-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 08 /14:06

Uždanga nusileido – Antakalnio kapinėse maestro D.Banioniui nugriaudėjo paskutinieji plojimai

Ketvirtadienį Anapilin iškeliavęs garsus Lietuvos kino ir teatro aktorius Donatas Banionis pirmadienį amžinojo poilsio atgulė Vilniaus Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje. Iki tol atsisveikinti su velioniu buvo galima Šv. Jonų bažnyčioje.
Atsisveikinimo su Donatu Banioniu akimirka
Donatas Banionis (2010 m.) / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Urna su Donato Banionio palaikais išnešta iš Šv. Jonų bažnyčios. Čia iki 13 valandos su velioniu atsisveikino šeimos nariai, artimieji, buvę scenos partneriai, draugai ir aktoriaus talento gerbėjai. Pagarbą Maestro atidavė ir aukščiausi šalies vadovai.

„Jis buvo tikras Maestro“

9-tą valandą prie Šv. Jonų bažnyčios atvyko šalies vadovai: prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, kultūros ministras Šarūnas Birutis, Vyriausybės atstovai. Jie aktorių pagerbė rimtimi ir baltų gėlių vainikais.

„Donatas Banionis teatro supratimo, etikos, idėjos klausimais buvo tikras Maestro. Jį galima sulyginti tik su didžiausiais teatro menininkais – ir režisieriais, ir aktoriais. Maestro buvo didžiosios etikos pavyzdys, didžiosios idėjos skleidėjas“, – bažnyčios prieangyje pateikiamoje D.Banionio biografijoje cituojamas aktorius Vytautas Rumšas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Tai buvo reto darbštumo, valios, užsispyrimo žmogus. Jis mokėjo atsitraukti nuo buities tam, kad galėtų kažką išmokti vardan savo vaidmens“, – yra sakęs aktorius Algirdas Paulavičius.

Tai buvo aktorius iš didžiosios raidės – labai gilus, labai disciplinuotas, padorus, iki graudumo stropus.

„Tai buvo aktorius iš didžiosios raidės – labai gilus, labai disciplinuotas, padorus, iki graudumo stropus. Galiu tik padėkoti likimui, kad galėjau būti šalia“, – gražių žodžių kolegai negaili ir aktorė Dalia Malėnaitė.

10 valandą baltų lelijų puokštę prie D.Banionio urnos atnešė ir profesorius Vytautas Landsbergis su žmona Gražina.

„Asmeniškai D.Banionio nepažinojau, bet mano žmona jį pažinojo nuo jaunystės, o aš mačiau kaip aktorių, nebuvau artimai bendravęs. Kaip aktorius jis įkūnijo tam tikrą tikrumą – kaip ir tame filme, apie kurį daug kalbama ir kuris nuolat rodomas. Ten labai daug socialistinio realizmo ir propagandos, kuri reikalinga valdžiai. Tačiau jo nei tekstuose, nei laikysenoje to visiškai nėra – jis yra tikras ir įtikinantis. Žmogus, patekęs į mėsmalę ir liekantis žmogumi", – kalbėjo V.Landsbergis.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Atsisveikinimo su Donatu Banioniu akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Atsisveikinimo su Donatu Banioniu akimirka

Atsisveikino jis labai gražiai: atšventė 90-etį, sulaukė, kol sūnui baigsis repeticija, ir išėjo pas Onutę.

Su Maestro atvyko atsisveikinti kino kritikė Izolda Keidošiūtė.

„Man liūdna. Juos vadinu „Mano nueinanti natūra“ – vienas po kito miršta žmonės, su kuriais kažkada dariau laidą „Kino pasaulyje“, ir visas kitas. D.Banionis, be abejo, buvo labai įdomus aktorius. Į pasaulinę kino istoriją jis įeis suvaidinęs Keviną A.Tarkovskio filme „Soliaris“. Tai pasiseka labai nedaugeliui aktoriui. Nežinau kito aktoriaus – tiek suvaidinusio ir tiek nuveikusio – D.Banionio likimas susiklostė bene geriausiai. Ir atsisveikino jis labai gražiai: atšventė 90-etį, sulaukė, kol sūnui baigsis repeticija, ir išėjo pas Onutę“, – liūdnai šyptelėjo I.Keidošiūtė.

Atsisveikinimo kalbą bažnyčioje prie urnos su D.Banionio palaikais sakęs aktorius Juozas Budraitis pabrėžė, kad kino pasaulis Anapilin išėjusio kolegos neužmirš – jis sukūrė ir paliko aibę įsimintinų vaidmenų, kurie ir toliau šildys gerbėjų širdis.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Atsisveikinimo su Donatu Banioniu akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Atsisveikinti su D.Banioniu atvyko ir aktorius J.Budraitis.

J.Budraitis įsitikinęs, kad D.Banionio darbai gali tapti įkvėpimu ateinančioms aktorių kartoms.

Džiaugiuosi buvęs jo bendražygis. Donato žodžiai ne kartą mane padrąsino.

„Džiaugiuosi buvęs jo bendražygis. Donato žodžiai ne kartą mane padrąsino“, – prisipažino J.Budraitis ir paskutinį sykį nusilenkė bičiuliui: „Norėčiau nusilenkti Donatui ir padėkoti jo artimiesiems, kurie padėjo jam gyventi.“

Pagarbą velioniui atidavė prezidentas Valdas Adamkus, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Vilniaus meras Artūras Zuokas, LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius, Seimo nariai Vytautas Juozapaitis, Irena Šiaulienė, verslininkas Paulius Kovas su žmona aktore Nijole Narmontaite ir kt. 

Įkūnijo tautos gelmėse glūdintį talentą

12 val. šv. Mišias už velionį aukojo kunigas Julius Sasnauskas. Jis pritarė J.Budraičio išsakytai minčiai, kad su D.Banioniu neįmanoma atsisveikinti.

„Be daug sielvarto, kuriuo norisi dalytis su artimaisiais, čia yra ir labai daug meilės. Taip jau nutinka, kad didieji aktoriai, menininkai, poetai yra pamilstami tautos ir ta meilė dešimtmečiais neblėsta. Šiandien esame tos gražios meilės sukviesti, kad galėtume dar kartą pasakyti ačiū Donatui“, – kalbėjo kunigas.

Donatas buvo tikėjimo šaltinis, kad esame dideli ir stiprūs, kūrybingi ir apdovanoti. Tegul tai ir toliau mus įkvepia.

Jis pažymėjo, kad D.Banionis buvo Dievo apdovanotasis žmogus, kuris kartu su kitais aktoriais, menininkais, poetais dešimtmečiais įkūnijo tautos gelmėse glūdintį talentą.

„Ypač tais sunkiais laikais, kai tauta daugybę metų buvo žeminama. Donatas buvo tikėjimo šaltinis, kad esame dideli ir stiprūs, kūrybingi ir apdovanoti. Tegul tai ir toliau mus įkvepia, todėl šiandien dėkokime už Donato gyvenimą ir kūrybą“, – ragino J.Sasnauskas.

Jis sakė, kad šv. Mišių liturgija gerąja prasme yra spektaklis, kuriame pasakojama istorija: „Kuriame šaukiamės Jėzaus ir skelbiame jo prisikėlimą. Tai lyg scena D.Banioniui su barokine scena ir teatrališkais simboliais.“

Uždanga nusileido – Antakalnio kapinėse D.Banioniui nugriaudėjo paskutinieji plojimai.

Atgulė šalia žmonos

Urna su kremuotais D.Banionio palaikais buvo išnešta 13 val. Aktorius palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje, šalia 2008 metais mirusios žmonos Onos.

Prie kapo duobės Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Enrikas Kačinskas Donato Banionio vardą tarė su pasididžiavimu: „Galiu drąsiai ištarti: tai – didysis virtuozas ir magas. Vaidindamas jis atidavė giliausius jausmus, aštriausias mintis, atviriausią nervą.“

Jis klausdavo, kam tai vaidinama? Kam tos naujovės? Ar jos pasako ką nors naujo apie žmogų?

E.Kačinskas atvežė žemės smiltelių nuo J.Miltinio kapo ir jas subėrė į D.Banionio amžinojo poilsio vietą: „Lenkiuosi talentui.“

Filosofas Arvydas Juozaitis pažymėjo, kad D.Banionio vaidmenys ryškūs ne tik Rytuose, bet ir Vakaruose.

„Juk Beethoveno ir Gojos personažai – tai pasaulinės kūrybos viršūnė“, – pabrėžė A.Juozaitis ir priminė, kad D.Banionis visada kėlė vieną pagrindinį klausimą: kas yra žmogus?

„Jis klausdavo, kam tai vaidinama? Kam tos naujovės? Ar jos pasako ką nors naujo apie žmogų?“ – pasakojo A.Juozaitis.

Užgeso ligoninėje

Einant 91-uosius metus kino ir teatro legendos D.Banionio gyvybė užgeso ketvirtadienio popietę ligoninėje.

Sekmadienį su mylimu aktoriumi atsisveikino panevėžiečiai – velionis buvo pašarvotas Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre, kur sukūrė daugybę vaidmenų.

Per savo karjerą teatro ir kino aktorius D.Banionis sukūrė per pusšimtį vaidmenų teatre, apie 70 – kine ir televizijoje.

2013 m. jam skirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, 2014 m. skirtas Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

2004 metais menininkas apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, 1994 metais – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi. 2008 m. D.Banionis, už istorinį indėlį į lietuvišką kiną, apdovanotas „Auksine gerve“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius