Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglė Kauneckienė: „Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais“

Pasak ajurvedos centro „SPA Shanti“ vadovės Eglės Kauneckienės, kai drėgna ir šalta, maistą reikia gardinti prieskoniais, kurie šiek tiek tonizuoja ir šildo mūsų organizmą.
Prieskoniai
Prieskoniai / Fotolia nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Ejurvedos centro „SPA Shanti“ vadovė Eglė Kauneckienė
Asmeninio archyvo nuotr./Ejurvedos centro „SPA Shanti“ vadovė Eglė Kauneckienė

- Žiemą lietuviai jau pamėgo imbierą su citrinomis ir medumi – ir kaip profilaktinę priemonę, ir kaip vaistą peršalus. Kokie dar prieskoniai tinkami šiam sezonui?

- Imbieras – tikrai nepakeičiamas prieskonis. Jis padeda išspręsti daug savijautos problemų, atgauti fizines ir dvasines jėgas, kai žmogus pervargęs ir sušalęs, stiprina imunitetą, malšina žarnyno spazmus. Dažniausiai imbieras vartojamas su citrina, medumi, arbata, bet naudinga jo dėti ir į maistą: sriubas, ypač pupelių, troškinius, desertus. O imbierinių sausainių ar imbierinio meduolio skonis iškart asocijuojasi su namų jaukumu. Nepamirškime ir cinamono, kuris padės tiems, kuriems nuolat šąla galūnės. Cinamonas dera ne tik su saldžiais patiekalais, košėmis ar pienu. Pavyzdžiui, cinamonų lazdelių dedu į troškinius, nes tai daržovėms suteikia malonų skonį. Be to, šis prieskonis pagreitina medžiagų apykaitą, mažina cholesterolį, reguliuoja cukraus kiekį organizme, veikia kaip antidepresantas.

- Ajurvedos tradicijoje prieskoniai naudojami ir arbatai. Kokių jų reikėtų?

Siūlyčiau namie pasidaryti prieskonių mišinių, vadinamų masala: sumaišykite imbiero miltelius su cinamonu, kardamonu, šafranu, juodaisiais pipirais, maltais gvazdikėliais ir tokį mišinį užplikykite karštu vandeniu. Galima įsipilti pieno, pagardinti medumi. Mes šeimoje negeriame nei juodosios, nei žaliosios arbatų – esame pamėgę prieskonines su pienu. Bandykite, ieškokite sau tinkamų prieskonių proporcijų – tikrai skanu ir sveika.

- Vyrauja teorija, kad suaugusiems žmonėms nereikia pieno, užtenka raugintų pieno produktų. Ajurvedinėje virtuvėje kitaip?

Siūlyčiau namie pasidaryti prieskonių mišinių, vadinamų "masala": sumaišykite imbiero miltelius su cinamonu, kardamonu, šafranu, juodaisiais pipirais, maltais gvazdikėliais ir tokį mišinį užplikykite karštu vandeniu.

- Reikia žinoti, kada vartoti pieną, kada ne. Šaltas pienas iš šaldytuvo – tikrai nieko gera. Tačiau pakaitintas su prieskoniais, pavyzdžiui, šafranu, – beveik kaip vaistas ramiam miegui. Nereikia jo gerti daug ir nederėtų vartoti tada, kai organizme daug gleivių (t. y. esame peršalę, kosime, sloguojame), nes saldus pienas skatina gleivių susidarymą.

- Kokių prieskonių lietuviai dar nenoriai teįsileidžia į savo virtuvę?

- Pavyzdžiui, ferulos. Ajurvedinėje virtuvėje nenaudojame svogūnų ir česnakų, o ferula savo skoniu primena juos ir net pranoksta maistinėmis savybėmis. Jei svogūnai ir česnakai žarnyne skatina rūgimą, tai nuo šio prieskonio tikrai nepūs pilvo. Ferula labai tinka prie bulvių patiekalų, troškinių.

- Virtuvėje tikriausiai turite begalę prieskonių?

- Tikrai nemažai. Visiems rekomenduočiau jų turėti daug ir naudoti rotacijos principu. Labai mėgstu ciberžoles, kurias pagal spalvą daug kas maišo su kariu. Karis – tai prieskonių mišinys, kurio tik viena iš sudedamųjų dalių yra ciberžolė. Ji stimuliuoja nusilpusius raumenis, valo toksinus iš kraujo, ypač naudinga žmonėms, mėgstantiems sunkų, riebų maistą, nes neleidžia kraujagyslėms kalkėti. Daugelis ciberžoles naudoja tik ryžiams „nuspalvinti“, bet šio prieskonio drąsiai galite berti ir į sriubas, ir į antruosius patiekalus, ir į saldumynus. Naudojame juodąją Indijos druską, turtingą mineralų. Be to, ji sustiprina kitų prieskonių veikimą. 

- Kuo gydote peršalusius vaikus?

- Turime įvairiausių arbatų. Vos pradėjus negaluoti, reikia iškart, nieko nelaukiant, pradėti vartoti švelnias žolines ar homeopatines priemones. Šiek tiek sunegalavus, naudinga atsisakyti saldaus maisto, todėl niekada negydau vaikų jiems skirtais sirupais nuo kosulio. Tik prasidėjus kosuliui, labai gelbsti juodasis ridikas su medumi. Taip pat pasveikti padeda kartaus skonio arbatos ir maistas – vaikams naudinga išvirti pelynų arbatos. Nepuolame į paniką pradėjus sloguoti ar suskaudus gerklei, gal todėl ilgai ir nesergame...

Tekstas Dovilės Štuikienės

 

Taip pat skaitykite:

Ajurveda – sveikatai ir laimei

Maisto technologė Ona Jurkšienė siūlo maitintis pagal sezoną

Kaip prieskoniai veikia jausmus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius