Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajono Lapių miestelyje – tvarumo festivalis, Vilkija pristato išskirtinį vietovės žemėlapį

Šį sekmadienį į baigiamuosius „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ renginius kviečia Lapės ir Vilkija. Lapių bendruomenė pasirinko tvarumo temą, o Vilkija pristatys meninį vietovės žemėlapį.
Vilkijoje bus pristatytas meninis žemėlapis
Vilkijoje bus pristatytas meninis žemėlapis / „Kaunas 2022“ nuotr.

Iki rugsėjo pabaigos Kauno rajono seniūnijos atskleidžia kiekvienos iš jų unikalų identitetą, vienijantį bendruomenes ir viliojantį Kauno rajono svečius. Vietos bendruomenės, kultūros įstaigos, verslo partneriai ir įvairių sričių kūrėjai vienijasi tam, kad atskleistų įdomiausius dalykus apie kiekvieną miestelį.

Vilkijoje kelią rodys grafikos meistro sukurtas žemėlapis

Rugsėjo 20 dieną visi šiuolaikinės seniūnijos Vilkijos gyventojai bei svečiai kviečiami į Vilkijos meninio žemėlapio pristatymą prie šv. Jurgio bažnyčios.

Vidurdienį Vilkijoje vyks iškilmingos šv. Mišios, skirtos Vilkijos šv. Jurgio bažnyčios 100 metų pašventinimo (konsekracijos) jubiliejaus ir bažnyčios statytojo kunigo S.Bačkio 90-ųjų mirties metinėms paminėti.

Po to prie bažnyčios bus atidengtas grafiko Egidijaus Rudinsko sukurtas ir dizainerio Gintauto Leonavičiaus adaptuotas žemėlapis pagrindiniame miestelio stende.

Renginio metu pasirodys dainininkė, operos solistė Jomantė Šležaitė ir pianistė Evelina Pilipavičiūtė.

Idėja – atskleisti istoriją, parodyti įdomias vietas

Vilkijos šventėje bus pristatytas grafiko E.Rudinsko sukurtas žemėlapis, o gatvės menininkas Tadas Šimkus pristatys savo gatvės meno Vilkijoje planus.

Kaip 15min sakė E.Rudinskas, žemėlapio kūrimas tęsėsi apie du mėnesius, o per tą laiką ne kartą teko vykti į vietą, rinkti istorinę medžiagą, kalbėtis su vietos bendruomene.

„Man pačiam buvo labai įdomu dirbti, susipažinti su Vilkija, o šio miestelio istorija – labai sena. Renkant medžiagą daug padėjo Vilkijoje esančio Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejaus direktorius, miškininkas Kęstutis Markevičius, kuris kolekcionuoja senus dokumentus, nuotraukas, domisi istorija. Tad gavau daug medžiagos.

Pats žemėlapio sumanymas – atskleisti istoriją ir tuo pačiu – geografiją, turistams parodyti, kur yra įdomios, lankytinos vietos. Jis (vizualiai) yra tarsi senovinis žemėlapis su piešiniais ir paaiškinimais“, – kalbėjo E.Rudinskas.

„Kaunas 2022“ nuotr./Vilkija
„Kaunas 2022“ nuotr./Vilkija

Į veiklas įsijungia naujakuriai

Pasak Vilkijos seniūno Kazio Bačėno, labiausiai džiugina ne pats žemėlapis, tačiau tai, kad jį sukūrė menininkai: „Jis tikrai puošia visą miestą. O kalbant apie menininko T.Šimkaus piešinį ant sienos – kol kas ši idėja dar ateities planuose.“

Kalbėdamas apie savo seniūnijos bendruomenę K.Bačėnas sakė, kad žmonės įsitraukė į projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ veiklas.

„Kas gali, tas prisideda, padeda ir bendruomenė, ir seniūnaičiai. Smagu, jog į Viliją atsikėlę naujakuriai taip pat įsijungė į veiklas“, – kalbėjo seniūnas.

Lapėse – tvarumo festivalis

Lapės šiemet taip pat prisijungė prie „Kaunas 2022“ inicijuoto projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“, o baigiamasis renginys – „Lapių tvarumo festivalis“ – čia vyks rugsėjo 20 dieną.

„Per dieną nepakeisime pasaulio, tačiau mažais žingsneliais, nedidelėmis iniciatyvomis ir smagiais susibūrimais galime atkreipti dėmesį į skaudžias aplinkosaugos problemas. Pradėkime nuo savęs. Renginyje venkime vienkartinių indų, rūšiuokime šiukšles, nemėtykime vienkartinių kaukių“, – sako vietos bendruomenės atstovai.

Iniciatyvinė grupė ieškojo vietos identiteto, ėjo į žygius, vyko susitikimai ir dirbtuvės.

Lapių bendruomenės atstovė Ingrida Kazlauskienė sako, kad tvarumo tema čia pasirinkta neatsitiktinai, mat Lapės daugeliui asocijuojasi su tuo, jog čia veikia sąvartynas.

„Ieškojome, kuo Lapės yra išskirtinės, kas mums svarbu, kas mus jaudina. Lapes dažnai, kad ir žiniasklaidoje, sieja su sąvartynu.

Jis mums nėra pats geriausias kaimynas, kelia ir nerimą. Vis galvojame, kaip bus toliau, ką galėtų padaryti bendruomenė, kad jis galbūt būtų uždarytas ar kad būtų mažesnis poveikis aplinkai.

Tad mūsų mintis buvo, kad pradėtume nuo savęs, rodytume patys, jog galima gyventi kitaip: mažiau šiukšlinant, tausiau vartojant“, – kalbėjo bendruomenės atstovė.

Pasak I.Kazlauskienės, Lapių bendruomenė aktyviai įsijungė į veiklas ir būsimojo renginio organizavimą: „Dauguma žmonių pritaria, kad reikia keisti gyvenimo būdą. Šis renginys bus pirmasis toks, susidomėjimas juo didelis. Yra ir savanorių, kurie padeda organizuoti.“

Lapių seniūnijos šventėje bus pristatytos bendruomenės iniciatyvos – vietiniai talentai, liepos–rugsėjo mėnesiais vykusių dirbtuvių rezultatų paroda, mainytuvės. Vėliau vyks kūrybinės dirbtuvės, kur kartu su „Eko dizaino studija“ dalyviai galės išmėginti žvakių gamybą austrių geldelėse, o su „Replastico2 – Social Fachion Remade With Love“ iš plastikinių maišelių gamins išskirtinio dizaino pinigines.

Į bendruomenės veiklas įsijungia ir „Kūrybos kampas 360“ – vaikai dirbtuvėse gamins apyrankes, originalius raktų pakabukus ir net medines atvirutes.

Vakarop – bendruomenės vakarienė, kurio meniu – troškinys iš lapiečių sodo gėrybių ir grupės „Arbata“ koncertas.

Kaunas 2022 nuotr./Lapių seniūnijoje vyks tvarumo festivalis
Kaunas 2022 nuotr./Lapių seniūnijoje vyks tvarumo festivalis

Geriausios meninės instaliacijos idėjos rinkimai

Lapių žmonės taip pat rinks menininko Algimanto Šlapiko vieną iš pasiūlytų idėjų meninei instaliacijai netikėčiausioje Lapių seniūnijos vietoje.

„Pristatysiu keturis maketus, visi jie, galima sakyti, tvarumo tema. Kūriau juos remiantis Lapių įvaizdžiu. Kelios iš jų – tai kūrybiškai pateikta konteinerių idėja, kitas – prekybinis vežimėlis su vartojimo prekėmis. Nes tvarumas yra plati sąvoka“, – sake A.Šlapikas.

Kaip menininko idėja bus įgyvendinta, kokio dydžio ji bus, pasak pašnekovo, priklausys ir nuo kitų dalykų: nuo vietos, konteksto, erdvės.

Visų projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ renginiai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius