Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 21

A.Matelis po atsiimto apdovanojimo Varšuvos kino festivalyje: „Tokį filmą gali sukurti kartą gyvenime“

Režisieriaus Arūno Matelio filmas „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ šeštadienį buvo pripažintas geriausia dokumentine juosta Tarptautinio Varšuvos kino festivalio konkursinėje programoje.
Arūnas Matelis
Arūnas Matelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Varšuvos kino festivalis turi A kategorijos statusą, o jo laureatai automatiškai patenka ir į Europos kino apdovanojimų atrankos procesą.

„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pasakoja apie „Giro d'Italia“, bene daugiausia dėmesio pasaulyje sulaukiantį sporto renginį, tačiau atsigręžia ne į sportininkus, kovojančius dėl medalių, bet dviratininkus, pasiruošusius priimti sunkiausius iššūkius padedant savo komandos lyderiui nuskinti pergalę.

Po apdovanojimų ceremonijos režisierius A.Matelis 15min sakė iki paskutinės minutės nesitikėjęs pelnyti prizo: „Sunku tikėtis apdovanojimo, nes į A klasės festivalį papuola tik 5 proc. [filmų]. Galima įsivaizduoti, kokia tai konkurencija. Apie patį apdovanojimą negalvojom – taip džiaugiamės, kad pabaigėm filmą, kad vien patekimas į festivalį buvo kaip prizas.“

Režisierius teigė, jog jį iškart sužavėjo festivalio publika – net į ankstyvą rytinį seansą susirinko daugybė žmonių, o klausimų atsakymų sesija po filmo truko neįprastai ilgai, apie valandą.

„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“
„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“

Vis tik A.Matelis neslėpė, jog septynerius metus trukęs filmo kūrimo procesas pareikalavo daug jėgų: „Tik dėl to, kad nežinojau, kaip bus sunku, pradėjau filmuoti filmą. Dabar, kai viskas baigėsi, džiaugiesi, kad pasisekė, kad padarei daugmaž tai, ko norėjai. Džiaugiesi, kai susitinki salėj su žiūrovais ir jauti jų kvėpavimą kartu, jų juoką, liūdesį, kai kurių – ašaras. Tai begalinis džiaugsmas, bet aš žinau kiek dėl to reikėjo [padaryti], kiek kiekvieną kartą būdavo iššūkių. Jei man kas būtų pasakęs, kad tai truks septynerius metus, nebūčiau to ėmęsis. Tokį filmą gali sukurti kartą gyvenime ir tikriausiai tas kartas buvo dabar.“

Iki A. Matelio, paskutinis nepriklausomas kino kūrėjas, kuriam buvo suteikta teisė „iš vidaus“ stebėti „Giro d'Italia“ lenktynes, buvo režisierius Jorgenas Lethas, 1973 m. sukūręs filmą „Stars and Watercarriers“.

„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ toliau tęs kelionę po kino festivalius, o Lietuvoje filmo premjera numatoma po Naujųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius