Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai su „Kino pavasario“ vadove Vida Ramaškiene

Jei „Kino pavasario“ vadovei, festivalio sielai Vidai Ramaškienei reiktų sudaryti sąrašą visų kada nors matytų filmų, šis skaičius neabejotinai būtų stulbinantis. O prie ekranų praleistos valandos veikiausiai sudarytų didelę dalį jos gyvenimo.
Vida Ramaškienė
Vida Ramaškienė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Juokas juokais, tačiau vien per 22-ejus festivalio gyvavimo metus žiūrovams filmus siūlantys repertuarai aprėpia tūkstančius filmų. Sunkesnių, lengvesnių, dramų ir komedijų, dokumentikos ir animacijos. Ir kaip nepasiklysti?

15min pasiteiravo V.Ramaškienės apie jos favoritus. Kokius filmus į topų viršūnes išskiria kino žinovė? Kurie režisieriai užima aukščiausias vietas jos asmeniniame mėgstamiausių kūrėjų sąraše?

„Esu didelė autorinio, ne holivudinio kino gerbėja. Geras psichologinis, istorinis kinas ir komedijos – tai trys žanrai, kurie mane labiausiai žavi“, – su 15min pokalbį pradėjo ji.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip nepasiklysti „Kino pavasaryje“: 10 filmų, kurių vertėtų nepraleisti

REŽISIERIUS: o jų – daugybė!

Federico Fellini, Quentinas Tarantino, Romanas Polanskis, Krzysztofas Kieslowskis, Kim Ki-dukas, Paulas Verhoevenas, Woody Allenas, Larsas von Trieras – tai tik dalis talentingiausių kino kūrėjų, savo kūryba visa pasaulį žavinčių nuo JAV iki Pietų Korėjos, nuo Danijos iki Italijos.

V.Ramaškienei klausimas apie mėgstamą režisierių – itin sudėtingas, išskirti vieną, o net ir kelis – per daug sudėtinga užduotis, juk tokių, kuriems kaskart norisi garsiai ploti, – daugybė.

„Mane ypač žavi italų, prancūzų kinas, nors apskritai europiečių kinas labai geras. Turime ir daug puikių skandinavų meistrų... Todėl turbūt negalėčiau išskirti vieno ar kito, nes jie labai skirtingi ir visi savaip įdomūs“, – pasakojo ji.

Atskiro pašnekovės paminėjimo verti ir lietuvių kūrėjai, ypač vyresnioji karta – Vytautas Žalakevičius, Marijonas Giedrys, šių dienų kylanti žvaigždė Andrius Blaževičius. „Labai žaviuosi lietuvių kūryba, džiugu, kad ateina ir nauja talentinga karta“, – sakė V.Ramaškienė.

VIDEO: The Pianist (2002) Trailer
VIDEO: THE HATEFUL EIGHT - Official Teaser Trailer - The Weinstein Company

FILMAI: jų dar daugiau, bet keli – ypatingi

Romano Polanskio „Pianistas“, didžiulis, neįkainojamas Federico Fellini palikimas, paskutinės Quentino Tarantino juostos – šiuos filmus V.Ramaškienė išskiria kaip labiausiai atmintin įsirėžusius, ją asmeniškai paveikusius.

O ar yra tokių filmų, kuriuos jai teko žiūrėti daugybę kartų? V.Ramaškienė juokiasi – tris kartus atsukti tą pačią juostą – jos rekordas. Žiūrėti tuos pačius filmus tiesiog trūksta laiko, – juk tuo metu galima atrasti ką nors naujo.

Nepaisant to, yra keli darbai, kuriuos teko išvysti ne po kartą ir ne po du, tai – romantiškoji Jeano-Pierre‘o Jeunet „Amelija iš Monmartro“ su Audrey Tautou, dviem „Oskarais“ apdovanota Julie Taymor „Frida“, 2012 metų „Kino pavasario“ publikos favoritu tapę režisierių Erico Toledano ir Olivierio Nakache „Neliečiamieji“.

„Šiems filmams tiesiog negaliu atsispirti“, – šyptelėjo.

VIDEO: Salma Hayek filme Frida (2002).
VIDEO: The Intouchables Official Trailer #1 (2012) HD Movie

TEATRAS: festivalis „Sirenos“

Nors V.Ramaškienei dažniau tenka varstyti kino, o ne teatro salių duris, gerų spektaklių ji taip pat stengiasi nepraleisti. Paskutinis, kurį jai teko matyti – prieš porą savaičių, kovo 17-ąją, vykusi režisierės Yanos Ross šiuolaikinė „Trijų seserų“ premjera pagal Antoną Čechovą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Yana Ross prieš „Trijų seserų“ premjerą: „Pagrindinis variklis kurti Lietuvoje – ryšys su aktoriais“

„Žavėjausi jaunos režisierės sukurta klasiko interpretacija. Spektaklis man labai patiko, turėjome apie ką padiskutuoti“, – kalbėjo ji.

V.Ramaškienė sako itin vertinanti režisieriaus Oskaro Koršunovo kūrybą, o jos laukiamiausių spektaklių sąraše – kasmetinio teatro festivalio „Sirenos“ repertuaras.

KNYGA: istorinė ir psichologinė literatūra

V.Ramaškienė sako labiausiai mėgstanti istorines knygas. Ir nors pastaruoju metu skaito kiek mažiau nei anksčiau, jos favoritų sąraše išlieka tie patys vardai: profesoriaus Alfonso Eidinto knygos, taip pat – Kristinos Sabaliauskaitės romanai.

„Mėgstu ir psichologinę literatūrą. Visai nesvarbu, kuriuo gyvenimo etapu ją skaitau – visuomet randu ką sau pritaikyti, tai lyg žingsnis savęs tobulinimo link. O šiaip man patinka klasikai – Balzacas, Zweigas.

Žinoma, ir lietuvių literatūra, kurią su malonumu skaitau, ypač Bubnys, Marcinkevičiaus poezija. Ją kartais prisimenu, pasinešioju tas mintis, net norisi mintinai padeklamuoti“, – kalbėjo V.Ramaškienė.

Ar ji turi itin mėgstamą, daug kartų skaitytą knygą? Turbūt ne. „Mano atveju konkreti knyga perversmo nepadarė. Tai daugiau bendras susisluoksniavimas ir bendra kultūrinė patirtis, ji mane formavo“, – pasakojo pašnekovė.

MUZIKA: amžinai stilinga, nesenstanti klasika ir... „The Rolling Stones“

Muzika V.Ramaškienės ausyse skamba dažnai, ypač vakarais, po darbų – tuomet, kaip pati sako, įsijungti muzikinį kanalą prieš miegą jau tapo kasdieniu ritualu.

Dar tuomet, kai kartu gyveno šiandien jau užaugę ir atskirai gyvenimus kuriantys sūnūs Robertas ir Algirdas, Ramaškų namuose dažnai skambėdavo jaunatviška muzika.

Tuo tarpu likusi pati viena V.Ramaškienė mieliausiai klausosi amžinai stilingos, laikui nepavaldžios klasikos. „Mane labai žavi smuikas, fortepijono muzika, ir, žinoma – simfoninis orkestras. Tokie kūriniai mane nuskraidina kažkur toli toli“, – šypteli ji.

Tarp kino gurmanės kompozitorių favoritų – Wolfgangas Amadeus Mozartas, Fryderykas Chopinas, Franzas Schubertas. Taip pat britų roko legendos „The Rolling Stones“.

VIDEO: The Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction (Official Lyric Video)

MENO PARODOS: domisi jaunų kūrėjų darbais

„Didžiausias priešas – laiko trūkumas. Taip norisi viską suspėti, viską aplankyti, tačiau vienu metu būti keliose skirtingose vietose – nepavyksta“, – sako V.Ramaškienė.

Jos mėgstamų galerijų sąraše – „Vartai“, „Titanikas“, „Akademijos galerija“. Ji sako besižavinti ir šiuolaikiniu menu. Ir net jei tam tikri kūrėjų darbai jai nepriimtini, pažiūrėti – smalsu, įdomu. „Mėgstu žinoti, kas vyksta, kokios parodos organizuojamos, man patinka pažiūrėti, ką kuria ir kuo gyvena jaunimas“, – sakė ji.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius