-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 10

Dvi politinio kino juostos, įžiebsiančios diskusiją rezultatų laukimo naktį

Paskutiniu metu apie politiką kalbėjomės galbūt dažniau nei įprastai. Ir ne tik darbe ar namuose, bet ir kirpykloje, keistame vakarėlyje ar prie žemės spaudžiančiame naktiniame klube. Nes politika sujungia diskusijai net ir tuos, kurie viens kito nepažįsta. Priešrinkiminis metas leidžia sužinoti, ką jus supantys žmonės nuoširdžiai galvoja apie šalies problemas ir galimus jų sprendimo būdus.
Kadras iš filmo „Vienoje kilpoje“
Kadras iš filmo „Vienoje kilpoje“

Ir nesakykite, diskutuoti – smagu. Net ir tuomet, kai nuomonės išsiskiria. Kol ginčai nevirsta grasinimais ar muštynėmis, tol diskusija su „draugo draugu“, kuris puikiai žino, kaip yra, arba 85-rių metų senole, kuri stebi internetines Andriaus Tapino laidas, gali pakrypti itin įdomia linkme.

Todėl norisi, kad diskusijos, kurios taip intensyviai virė pastaruosius mėnesius, nenutiltų ir po rinkimų. Na, o šį svarbų spalio sekmadienį–pirmadienį, nekantriai laukiant galutinių rezultatų (arba jų sulaukus), siūlau prasiblaškyti ir dar šiek tiek pramankštinti savo diskusijų lauką.

Atsigręžkime į kiną.

Tikrasis politiko veidas

Praėjusią savaitę interneto portaluose įvyko kiek netikėta diskusija tarp A.Tapino ir filosofo, prof. Alvydo Jokubaičio. Diskusijos tema labai glaustai ir grubiai gali būti nusakyta vienu sakiniu: savybės ar kompetencijos, kurias turi turėti geras politikas.

Nors šis dviejų intelektualų pokalbis ir nesukėlė plataus rezonanso, tačiau jis savo esme yra įdomus – klausimas, kas yra ir turėtų būti geras politikas, yra principinis – jį kėlė jau senovės graikų filosofai.

Satyrišką ir šmaikštų atsakymą į šį klausimą subtiliai sufleruoja ir 2009 m. ekranus pasiekusi Armando Lannuccio juodojo humoro komedija „Vienoje kilpoje“ (orig. In the Loop). Čia galime išvyksti, kaip grandiozinę politinę suirutę gali sukelti iš pažiūros menka, neatsargiai ištarta, atsitiktinė britų ministro (Simono Frosto) frazė: „Karas yra nenuspėjamas“.

„Vienoje kilpoje“ pina keistą mintį, jog parlamentų koridoriais lakstantys ir „lubrikuotais arklio peniais“ besivardžiuojantys politikai yra norma ne tik kine, bet ir gyvenime.

Viena politinės komunikacijos klaida, ir ant kojų sukyla net Vašingtono viršūnėlės.

Besiplieskiantį gaisrą gesinti puola negailestingas politikos smogikas – išradingų keiksmažodžių lavina aplinkinius apdovanojantis ministro pirmininko komunikacijos skyriaus vadovas (Malcolmas Tuckeris).

VIDEO: In The Loop - Official Trailer

M.Tuckeris yra pasiryžęs padaryti viską, kad reikalas būtų užrištas kuo greičiau. Tačiau reikalas ne tik nesiriša, bet ir ima veržtis į viešumą, ir samprotavimai karo tema virsta realia karo grėsme. Kuo daugiau politinių smogikų–profesionalų ima kištis į šį reikalą, tuo didesnę juodosios politikos įvairovę regime ekrane.

„Vienoje kilpoje“ pina keistą mintį, jog parlamentų koridoriais lakstantys ir „lubrikuotais arklio peniais“ besivardžiuojantys politikai yra norma ne tik kine, bet ir gyvenime. Daugelio simpatijas filme neabejotinai pelno cinikų personažus įkūnijantys aktoriai – tai Peteris Capaldi ir Jamesas Gandolfini.

Kiek šiame filme vaizduojama politika ir politikai yra artimi tikrovei – sunku atsakyti. Tačiau „Vienoje kilpoje“ režisierius neabejotinai provokuoja žiūrovą, pateikdamas itin nemoralių politikų portretus neįtikėtinai charizmatiškai.

Apie temas, kuriomis sunku kalbėtis

Antrasis filmas, kuris tiks ne tik šiam, bet ir kuriam kitam rudens vakarui – tai Guso Van Santo režisuota biografinė drama „Milkas“ (Milk).

„Milkas“ – turbūt viena labiausiai provokuojančių politinių dramų, kurios epicentre – LGBT teisių aktyvisto – Harvey Milko – politinės karjeros bei asmeninio gyvenimo istorija.

Ši asmenybė į istoriją įėjo ne tik dėl savo politinių ambicijų, bet ir tragiškos gyvenimo baigties. 8-ojo dešimtmečio Kalifornijoje iškovojęs galimybę apie homoseksualų teises bei problemas kalbėti politiniame lygmenyje, H.Milko buvo nužudytas, eidamas vos 48-us gyvenimo metus.

VIDEO: Milk Movie Trailer 2008 HD - Official Trailer HQ

„Milkas“ – turbūt viena labiausiai provokuojančių politinių dramų, kurios epicentre – LGBT teisių aktyvisto – Harvey Milko – politinės karjeros bei asmeninio gyvenimo istorija.

Tačiau kuo šis, 2008 metais kino ekranus pasiekęs, filmas, kurio veiksmas vyksta 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių sandūroje JAV, gali būti įdomus mūsų žiūrovui šiandien, 2016-aisiais?

Veikiausiai tuo, jog jame formuluojamos problemos yra artimos, nepriklausomai nuo laikmečius skiriančių dešimtmečių. Partnerystės klausimas, vis garsiau užduodamas Lietuvos politiniame lygmenyje, vis dar itin sudėtinga tema mūsų piliečiams ir juos atstovaujantiems politikams.

Kodėl buvo (tebėra) taip sunku susitarti ir suprasti vieni kitus? Apie tai – tikrais išgyvenimais ir biografiniais faktais pagrįsta drama „Milkas“, vaizduojanti tai, ką laikmečiu, kai LGBT teisės pasiekė politinį lygmenį, išgyveno tiek dėl šių teisių kovojanti, tiek šių teisių prasme abejojanti visuomenės dalis.

Nepriklausomai nuo to, kurioje pusėje šiuo metu esate (palaikančioje, abejojančioje ar esančioje prieš), pasižiūrėkite šį filmą. Net jei ir nėra jums artima ši tema – jus tikrai sužavės puiki Seano Penno vaidyba, už kurį jis pelnė Oskarą. Filmas taip pat buvo apdovanotas Oskaru už originalų ir išskirtinį scenaristų darbą.


Ramios nakties

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius