Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai su aktore Neringa Nekrašiūte

„Menas maitina mūsų sielą“, – sako Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorė Neringa Nekrašiūtė. Išgarsėjusi kaip vaikų grupės „Olialia“ dainininkė, tačiau didžiąją dalį gyvenimo paskyrusi teatrui ji visuomet plačiai domėjosi kultūriniu gyvenimu.
Neringa Nekrašiūtė
Neringa Nekrašiūtė / Remio Ščerbausko nuotr,

15min pasiteiravo aktorės apie tai, kas ją įkvepia. Ką skaito, ko klauso ir kas yra jos Savaitgalio įkvėpimų sąraše.

KNYGA: rusų klasika

Literatūrą Neringa sako skirstanti dešimtmečiais. Mokykloje ji knygas rinkdavosi pagal privalomos literatūros sąrašą ir tuomet nelabai įsivaizdavo, „kad, be jos, gali būti kas nors dar ir daugiau“.

Tuomet tarp aktorės mėgstamiausių autorių buvo tokios pavardės kaip Vincas Mykolaitis-Putinas, Kristijonas Donelaitis, Žemaitė. Ji dievino Vytautą Mačernį, kurio poezija žavisi ir dabar.

Teatrinės studijos Neringą įtraukė ir į rusų klasiką. „Michailas Bulgakovas, Levas Tolstojus, Fiodoras Dostojevskis – jie įkvėpė mano tolimesnį gyvenimą, atskleidė gilumą, pojūčius“, – 15min kalbėjo Neringa.

Tarp jos favoritų iki šiol tokios knygos, kaip „Broliai Karamazovai“, „Nuolankioji“, „Idiotas“, „Meistras ir Margarita“ .

Remio Ščerbausko nuotr,/Neringa Nekrašiūtė
Remio Ščerbausko nuotr,/Neringa Nekrašiūtė

Ne mažesnį įspūdį aktorei paliko ir Michaelo Ondaatje romanas „Anglas ligonis“. „Nors tokio pat pavadinimo režisieriaus Anthony Minghellos filmą mačiau anksčiau nei perskaičiau knygą, tai retas atvejis, kai man patiko abu kūriniai“, – kalbėjo Neringa.

Beje, ji sako likusi sužavėta ir kito A.Minghellos darbo – Giacomo Puccini operos „Madam Baterflai“ pastatymo. „Mačiau jį kokius penkis kartus, ši opera man visą gyvenimą bus viena mėgstamiausių“, – prasitarė aktorė.

Tuo tarpu šiame gyvenimo etape ji labiausiai pasinėrusi į Indijos vedas. „Negaliu atsitraukti nuo „Mahabharatos“. Labai trokštu kada nors perskaityti ir lietuvių kalba, kol kas nėra. Beje, Peterio Brooko apie tai pastatytas filmas – vienas mano mėgstamiausių. Labai geras, labai gilus“, – kalbėjo Neringa.

MUZIKA: antras Neringos gyvenimas!

Muzika Neringą lydėjo dar nuo mažų dienų, kuomet ją daugelis pirmiausia siejo ne su aktore, o su visuomet plačiai besišypsančia žavia mergaičiuke iš grupės „Olialia“. Todėl net vėliau pasuksi aktorystės keliu ji sako niekada nepamiršusi muzikos.

„Tai mano antrasis gyvenimas!“ – tikina.

Kalbėti apie muziką Neringa gali daug, o ir išskirti ką nors sunku – ji jos klausosi daug, dažnai ir labai įvairios. „Muzika – tai pojūčiai, galėčiau susikalbėti muzikos kūriniais. Nuo popmuzikos iki operos. Muziką arba jaučiu, arba... tai nėra muzika“, – pasakojo Neringa.

Tarp jos mėgstamiausių džiazo atstovų – Bobby McFerrinas, Al Jarreau, Natalie Cole, Stevie Wonderis, grupė „Take 6“, klasikinės muzikos atstovai Gustavas Mahleris, Fryderykas Chopinas, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, mėgstamiausia operos solistė – Angela Gheorghiu.

Remio Ščerbausko nuotr,/Neringa Nekrašiūtė
Remio Ščerbausko nuotr,/Neringa Nekrašiūtė

KINAS: nemirštanti klasika

Pagrindiniai favoritai kine – Federico Fellini, Woody Allenas, Andrejus Tarkovskis, Davidas Lynchas. „Jų kūrybą žiūrėdavau dienomis ir naktimis. Ir tai galėčiau kartoti ir kartoti...“ – komplimentų mėgstamiems režisieriams negaili Neringa.

MENAS: žavingasis impresionizmas

„Claude‘as Monet, Edgaras Degas – esu ištikima impresionizmui. Nors buvo laikotarpis, kai siurrealizmas buvo mane užvaldęs, tuomet buvau visiškai pametusi galvą dėl Salvadoro Dali kūrybos. Nors apskritai menas maitina mūsų sielą“, – įsitikinusi Neringa.

Pasakodama apie dailę, ji cituoja airių dramaturgą George‘ą Bernardą Shaw sakydama: „O, kad žinotumėt, kiek brangiai mano siela kainuoja: paveikslai, knygos, galerijos...“

TEATRAS

Tai dar viena sritis, apie kurią Neringa veikiausiai galėtų kalbėti valandų valandas. Tačiau pusę savo gyvenimo teatrui atidavusi aktorė išskiria kelis, ją itin paveikusius spektaklius. Tai – Rimo Tumino „Maskaradas“, Rolando Augustino Atkočiūno „Hanana, kelkis ir eik“ bei Eimunto Nekrošiaus „Otelas“.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius