbui. „Atėjome čia pasisemti įkvėpimo savo būsimiems darbams, nes niekas taip nemotyvuoja kaip realios žmonių istorijos“, – sakė viena iš programos dalyvių Akvilė Žaromskytė.

„Atsisėdusi priešais tuos žmones supratau, jog tikrai turiu stereotipų, jaučiausi nedrąsiai, bijojau pasirodyti netaktiška, bet dabar aš galiu drąsiai pasakyti, jog nebeturėsiu išankstinių, stereotipinių nuomonių apie žmones“, – prisipažino viena Vilniaus Jėzuitų gimnazijos moksleivė. Mokytojos taip pat liko sužavėtos „Gyvosios Bibliotekos“ metodu. „Dažnai ir pati papasakoju vaikams apie savo jaunystės išgyvenimus, nes tvirtai manau, kad jie turi žinoti, kaip būna, nutinka ir kaip su tuo gyventi. O jūsų metodas tiesiog nuostabus. Stovėjau prie durų ir klausiausi vaikų reakcijų po pokalbių su Knygomis – jie buvo sužavėti. Jūs – tiesiog šaunuoliai“, – įspūdžiais dalijosi Vilniaus Jėzuitų gimnazijos metodininkė Vida Lipskytė.

„Gyvoji Biblioteka“ yra informalaus ugdymo metodas, skatinantis tarpusavio supratimą, toleranciją ir pagarbą žmogaus teisėms. Gyvoji biblioteka sudaryta iš Gyvųjų knygų, bibliotekininkų ir skaitytojų. Šis metodas paremtas nuoširdžiu pokalbiu. Daugiau informacijos – www.gyvojibiblioteka.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius