Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nacionaline premija įvertintos „Saulės ir jūros“ kūrėjos: „Tai ne menkesnis apdovanojimas nei „Auksinis liūtas“

Tarp pirmadienį paskelbtų Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatų įvertinta buvo ir kūrybinė Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės grupė. Menininkės, Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje pelniusios „Auksinį liūtą“ už Lietuvos nacionaliniame paviljone pristatytą operą-performansą „Saulė ir jūra“ buvo įvertintos „už įkvepiantį bendradarbiavimą, kuriant aukščiausio lygio kritinį meną“.
Operos „Saulė ir jūra“ autorės
Operos „Saulė ir jūra“ autorės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šioms menininkėms įvertinimai pastaruoju metu nėra naujiena. Štai sekmadienį „The Guardian“ paskelbtame 20-ies geriausių šių metų meno parodų „Saulė ir jūra“ užėmė antrąją vietą. Artsy.net įtraukė lietuves menininkes tarp įtakingiausių šių metų meno žmonių pasaulyje.

Bet net ir pripratusios prie tarptautinio žinomumo menininkės į žinią apie naują įvertinimą reagavo neslėpdamos jaudulio. „Saulės ir jūros“ scenografė ir režisierė R.Barzdžiukaitė apie tai, kad joms skirta premija, sužinojo iš 15min žurnalisto viešėdama Švedijoje. Ten ji šiuo metu ruošiasi performansui.

„Labai gražus įvertinimas, ir dar kai gauni jį nenugyvenusi labai daug metų“, – sakė R.Barzdžiukaitė.

„Man šis įvertinimas labai svarbus. Sakoma, kad savo šalyje pranašu nebūsi, tačiau tarptautinio pripažinimo rezonansas atėjo ir į Lietuvą. Man tai ne menkesnis apdovanojimas nei „Auksinis liūtas“, – sakė menininkė.

Prisimindama ilgą kelią, kurį nuėjo nuo projekto sumanymo iki įgyvendinimo ir apdovanojimų, viena iš „Saulės ir jūros“ kūrėjų sakė, kad tai buvo labai banguotas periodas.

„Tai buvo ir rizikingas, ir dinamiškas projektas. Buvo pakilimų, kai viskas buvo labai gerai, ir kritimų žemyn, kai ratas apsisukdavo ir atrodydavo, kad viskas nėra taip jau labai puiku. Kreivė bangavo visos šios kelionės metu“, – sakė ji.

Paklausta, ar švęs apdovanojimą, ji sakė, kad būtinai visos trys kartu paminės šį apdovanojimą, tačiau kol kas nežino, kada tai pavyks padaryti – šiuo metu jos yra skirtingose pasaulio šalyse.

Rašytoja, dramaturgė V.Grainytė šiuo metu keliems mėnesiams apsistojusi Kanadoje - žinia apie premiją vietos laiku ją pasiekė apie pusę aštuonių ryto.

„Apėmė jaudulys. Permąsčiau kelią iki Venecijos, net neįsivaizdavau, kad viskas taip išaugs...“ – sakė V.Grainytė. Nors jos įvertintos tarptautiniu lygmeniu, V.Grainytė sakė, kad pripažinimas Lietuvoje jai irgi labai svarbus ir brangus. „Ir tai ne tik mūsų įvertinimas, tai visos valstybės įvertinimas“, – apie „Saulės ir jūros“ pripažinimą kalbėjo V.Grainytė.

Andrej Vasilenko nuotr./Opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ Venecijos meno bienalėje, 2019
Andrej Vasilenko nuotr./Opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ Venecijos meno bienalėje, 2019

Apie tolesnį darbą kartu su L.Lapelyte ir R.Barzdžiukaite ji sakė, kad artimiausiu metu naujų projektų nekurs: „Mums visoms sveika pabūti savo veiklose“. Be to, anot jos, „Saulė ir jūra“ jau gyvena savo gyvenimą.

Kompozitorė L.Lapelytė sakė, kad nebuvo tikra, jog tarp Nacionalinių kultūros ir premijos laureatų bus ir jos. „Kažkiek tikėjomės, tačiau kandidatų sąrašas buvo įspūdingas. Tad šis apdovanojimas labai nudžiugino, jis rodo požiūrį į tai, ką mes darome“, – sakė L.Lapelytė, pridūrusi, kad į svarbų apdovanojimą ji žiūri ir iš pragmatiškosios pusės – tai reiškia ir finansinį įvertinimą. Kasmet skiriamos premijos yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio.

Prisimindama visą „Saulės ir jūros“ kelią ji sakė, kad kartais susidaro įspūdis, jog visa tai vyksta ne su jomis. „Tačiau galbūt ne su mumis tai ir vyksta? Tai vyksta kūriniui, dabar jis vaikšto savo keliais, – sakė menininkė. – Tai tarsi išleisti vaiką į pasaulį ir matyti, kad jam gerai sekasi“.

Andrej Vasilenko nuotr./Opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ Venecijos meno bienalėje, 2019
Andrej Vasilenko nuotr./Opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ Venecijos meno bienalėje, 2019

Paklausta, ar šie apdovanojimai nesukuria ir spaudimo jausmo, kad iš jų dabar daugiau tikimasi, L.Lapelytė pripažino, kad tam tikro spaudimo gal ir yra, tačiau ji nemano, kad bus kažkas blogo, jei jų panaši sėkmė neaplankys ateityje.

„Sėkmė nėra vienintelis rodiklis įvertinant meno darbą. Daug kas priklauso ir nuo to, kaip mes pačios priimsime šiuos įvertinimus“, – sakė ji.

Paklausta apie būsimuosius projektus su V.Grainyte ir R.Barzdžiukaite ji sakė, kad po tokio intensyvaus bendro kūrimo norisi grįžti į asmeninius laukus. „Būnant kartu ilgiesi vienatvės, būdamos vienos, laukiame bendravimo“, – apibendrino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius