Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ajurveda – sveikatai ir laimei

Ajurveda – savita pasaulio suvokimo filosofija – moko žmogų gyventi išmintingai: būti savimi, neskubėti, naudotis gamtos turtais. Praktinis šio mokslo pritaikymas leis sustiprinti kūną, išgryninti jausmus, paaštrinti protą, patirti dvasios ramybę ir laimę.
Ajurvedinis masažas
Ajurvedinis masažas / Fotolia nuotr.

Senosios Indijos išminčiai atrado tiesas, kuriomis naudinga vadovautis kasdieniame gyvenime. Į viena sujungė religijos, filosofijos ir medicinos žinias. Ajurveda – holistinės medicinos sistema, kuriai jau daugiau nei 5 tūkst. metų. Šis mokslas plačiai žinomas ne tik Indijoje, bet ir visame pasaulyje. Žodis „ajurveda“ sanskrito kalba reiškia „mokslas apie gyvenimą“ (aju – gyvenimas, veda – žinios). Ajurveda moko, kad žmogus – tai mikrokosmosas, kosminių jėgų vaikas, kurio egzistencija neatsiejama nuo visatos procesų.

Ligoniui ajurveda padeda atgauti jėgas, o sveiką moko palaikyti gerą savijautą. Praktinės ajurvedos savigydos žinios prieinamos kiekvienam, – subalansavus visas organizmo energijas, galima pailginti gyvenimo trukmę ir atsikratyti įvairių negandų.

Penkių elementų teorija

Penkių elementų (eteris, oras, ugnis, vanduo ir žemė) koncepcija – ajurvedos pagrindas. Senovės išminčiai manė, kad kosminė sąmonė – tai energija, išreiškiama per penkis svarbiausius elementus, kurie visada yra tarpusavyje glaudžiai susiję. Žmogaus kūne taip pat persipina visos šios penkios stichijos. Idealiausia, kai visų jų yra lygiai. Jei vienos kurios trūksta arba yra per daug, sutrinka organizmo pusiausvyra.

Kūne yra daug vietų, kurios išreiškia eterį, jo energija – koks nors vyksmas. Pavyzdžiui, burnos, nosies ertmės, virškinamasis traktas, kvėpavimo takai, kapiliarai, limfa yra šios stichijos išraiška. Eteris pasireiškia per klausą, o šio jutimo organas – ausis.

Oras simbolizuoja dinamiką. Kūne oras pasireiškia kaip raumenų judėjimas, širdies pulsavimas,  plaučių išsiplėtimas ir susitraukimas, skrandžio ir žarnyno sienelių judėjimas, nerviniai impulsai. Oro pojūtis kūne – lytėjimas, o su tuo susijęs organas – oda.

Ugnis reikalinga proto veiklai, keičia materijos būvį. Šviesos šaltinis gamtoje – saulė. Žmogaus kūne ugnis pasireiškia per medžiagų apykaitą, intelektą. Taip pat šis elementas veikia virškinimą. Jo pojūtis yra rega, o su tuo susijęs organas – akys.

Vanduo simbolizuoja nepastovumą. Jis gyvybiškai svarbus audinių, organų ir skirtingų sistemų veiklai. Štai viduriuojant arba vemiant labai svarbu, kad organizmas neprarastų pernelyg daug vandens, nes iškyla pavojus gyvybei. Vandens stichijos pojūtis yra skonis, o su tuo susijęs organas – liežuvis.

Žemė – tvirtumo, pastovumo simbolis. Elementas svarbus tuo, kad jis organizme atstovauja kietoms struktūroms: kaulams, raumenims, odai, plaukams, kremzlėms. Yra susijęs su uosle ir šio pojūčio organu – nosimi.

Senovės išminčiai, aiškindami gyvybės fenomeną, gyvybines organizmo funkcijas suskirstė į tris pagrindinius gyvybinius principus arba došas: vata, pita, kapha.

Sužinoti, koks jūsų tipas pagal došą, galite atlikę testą. Jų gausu internete įvairiomis kalbomis.  Štai vienas gana objektyvus anglų kalba.

Kokios ligos persekioja?

Kai kuri nors doša ima dominuoti, sutrinka pusiausvyra. Pablogėja, sutrinka virškinimas (padidėjus vatai – storajame žarnyne, pitai – plonajame žarnyne, kaphai – sulėtėja virškinimo veikla), atsiranda toksinų. Ajurveda moko: visos ligos kyla dėl neišmanymo. Žarnyno veikla sutrinka, kai stipriai dominuoja viena doša. O visos nepagydomos ligos išsivysto tada, kai negyvename taip, kaip reikia. Jei iš prigimties stipriai vyrauja viena doša, nuolat reikia siekti visų došų pusiausvyros. Vyraujančią došą ajurvedos specialistai nustato ir pagal pulsą. Vatų jis būna 80–100, pitų – 70–80, o kaphų – 60–70. Kitaip tariant, vatų pulsas lyg šliaužianti gyvatė, pitų – it šokinėjanti varlė, o kaphų – lyg plaukianti gulbė.

Vatoms būdingi negalavimai: nerimas, nemiga, nesugebėjimas susikaupti, dažnas širdies plakimas, dujų žarnyne kaupimasis, artritai, artrozės.

Pitas dažniausiai vargina infekcijos, didelis skrandžio rūgštingumas, opos, odos ligos, kepenų, kasos, negalavimai, sąnarių uždegimai.

Kaphoms gresia diabetas, bronchitas, astma, didelis cholesterolio kiekis kraujyje.

Rekomendacijos kiekvienai došai

Vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių došų pusiausvyrą organizme, yra mityba. Tinkamas maistas kuria pusiausvyrą, netinkamas – išbalansuoja, o tai lemia įvairius sveikatos sutrikimus.

Vatą sudaro du elementai (eteris ir oras). Šios došos perteklius organizme lemia energijos išeikvojimą, tad svarbu rasti būdų jai atgauti: gyventi neskubant, gerai išsimiegant, nesijaudinant, medituojant. Tai ypač aktualu šiais laikais, kai dažnos kelionės, didelis gyvenimo greitis. Tada ši doša yra pažeidžiamiausia. Šio tipo žmonėms reikia ramiai pradėti dieną. Tai padės gerai jai pasiruošti. Vatoms reikia maitintis reguliariai, valgyti šiltą maistą, gerti daug arbatų. Maistas turėtų būti daugiau saldus, sūrus ir rūgštus nei aštrus, aitrus. Valgyti svarbu ramiai, harmoningoje aplinkoje. Reikėtų vengti sauso, žalio, šalto ir kartaus maisto.

Tinka kviečiai, avižos, rudieji ryžiai (mažiau ankštinių), kone visos daržovės (netinka kopūstai, bulvių, pomidorų ir agurkų mažiau), vaisiai, mėsa (geriausia paukštiena), pieno produktai. Tai bene vienintelė doša, kuriai rekomenduojama valgyti mėsą, nes yra tarsi nežemiška dėl savo greitumo, lengvumo. O mėsa suteikia sunkumo, padeda tvirčiau pajusti žemę po kojomis.

Pitą sudaro vandens ir ugnies stichijos. Ši doša valdo intelektą, suvokimą, lyderiavimą. Jos sutrikimą išduoda pyktis, agresija, fanatizmas. Pitą labiausiai išbalansuoja stresas, įtampa, kenksmingi įpročiai (rūkymas, besaikis kavos gėrimas). Pusiausvyrą grąžina poilsis, saikas ir ramybė, svarbu nepersidirbti, išmokti tolygiai paskirstyti darbus, kad nevargintų stresas. Jei jūsų tipas – pita, turėtumėte vengti kavos ir alkoholio, kurie jus labai sutrikdo. Reiktų rinktis kartaus, saldaus ir aštraus skonio maistą. Pitoms reikia ir daugiau B grupės vitaminų, gali stigti kalcio ir geležies. Alkani šio tipo žmonės paprastai būna suirzę, todėl vertėtų reguliariai maitintis, taip pat valgyti gerai nusiteikus.

Tinka ryžiai, avižos ir ypač miežiai. Daugiau nei kitų tipų atstovai šie žmonės gali valgyti ankštinių augalų. Venkite rūgščių vaisių, iš daržovių mažiau valgykite burokėlių ir ridikų. Patartina nepiktnaudžiauti mėsa, žuvimi bei kiaušiniais. Jums tinka saldūs pieno produktai, ypač gerai prieš miegą išgerti šilto, cinamonu ir kardamonu pagardinto pieno. Puiku, jei pitos žmonės valgys daug salotų.

Kapha sudaro vanduo ir žemė. Kaip tik šis elementas lemia, kad šio tipo žmonės yra tvirti ir stambūs, viskas jiems eina į kūną, labai sunku atsikratyti antsvorio. Tai ramūs, prisirišantys, nelinkę savo gyvenime ko nors keisti žmonės. Gali būti arba pernelyg priklausantys nuo kitų, arba patys per daug rūpintis kitais. Kaphoms patartina valgyti aštraus, aitraus ir kartaus skonio maistą. Aštrus skonis veikia pernelyg ramų mąstymą, suteikia ugnies, kartus valo kraujagysles, mažina cholesterolį, kuris kaphų dažnai būna per didelis. Reikėtų vengti saldumynų, riebaus maisto, riboti pieno produktus.

Tinka grikiai, soros, daugelis daržovių (mažiau reikėtų valgyti bulvių). Vaisius rinkitės rūgštesnius, valgykite uogas, tinka ir džiovinti vaisiai. Mėsą ir kiaušinius valgykite labai saikingai, geriausia – paukštiena. Pirmenybę vertėtų teikti šiltam maistui, košėms ir daržovių patiekalams.

Kasdieniai sveiko gyvenimo patarimai visiems

  • ♦ Kasdienės maudynės, ypač po kontrastinio dušo vandeniu atgaivina kūną ir jausmus.
  • ♦ Medituokite.
  • ♦ Kvėpavimo pratimai rytais arba vakarais padeda išlaikyti proto ir kūno sveikatą.
  • ♦ Papusryčiaukite iki 8 valandos.
  • ♦ Viena iškrovos diena per savaitę padės sumažinti organizme teršalų kiekį.
  • ♦ Miegoti eikite iki 23 val.

Rūpinkitės dvasios „higiena“

  • ♦ Išmokite atsikartyti neigiamų emocijų – jos ypač eikvoja jūsų energiją.
  • ♦ Prisirišimai, godumas stiprina kaphos dominavimą.
  • ♦ Nerimas silpnina širdį, o pyktis ir neapykanta neleidžia iš organizmo pasišalinti toksinams.
  • ♦ Tausokite save, neeikvokite nereikalingiems pokalbiams, kurie išsklaido jūsų energiją veltui.
  • ♦ Norite pagerinti regėjimą? Kasdien apie penkias minutes stebėkite ryte kylančią saulę arba žiūrėkite į plevenančią liepsną (laužo, žvakės ar židinio).
  • ♦ Nestabdykite natūralių kūno reakcijų: žiovulio, čiaudulio, kosulio.
  • ♦ Sunegalavote ir nesinori valgyti? Ir nevalgykite. Svarbiausia, gerkite pakankamai vandens ir nesaldintos vaistažolių arbatos.
  • ♦ Šiltas saldus pienas, pavirintas su anakardžių riešutais, išgertas po intymiųjų santykių, palaiko stiprią seksualinę energiją.
  • ♦ Moterys per menstruacijas turėtų atsisakyti fizinių pratimų ir sunkaus darbo. Geriau leisti sau tuo metu pailsėti.
  • ♦ Netinkamas kvėpavimas gali lemti vidurių užkietėjimą ir prastą virškinimą.
  • ♦ Norite atsipalaiduoti ir nusiraminti? 15 minučių pagulėkite ant nugaros, stengdamiesi susilaikyti nuo bet kokių minčių.

Kaip tapti ilgaamžiu?

Galima sakyti, kad kūnas pradeda senti nuo pat gimimo, tad jau nuo vaikystės verta laikytis rekomendacijų, padėsiančių išsaugoti sveikatą. Trijų došų vaidmuo čia labai svarbus. Kapha palaiko ląstelių ilgaamžiškumą. Pita reguliuoja mitybą ir virškinimą, o Vata, susijusi su praktine gyvybine energija, valdo visus gyvybinius procesus. Taigi būtina visų trijų došų pusiausvyra. O ją palaikyti galima tinkama dieta, fiziniais pratimais ir gyvenimo būdu. Kitaip sakant, svarbu išlaikyti fizinę, proto ir dvasinę jaunystę. Prieš pradedant fizines jauninimosi procedūras, kūną svarbu išvalyti. Tą padaryti padeda specialios valomosios procedūros ir gydomosios žolės. Norint išlaikyti jauną protą svarbu gebėti jį nuraminti. Ramus, išmintingas žmogus turi daug galimybių būti ilgaamžis. Todėl reikia mokytis valdyti emocijas, stengtis nepatirti pernelyg didelių išgyvenimų, sekti savo proto veiklą. Kaip tai padaryti? Išsiaiškinti savo prisirišimus – tai padės nustatyti, kurie iš jų sukuria stresą. O nepatiriant įtampos gyvenimas tampa laimingas, sveikas, harmoningas ir, žinoma, ilgas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius