Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 11

15min kino anketa: dramaturgė B.Kapustinskaitė – apie „motiną!“ ir „Adomo obuolius“

Ieškantiems filmo vakarui ar įsitikinusiems, kad matė viską – 15min kino anketa, į kurios klausimus atsako Lietuvos kultūros bei meno atstovai, padėsianti prisiminti pamirštus ir atrasti naujus kino pasaulio perlus.
Birutė Kapustinskaitė
Birutė Kapustinskaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Birutė Kapustinskaitė – jaunosios kartos dramaturgė, pagal kurios debiutinę pjesę „Terapijos“ režisierius Kirilas Glušajevas šiemet pastatė spektaklį OKT / Vilniaus miesto teatre.

Filmas, kuris pakeitė

„Oslas, rugpjūčio 31-oji“ (Oslo, August 31, rež. Joachimas Trieras, 2011) – labai palietė ir liko galvoje iki šiol, tiek vizualiai, tiek istorijos ir jausmo prasme. Kažkada panašų pojūtį nešiojausi ir po Tarkovskio „Stalkerio“, kuriame skambėjusį eilėraštį prisimenu iki dabar, jis man vis dar išlieka aktualus.

VIDEO: Filmo „Oslas, rugpjūčio 31-oji“ anonsas

Paskutinis filmas, per kurį verkėte

Paskutinį kartą kine verkiau per šių metų Kanų reklamas. O prieš tai... gal per Xaviero Dolano „Mamytę“ (Mommy, 2014)? Nors „Mamytė“ buvo senokai. Net neabejoju, kad verkiau ir neseniai, bet be reklamų niekas neateina į galvą.

VIDEO: Filmo „Mamytė“ anonsas

Filmas, kurį matėte daugiausia kartų

Nicolaso Windingo Refno „Važiuok“ (Drive, 2011) – pati žiūrėjau gal tris kartus, o vėliau gal dar penkis, nes analizavom kartu su vis kitais studentais paskaitų metu. O paauglystėj dėl kažkokių priežasčių buvau mačiusi filmą „Kiti“ (The Others, rež. Alejandro Amenábaras, 2001) gal 12-a kartų. Dabar siaubo filmų iš viso nebegaliu žiūrėti. Gal tai ir yra priežastis.

VIDEO: Drive - Movie Trailer (2011) HD

Geriausia komedija

„Adomo obuoliai“ (Adam’s Apples, rež. Andersas Thomasas Jensenas, 2005) – juodasis humoras, kuris nepaliko abejingos. Ne tik komiškas, bet ir įdomus filmas.

VIDEO: Filmo „Adomo obuoliai“ anonsas

Guilty pleasure

Gal serialai, kurie įtraukia, ir dėl to tenka perplanuoti kai kuriuos tos dienos ar, kartais, savaitės planus? Paskutiniai taip įtraukę buvo „Homeland“ ir „Big Little Lies“.

VIDEO: Serialo „Big Little Lies“ anonsas

Geriausia meilės istorija kine

„Buffalo 66“ (rež. Vincentas Gallo, 1988) – nors ir komplikuota, bet labai graži ir netikėtai užsimezgusi meilės istorija. Įdomios scenos, ryškūs, intriguojantys personažai ir nuo pat pirmo kadro „kabinantis“ siužetas. Šis filmas taip pat papuola į daug kartų peržiūrėtų filmų sąrašą. Patiko tiek vizualiai, tiek stilistiškai, tiek dramaturgine prasme. O Vincento Gallo sukurtas pagrindinis personažas ir boulingo scena – jau tapę klasika.

VIDEO: Filmo „Buffalo 66“ anonsas

Filmas, kurio iš pradžių nekentėte, o vėliau pamilote

Sunku įsivaizduoti filmą, kurio nekenčiau, o vėliau pamilau. Jeigu jau man jis labai nepatiko, jis išliko nepatikusiųjų gretose ir praėjus savaitėms po seanso.

Atmetimo jausmą paskutinį kartą sukėlė Darreno Aronofskio „motina!“ (mother!, 2017). Tai buvo tikriausiai vienintelis matytas filmas, kurio metu norėjosi garsiai reikšti nepasitenkinimą tiek siužetu, tiek vaidyba, o visos „paslėptos prasmės“ bei alegorijos niekaip neatpirko nuobodulio, kurį kėlė siužetas ir personažai. Bandau suprasti priešingą žiūrovų pusę, kuriai filmas, vis tik, paliko įspūdį, bet tikrai nesu tos grupės dalis. Galbūt šis filmas kada nors taps tuo, „kurio nekenčiau, o vėliau pamilau“, bet kol kas save galiu įrašyti tik į pirmąją sakinio dalį, tik, žinoma, jos taip neužaštrindama.

VIDEO: Filmo „motina!“ anonsas

Filmas, kuriame norėtumėte apsigyventi vienai dienai

Danny Boyle'o „Paplūdimyje“ (The Beach, 2000). Ir kurioje nors iš Hario Poterio dalių.

VIDEO: Filmo „Paplūdimys“ anonsas

Geriausia ekranizacija

„Kovos klubas“ (Fight Club, rež. Davidas Fincheris, 1999).

VIDEO: Filmo „Kovos klubas“ anonsas

Mėgstamiausias lietuviškas filmas

Roberto Verbos filmai, „Birželis, vasaros pradžia“ (rež. Raimondas Vabalas, 1969), „Ave Vita“ (rež. Almantas Grikevičius, 1969).

Režisierius / režisierė, su kuriuo (-ia) norėtumėte išgerti kavos

Su Joachimu Trieru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius