Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 26

10 intriguojančių faktų, kurių galbūt nežinojote apie Žmogų-vorą

Liepos mėnesį JAV kino teatruose pasirodęs naujausias „Marvel Studios“ ir „Columbia Pictures“ filmas „Žmogus-voras: grįžimas namo“ jau yra tituluojamas kaip daugiausiai šiais metais uždirbęs superherojų filmas. Lapkričio viduryje jo pelnas siekė daugiau nei 880 mln JAV dolerių.
Kadras iš filmo „Žmogus-voras grįžimas namo“
Kadras iš filmo „Žmogus-voras grįžimas namo“

Šiai dienai „Žmogus-voras: grįžimas namo“ patenka į daugiausiai uždirbusių visų laikų filmų šimtuką ir šia prasme lenkia tokius filmus kaip „Nuostabioji moteris“ (2017), „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“ (2002), „Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra“ (2016), „Žmogus-voras“ (2002) ir daugybę kt. Visą sąrašo 100-tuką galite pamatyti čia.

Tiesa, 1962 metais „gimęs“ herojus, vardu Peteris Parkeris, kurio tėvai – amerikiečių komiksų kūrėjai Stanas Lee ir Steve'as Ditko, ilgą laiką gyvavo tik komiksų knygose ir animaciniuose serialuose (žiūrėkite ištrauką apačioje).

VIDEO: SpiderMan - The Power of Dr Octopus- Episode 1 - Animated Series

„Žmogus-voras“ trumpam buvo pasirodęs aštunto dešimtmečio pabaigoje, vaidybiniame–televiziniame JAV seriale „Nuostabusis Žmogus–voras“. Tačiau serialą vos po dviejų sezonų buvo nuspręsta sustabdyti, kadangi serijos nepatraukė vyresnės auditorijos susidomėjimo.

Kaip atrodė serialas – žiūrėkite ištrauką apačioje.

VIDEO: Best Spider-Man fight scene of all time

2002–ieji metai – Žmogaus-voro triumfas didžiajame kine. Tais metais buvo pradėta pirmoji pilno metro trilogija „Žmogus-voras“, kurią režisavo Samas Raimis. Vėliau, 2012 – 2014 buvo išleistos naujos dvi Marco Webbo režisuotos „Nepaprastas Žmogus-Voras“ dalys.

Po ilgų derybų tarp „Sony Pictures“ ir „Marvel Studios“ buvo nuspręsta pratęsti Žmogaus-voro istoriją, tačiau platesniame „Marvel“ sukurto pasaulio kontekste. Taigi, praėjusiais metais pasirodė „Kapitonas Amerika. Pilietinis karas“ (2016), šįmet „Žmogus-voras: grįžimas namo“ ir dar yra numatyti 3 filmai, iš kurių vienas – dalies apie Žmogų–vorą tęsinys.

10 faktų

Daugiau nei pusę amžiaus komiksų knygose, animacijoje, žaidimuose, serialuose ir kine veikiantis herojus šiandien turi sukaupęs ilgą biografiją. Nenuostabu, jog komiksų skaitytojai jau ilgus metus seka ir analizuoja naujausius herojaus gyvenimo vingius, kuriuos vis įterpia „Marvel“ kūrėjai.

Tačiau ar įmanoma žinoti viską, net jei ir esi užkietės Žmogaus-voro fanas? Pateikiame 10 įdomių ir rečiau žinomų faktų apie Peterį Parkerį.

1. Žmogus-voras turėjo automobilį

O kam jam automobilis, kai jis gali keliauti namų ir dangoraižių stogais? Toks klausimas kilo ne vienam fanui po to, kai žurnale „Amazing Spider Man #130“ buvo išspausdintas „voramobilis“ – modelis, kurį norėjo paremti viena automobilių gamintojų kompanija, finansuodama žurnalą.

Tačiau „voramobilis“ gyvavo neilgai – buvo sudaužytas upėje. Jo išvaizda, atlikus kapitalinį remontą, nebetenkino herojaus, ir automobilis pradingo užmarštyje visiems laikams.

2. Herojus įgavo dieviškųjų galių

Sunku būtų ginčytis, jog Žmogus-voras buvo mažiau apdovanotas nei, tarkime, tokie herojai kaip Hulkas ar Thoras. Tačiau žurnale „Spectacular Spider-Man #358“ nepavykusio eksperimento dėka jis įgavo „Uni“ galių – galėjo nevaržomai skraidyti, spinduliuoti kosminius spindulius bei turėjo smarkiai padidėjusią jėgą, dėka ko jis įveikė kelis ūmius pasaulio priešus.

Kadras iš filmo „Žmogus-Voras 2“
Kadras iš filmo „Žmogus-Voras 2“

Tačiau šios galios buvo laikinos ir ilgainiui jį apleido, nors dalis šios istorijos mėgėjų vis dar yra įsitikinę, kad jos išliko ir kada nors dar pasireikš.

3. Geriausias draugas tapo Žaliuoju Goblinu

Haris Osbornas buvo geriausias Peterio draugas, kol jo tėvo neištiko mirtis. Širdgėlos kankinamas Haris įniko į narkotikus, jį paliko mylimoji. Visų įvykių fone bičiulis suprato, jog būtent Peteris yra Žmogus-voras, nužudęs jo tėvą (po to, kai pastarasis virto blogiečiu).

Žinios paveiktas ir pats Haris ėmė virsti blogiečiu – Žaliuoju Goblinu, o nuo lemties jį mėgindamas apsaugoti Peteris sušvirkštė jam serumo, turėjusio atstatyti jam pirminę būseną. Tačiau serumas buvo pakankamai neištirtas ir nužudė bičiulį, dėl ko Peterį ilgai kankino savigrauža.

4. Teta May vos neištekėjo už Daktaro Octopuso

Daktaras Octopus (Otto Octavius) – rimtas blogietis, pasirodęs ir filme „Žmogus-voras 2“, už kurio vienoje komiksų serijoje slapta ištekėti ketino teta May.

Teta May / Kadras iš filmo „Nepaprastas Žmogus-voras 2“
Teta May / Kadras iš filmo „Nepaprastas Žmogus-voras 2“

Į jų vestuves, kurios vyko pagal senąsias tradicijas, t.y. bažnyčioje su kunigų, susirinko dalis Octopuso sėbrų, kurie stebėjo ir sekė visas procesijos dalis. Laimei, Žmogus-voras pasirodė laiku ir pareiškė savo griežtą „ne“.

5. Tėvai buvo CŽV agentai

Septintojo dešimtmečio pradžioje, kai tik žurnaluose pasirodė Žmogus-voras, buvo teigiama, kad jo tėvai žuvo lėktuvo katastrofoje. Iki pat dešimtmečio pabaigos nebuvo žinoma jų tapatybė, kai galiausiai kūrėjai atskleidė, jog abu tėvai dirbo CŽV.

Pasak papildytos istorijos, Peterio tėvai buvo paskirti slaptai operacijai Algerijoje, kur tyrė blogiečio „Red Skull“ bylą. Surinkę nemažai slaptos informacijos ketino grįžti, tačiau į juos buvo pasikėsinta.

6. Įkūrė savo kompaniją

Serijose „Superior Spider-Man“ yra pateikiama kiek kitokia Peterio charakteristika. Jis buvo ne tik gabus, bet verslus ir įkūrė savo kompaniją, pavadinimu „Parker Industries“. Iki šiol Peteriui priklauso dalis šios kompanijos akcijų, tačiau ar ši istorijos dalis bus išplėtota kine – kol kas nežinia.

7. Virto Voru-žmogumi

Ne, ne Žmogumi-voru, bet Voru-žmogumi, o tai – jau visai kita istorija! Vienoje iš istorijų, kuri vadinasi „The Six Arms Saga“, cheminis serumas, kuriuo buvo mėginta panaikinti „voro“ galias, pridėjo herojui papildomas voro galūnes.

Galiausiai ši medžiaga paskatino ir viso kūno mutaciją – Peteris ėmė transformuotis į žmogaus-voro hibridą. Dėkoti tenka daktarui Curui Connorsui, kuris visgi sugebėjo ištaisyti šią klaidą.

8. Žmogus-voras mirė

Dar iki pasirodant „The Amazing Spider-Man #700“ serijai, mirštantis daktaras Octopusas sėkmingai pagrobė Žmogų-vorą ir susikeitė su juo kūnais protų apkeitimo įrenginio dėka. Nepaisant didelių pastangų, herojus galiausiai mirė, o blogietis liko gyventi jo kūne.

Tačiau prieš mirtį Žmogus-voras atliko dar vieną triuką – atvėrė blogiečiui visus skaudžiausius savo išgyvenimus, kurių paveiktas daktaras Octopusas pasižadėjo likti tikru Žmogumi-voru ir netgi būti geresniu už jį.

Nėra abejonių, jog šis „tvistas“ buvo toks kontroversiškas, jog istorijos autorius netgi sulaukė grasinimų mirtimi už tai, kad nužudė Peterį Parkerį. Laimei, visi ligo gyvi (skaitykite toliau).

9. Herojų pakeitė Daktaras Octopusas

Po Peterio mirties, kaip jau buvo rašyta, jo kūne apsigyveno Daktaras Octopusas. Nepaisant didelių pastangų atstoti (ir netgi pranokti) tikrąjį herojų, Octopusas nesugebėjo sėkmingai integruotis į herojaus vaidmenį. Jam trukdė jo egoizmas, humoro jausmo trūkumas bei kitos asmeninės savybės, į kurias, beje, atkreipė dėmesį ir kiti „Marvel“ visatos herojai.

Džiugi žinia – tokia situacija truko neilgai. Dar iki pasirodant antrajai „Nepaprastas Žmogus-voras“ daliai (2014), smegenyse rusenusi Peterio sąmonė sugebėjo atgauti jėgas ir sugrąžinti tikrąjį herojų į jo kūną.

10. Sudarė sutartį su šėtonu

Viename iš pasakojimų, kuris vadinasi „One More Day“, Peteris mėgina išgelbėti savo mirštančią tetą May, kuri (dar iki šios istorijos) buvo pašauta. Vienintelė jam likusi viltis – sudaryti sandorį su šėtonu. Be abejo, nelabasis paprašo kai ko mainais.

Kadras iš filmo „Žmogus-voras“ (2002)
Kadras iš filmo „Žmogus-voras“ (2002)

Už tetos gyvybę Peteris turi paaukoti santykius su savo gyvenimo meile Mary Jane Watson. Sandoriui įvykus abi sąlygos yra išpildomos. Tiesa, šios istorijos nemėgsta ir nepripažįsta dalis Žmogaus-voro fanų, ir jos legitimumas herojaus biografijos kontekste yra ginčytinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius