Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 07 01

15min kino anketa: menininkas Rimas Sakalauskas – apie daugiausia kartų matytą filmą ir T.Gilliamo juostas

Audiovizualinio meno kūrėjas ir teatro dailininkas Rimas Sakalauskas 2009 m. pelnė apdovanojimą už geriausią jaunojo menininko darbą bei „Sidabrinę gervę“ už geriausią studentišką filmą (audiovizualinį projektą „Sinchronizacija“).
Rimas Sakalauskas
Rimas Sakalauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Multimedijos ir 3D instaliacijos srityse besispecializuojantis menininkas pasakoja apie įspūdį palikusius filmus.

Filmas, kuris pakeitė

„Dvylika beždžionių“ (Twelve Monkeys, rež. Terry Gilliamas, 1995) – mėgstamiausio režisieriaus mėgstamiausias filmas.

VIDEO: Filmo „Dvylika beždžionių“ anonsas

Filmas, per kurį paskutinį kartą verkėte

„Ekskursantė“ (rež. Audrius Juzėnas, 2013). Po nusivylimo nauju lietuvišku kinu („Emilija iš Laisvės alėjos“ bei „Redirected“) „Ekskursantė“ įtikino. Galbūt ir per daug piktnaudžiauta ašaromis, tačiau filmas turi ne tik patriotinį sluoksnį, bet ir pakankamai gilų psichologinį pamatą, įtikinamą istoriją, vaidybą.

VIDEO: Filmo „Ekskursantė“ anonsas

Filmas, kurį matėte daugiausia kartų

„Terminatorius 2: paskutinio teismo diena“ (Terminator 2: Judgement Day, rež. Jamesas Cameronas, 1991). Tai filmas, kurį nuo vaikystės kasmet žiūrėdavau per lietuviškas televizijos programas vėlai naktimis. Manau, tai filmas, tobulai įkūnijantis trilerio, mokslinės fantastikos žanrus, taip pat puikiai atspindintis dešimtojo dešimtmečio estetiką, o savo dirbtinio intelekto tematika bei įspūdingais vizualiais efektais aktualus ir šiandien.

VIDEO: Filmo „Terminatorius 2: paskutinio teismo diena“

Geriausia komedija

„Butas“ (The Apartment, rež. Billy Wilderis, 1960). Billy Wilderio filmai man yra atradimas ir nors nesu didelis komedijų mėgėjas, ypač šiuolaikinių ir vulgarių, šis filmas man pasirodė nuoširdžiai nekaltai juokingas.

VIDEO: Filmo „Butas“ anonsas

Guilty pleasure

„Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ (Mad Max: Furry Road, rež. George'as Milleris, 2015). Malonumas akims ir ausims – nors filmas siužeto prasme, man atrodo, tėra prieš tai buvusio „Mad Max Thunderdome“ paskutinės scenos tęsinys, bet apsilankius kino teatre variklių riaumojimas ir detalių gausa ekrane tiesiog apsvaigina.

VIDEO: Mad Max: Fury Road - Official Main Trailer [HD]

Geriausia meilės istorija kine

„Zabriskie Point“ (rež. Michelangelo Antonioni, 1970) – apie meilę ir Ameriką italo akimis. Dykumos, laisvė, studentiškas gyvenimas, socialinė tematika, daug sprogimų ir hipių laikai – viskas, ko reikia gerai dramai.

„Delikatesas“ (Delicatessen, rež. Jeanas-Pierre'as Jeunet'as, 1991) – puiki postapokaliptinė atmosfera, jautrios spalvos, juodas humoras ir nuostabi meilės istorija. Mano nuomone, kur kas originaliau už vėlesnį režisieriaus filmą „Amelija iš Monmartro“.

VIDEO: Filmo „Zabriskie Point“ anonsas

Filmas, kurio iš pradžių nekentėte, o vėliau pamilote

„Memento“ (rež. Christopheris Nolanas, 2000). Šis filmas iš Ch.Nolano kūrinių išsiskiria aktualia mintimi – jog mes linkę sau meluoti ir formuoti savo prisiminimus ne pagal faktus, o pagal norus. Tai tikrai painus filmas, ir nebūtinai iš pirmo karto jį gali suprasti – istorija išmėtyta laike, tačiau laiko fragmentavimas čia konceptualiai pateisinamas.

VIDEO: Filmo „Memento“ anonsas

Filmas, kuriame norėtumėte apsigyventi vienai dienai

„Į šiaurę per šiaurės vakarus“ (North by Northwest, rež. Alfredas Hitchcockas, 1959). Apima visiškas pavydas, kai matai klestinčios supervalstybės aukso amžių – atominį amžių, kai atrodė, jog ekonomika augo ir augs amžinai. Visada norėjau skristi su „Pan Am“ oro linijų chrominiu reaktyviniu lėktuvu, važiuoti stream lined dizaino stiliaus Kalifornijos zefyro traukiniu. Keliauti autobusu ar automobiliu per Amerikos dykumas, matyti tobulus vyrus ir moteris.

VIDEO: Filmo „Į šiaurę per šiaurės vakarus“ anonsas

Geriausia ekranizacija

„Barono Miunchauzeno nuotykiai“ (The Adventures of Baron Munchausen, rež. Terry Gilliamas, 1988) – nuotaikingas ir smagus filmas, kai norisi pasvajoti ir atitrūkti nuo realybės į pasakišką fantazijų pasaulį.

VIDEO: Filmo „Barono Miunchauzeno nuotykiai“ anonsas

Mėgstamiausias lietuviškas filmas

„Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. Raimundas Banionis, 1990) – filmas, kuriame maišosi, mano galva, geriausia, kas buvo sovietiniame kine, bei tuo metu šviežiai gauta laisvė nuo cenzūros.

VIDEO: Ištrauka iš filmo „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius