-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kauno rajone pasirodys angelai: Linksmakalnyje – šiuolaikinio cirko spektaklis

Šeštadienį Kauno rajone esančiame Linksmakalnio miestelyje finišuoja „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ baigiamasis renginys. Visi, kurie šeštadienį užsuks į Linksmakalnį, išvys šiuolaikinio cirko režisieriaus italo Roberto Magro spektaklį „Radijo angelai: išvykimas“, kuriame vaidina ne tik Europos šiuolaikinio cirko profesionalai, tačiau ir vietos bendruomenė. Taip pat bus galima pamatyti gatvės meno kūrinius – A. Šlapiko skulptūrą-suoliuką ir danų menininkės M. B. Norheim angelų skulptūras.
Linksmakalnyje pristatytas tarptautinės menininkų komandos projektas – šiuolaikinio cirko spektaklis „Radijo angelai: atvykimas“. 
Šiuolaikinio cirko spektaklis „Radijo angelai: atvykimas“  / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Angelai išvyksta, bet lieka

„Spektakliu „Radijo angelai: išvykimas“ mes baigiame ketverius metus trukusį ciklą – būtent tada angelai, kartu su R.Magro nusileido, o jau šiais metais simboliškai kelia sparnus ir išskrenda, bet savo vietoje palieka kitus.

Gatvės meno kūriniai, suoliukas – tai ilgalaikiai meno kūriniai, kurie lieka seniūnijoje kaip žymuo, kad čia vyko „Šiuolaikinių seniūnijų“ projektas, kad Linksmakalnis buvo ir yra Europos kultūros sostinė“, – sakė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Lukas Alsys.

Per visus projekto metus miestelyje vyko šiuolaikinio cirko dirbtuvės, filmų peržiūros, atsirado gatvės meno kūriniai, o angelas reiškia ir kiekvieno mūsų kasdienybę – nutinkančius mažus ar didelius stebuklus, gerus darbus, žmonių bendrumą. Angelų simbolis yra itin svarbus ir šiuolaikiniame kontekste.

Gyventojai pasakojo daug istorijų

Idėja Linksmakalnyje apgyvendinti angelus kilo režisieriui R.Magro tada, kai jis susipažino su miestelio istorija.

„Daug mąsčiau apie tai, ką radau: bendravau su gyventojais, jie man papasakojo daug istorijų. Supratau, kad radijo antenos, tarnavusios ryšio su Vakarų šalimis palaikymui bei informacijos perdavimui, buvo tokios galingos, kad galėjo pasiekti taksi vairuotojų pokalbius už tūkstančio kilometrų esančiame Berlyne.

Kadangi jau buvau lankęsis čia veikiančiame angelų muziejuje, supratau, kad tos antenos galėjo pritraukti ne tik pokalbius. Jos galėjo pritraukti ir angelus. Taip gimė ir išsiplėtojo mūsų idėja „Radijo angelai“. Angelai, kurie yra nematomi šioje vietoje, pasirodymo metu taps regimi“, – apie pradžią yra pasakojęs režisierius, vėliau pristatęs pirmąjį savo spektaklį „Radijo angelai: atvykimas“.

Šiuolaikinio cirko spektaklis išlaiko tą pačią koncepciją, tačiau jo turinys – kiekvieną kartą skirtingas, o kartu su profesionaliais aktoriais vaidina ir vietos gyventojai, šiuolaikinio cirko dirbtuvėse išmokę cirko judesių.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Šiuolaikinio cirko spektaklis „Radijo angelai: atvykimas“.
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Šiuolaikinio cirko spektaklis „Radijo angelai: atvykimas“.

Vaikai ir paaugliai susidomėjo cirku

Pasak L.Alsio, vietos bendruomenės, ypatingai vaikų ir paauglių įsitraukimas, yra viena iš didžiausių projekto sėkmių.

„Jie buvo kartu visus ketverius metus, aktyviai įsitraukė į įvairias dirbtuves – čia vienas iš svarbiausių mūsų pasiekimų. Prieš ketverius metus vaikai ir jaunimas pradėjo šiuolaikinio cirko repeticijas ir šiandien jie jau gali parodyti šiuolaikinio cirko numerius, pagerėjo jų fizinės galimybės, atsirado technika.

Labai džiaugiamės, kad yra tokių vietos bendruomenės narių, taip pat prisijungė kiti seniūnijos gyventojai, kurie padėjo atlikti įvairius darbus – įrengti vietas spektakliui, jas atrasti ir, be abejo, padėjo priimti šiuolaikinio cirko artistus iš visos Europos“, – sakė L. Balsys.

Šiuolaikinio cirko asociacijos vadovė Elena Kosovec sako, kad į „Šiuolaikines seniūnijas“ įsijungė nuo pradžių, mat su režisieriumi R.Magro teko bendradarbiauti ir ankstesniuose projektuose.

„Mes važiavome vesti pamokas Linksmakalnio bendruomenei, organizavome šiuolaikinio cirko pamokas vaikams, senjorams, paaugliams. Taip dalyviai palaikė savo fizinę formą, judrumą.

Tai buvo labai įdomi patirtis. Iš pradžių bendruomenė žiūrėjo atsargiai, nelabai suprato, kas čia vyksta. Bet po kiekvienos pamokos dalyviai vis labiau komfortiškai jautėsi, pasijuto šiuolaikinio cirko dalimi.

Labai smagu žiūrėti, kaip atsiranda entuziazmas, supratimas, kad aš galiu tai padaryti. Smagu ir dėl to, kad kai kurie paaugliai pradėjo lankyti šiuolaikinio cirko pamokas Kaune ir tęsia šį kelią.

Norint, kad įvyktų kažkas gražaus, kad įvyktų stebuklas ir būtų sukurtas menas, žmonėms reikia pasitikėjimo savimi, tikėjimo, kad tą stebuklą jie patys ir gali sukurti. Projekte dalyvavę profesionalūs šiuolaikinio cirko menininkai įdavė „įrankius“ kurti meną.

Tada ateina supratimas, kad galima padaryti, sukurti, kad yra efektas. Tai inspiruoja ir suteikia pasitikėjimo. Visa tai aš ir pastebėjau Linksmakalnyje“, – sakė E.Kosovec

Kas yra „linksmas kalnas“?

„Yra toks žodis – užnorino. Tai aš galėčiau pasakyti, kad tai, kas vyko Linksmakalnyje, įmylino šiuolaikinį cirką“, – juokėsi Linksmakalnio laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorė Jolanta Marmienė.

Prasidėjus „Šiuolaikinėms seniūnijoms“ ir atsiradus angelų idėjai su ja miestelio bendruomenė pažindinosi mažais žingsniais: „Visiems buvo pažintis, man taip pat. Nelabai įsivaizdavau, kas yra šiuolaikinis cirkas. Pasirodė, kad jis yra be klounų, be gyvūnų ir tikrai įdomus. Į veiklas aktyviai įsijungė bendruomenė, ypač jaunimas.“

Į Linksmakalnį atskridę angelai, sakė J.Marmienė, pagyvino patį miestelį, per tą laiką atnaujintas ir jau daug metų čia veikiantis Angelų muziejus.

„Kiek žinau, mūsų miestelis režisierių R.Magro sudomino ir dėl savo pavadinimo – kas tai per linksmas kalnas? Jam pavadinimas asocijavosi su cirku, nors nieko panašaus čia nebuvo“, – kalbėjo J.Marmienė.

Pašnekovė sako, kad puikiai dera profesionalių cirko menininkų ir bendruomenės bendras darbas – jie tarsi papildo vieni kitus: „Be to, profesionalių menininkų dalyvavimas projekte kelia lygį, plečia akiratį ir pasaulėžiūrą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius