Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 09

67-asis Berlyno kino festivalis – laukiamiausi filmai ir politiniai akcentai

Ketvirtadienį prasidedantis 67-asis Berlyno kino festivalis – svarbiausias metų pradžios kino renginys. Šiemet jo startą žymės prancūzų režisieriaus Etienne’o Comaro filmas „Django“.
Berlyno kino festivalis
Berlyno kino festivalis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausioje, pagrindinio konkurso programoje šiemet varžosi beveik dvi dešimtys juostų, kurias vertins tarptautinė žiuri: prodiuserė Dora Bouchoucha Fourati, aktorius Olafuras Eliassonas, aktorės Maggie Gyllenhaal ir Julia Jentsch, režisierius Diego Luna, scenaristas Wang Quan.

Žiuri vadovauja olandų režisierius Paulas Verhoevenas – žmogus, sukūręs sci-fi veiksmo filmą „Robotas policininkas“ (RoboCop1987), trilerį „Esminis institktas“ (Basic Instinct, 1992) ir pernai pristatytą festivalinio kino favoritą „Ji“ (Elle) su Isabelle Huppert. Nuspėti, į kurią pusę links toks įvairapusiškas režisierius kaip P.Verhoevenas nelengva, tad šių metų „Auksinių lokių“ apdovanojimų ceremonija gali pažerti ir staigmenų.

Tarp laukiamiausių festivalio įvykių – suomio Akio Kaurismakio sugrįžimas į režisūrą po šešerių metų pertraukos. Šįkart deadpan komedijos meistras filme „Kita vilties pusė“ (The Other Side of Hope) pasakos pabėgėlio iš Sirijos ir keliaujančio prekeivio istoriją, kurioje netrūks siužetinių suktukų.

VIDEO: Filmo „The Other Side of Hope“ anonsas

Konkursinėje programoje naujausią savo filmą pristato ir lenkų kino žvaigždė Agnieszka Holland. Siužetas intriguoja – į pensiją išėjusi, kalnų kaimelyje gyvenanti inžinierė susiduria su keistų įvykių virtine. Iš pradžių dingsta šunys, po to randamas kaimyno lavonas, o šalia jo – elnių pėdsakai. Aukų vis daugėja. Apie tai pasakoja A.Holland „Pėdsakas“ (Spoor).

Prieš keletą metų žiūrovų simpatijas Berlynalėje susišlavė Sebastiano Lelio „Glorija“ (Gloria), pelniusi apdovanojimą už geriausią moters vaidmenį. Šių metų festivalyje S.Lelio pristato tragikomediją „Fantastiška moteris” (A Fantastic Woman), kurios centre – padavėjos ir naktinio klubo daininkės istorija. Kitas Berlynalės laureatas, 2013 m. „Auksinį lokį“ už filmą „Vaiko pozicija“ (Child’s Pose) laimėjęs Călinas Peter Netzeris, pristato santykių dramą „Ana, mano meile“ (Ana, mon amour). Kritikų ir žiūrovų dėmesio neabejotinai sulauks ir naujausias dažno Berlyno kino festivalio svečias, Pietų Korėjos režisierius Hong Sangsoo ir jo filmas „Paplūdimyje, naktį, vienas“ (On the Beach at Night Alone).

VIDEO: Filmo „On the Beach at Night Alone“ anonsas

Tarp šių metų konkursantų – ir mažiau žinomų, tačiau dėmesio vertų režisierių darbai. Vertėtų atkreipti dėmesį į filmu „Mutantai“ (Os Mustantes) 10 deš. sužibėjusią portugalų režisierę Teresą Villaverde, kurios Berlynalėje pristatomas „Colo“ pasakoja skausmingą vienos šeimos istoriją, bei po pertraukos į didžiuosius ekranus sugrįžtančią vengrų režisierę Ildikó Enyedi – jos filmas „Apie kūną ir sielą“ (On Body and Soul) žiūrovus pakvies į skerdyklą, kur tarp dviejų darbuotojų užsimezga ypatingas ryšys.

Berlyno kino festivalis garsėja politiniu angažuotumu, neretai darančiu įtaką ne tik filmų atrankai, bet ir prizų dalyboms – pernai pagrindinį apdovanojimą pelnė Gianfranco Rosi dokumentinis filmas „Liepsnojanti jūra“ (Fire at Sea), žiūrovus nukeliantis į Lampedūzos salą, jau keletą metų tapusią migrantų krizės epicentru.

Spręsti, ar auganti politinė ir socialinė įtampa ir šįkart turės įtakos prizininkų sąrašui dar anksti, tačiau savo poltinę poziciją Berlynalė išreiškia aiškiai – programoje gausu filmų, pasakojančių apie globalizaciją ir socialines problemas, organizatoriai taip pat pristato ne vieną kultūrinę iniciatyvą pabėgėliams bei sunkiai besiverčiantiems žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius