Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 13

Atsakas R.Vanagaitei – V.V.Landsbergio filmas, kuriame partizanų vadą vaidins M.Mikutavičius

Rašytojos Rūtos Vanagaitės skandalingi kaltinimai partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui sukėlė ne tik aršią diskusiją, bet ir paskatino kultūriniam atsakui. Režisierius Vytautas V.Landsbergis pripažino, kad būtent jai turėtų būti dėkingas už idėją sukurti filmą apie žymią Lietuvos istorijos asmenybę.
Marijonas Mikutavičius
Marijonas Mikutavičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

V.V.Landsbergio teigimu, pirminis jo planas buvo kurti filmą pagal dešimt metų Lietuvos nacionaliniame dramos teatre rodytą spektaklį „Bunkeris“, kuriame pateikiama MGB agento, kolaboranto Kosto Kubilinsko ir partizanų vado Liongino Baliukevičiaus–Dzūko diskusija.

„Ta medžiaga jau buvo išžaista, įdomi. Kosto Kubilinsko vaidmenį spektaklyje puikiai vaidino Marius Jampolskis, kuris sutiko vaidinti ir filme“, – pasakojo režisierius.

„Po to, kai Vanagaitė pasiūlė daryti temą apie Vanagą, aš sureagavau Jurgio Matulaičio būdu: blogį nugalėkime gerumu. Jei kažkas puola, tai gražiausia apginti meno kūriniu, parodant, kaip buvo iš tikrųjų.

Ačiū, Vanagaitei, nes gal nebūčiau ryžęsis imtis šios temos, bet dabar visi žino Vanagą, visiems įdomu ir galima tikėtis, kad filmas visuomenėje taip pat sulauks palaikymo“, – ironizuodamas naujos idėjos gimimo aplinkybes pasakojo V.V.Landsbergis.

Vaidmenys atiteks žinomiems žmonėms

Pasak režisieriaus, scenarijaus ir istorinių faktų pateikimo filme užduotis patikėta istorikui Arvydui Anušauskui, o pagrindinį A.Ramanausko-Vanago vaidmenį turėtų atlikti dainininkas Marijus Mikutavičius, kuris prieš tai buvo sutikęs įkūnyti ir L.Baliukevičių–Dzūką.

„Turėtų būti kino bandymai, bus ir daugiau partizanų vadų, bet jis yra pagrindinis kandidatas. Jo balsas yra pakankamai charizmatiškas, tinkamas, atpažįstamas... Gal jis ir partizanišką dainą kokią sudainuos“, – šypsojosi jis.

Filme taip pat turėtų vaidinti Aldona Vilutytė, vaidmuo turėtų tekti ir Gabrieliui Liaudanskui-Svarui.

Mariaus Vizbaro nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras
Mariaus Vizbaro nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras

„Yra kelios iššūkio zonos. Nesinori padaryti monumento, tuščio atviruko, didvyriško portreto. Vanagas turi būti gyvas žmogus, su aistromis ir paklydimais“, – kalbėjo Vytautas V.Landsbergis.

„Pagarbus partizanų (o ypač jų vadų) atminimas ‒ strateginės reikšmės momentas mūsų pilietinėje savimonėje. Nuo to priklauso ir kuriamasis/ginamasis piliečių požiūris į Lietuvos valstybę, jos istoriją, buvusių ir esamų grėsmių suvokimas.

Jeigu visa tai niekinama arba tuo nesidomima, tai partizaniško pasipriešinimo okupacijoms įgūdis irgi tampa niekinis, o Lietuva netenka svarbaus ir motyvuojančio XX amžiaus laisvės kovų istorijos pamato.

Ne veltui priešiška propaganda tiek daug dėmesio skiria partizanų asmenybių ir visos partizaniškos temos diskreditavimui, netgi pajuokai", – pristatydamas filmo idėją rašė jis.

Biudžetą planuoja surinkti žmonių aukų pagalba

Filmo kūrėjai artimiausiu metu planuoja pradėti susitikimus su verslo žmonėmis, fondais, pristatyti filmo idėją Amerikos lietuviams. Visas reikalingas lėšas planuojama gauti būtent aukų pavidalu. Pirminiais spėjimais, filmas gali kainuoti apie 60 tūkstančių eurų, tačiau režisieriaus manymu, galima viską nufilmuoti ir su žymiai mažesnėmis lėšomis.

„Nebus to biudžeto filmas, kad darytume kovinį filmą su Merkinės šturmu ir susišaudymais“, – šypsojosi Vytautas V.Landsbergis. „Bet yra nemažai pavyzdžių kinematografijos istorijoje, kai ir su mažu biudžetu pavykdavo padaryti įtaigų filmą“, – pažymėjo jis.

Viktorijos Samarinaitės/15min.lt nuotr./Vytautas V.Landsbergis
Viktorijos Samarinaitės/15min.lt nuotr./Vytautas V.Landsbergis

Tikimasi, kad filmas gali pasirodyti kitų metų pabaigoje ir vainikuoti A.Ramanausko-Vanago atminimui skirtus renginius. Režisieriaus teigimu, filmo kūrėjai nesibaimintų net jei filmas nebūtų populiarus.

„Reiktų savęs paklausti, ar mes norime padaryti gražų atviruką ar psichologinę dramą?“, – retoriškai klausė Vytautas V.Landsbergis.

Norintiems prisidėti prie filmo sukūrimo:

Name of the organization/Organizacijos pavadinimas: A Propos studija

Code of the organization/Organizacijos kodas: 123793650

Organization address/Organizacijos adresas: Nugaletoju g. 3d-2, Vilnius, Lietuva

Sąskaitos numeris: LT427044060001145785

Bank name and code/Banko pavadinimas ir kodas: AB SEB bankas, 70440

SWIFT CBVILT2X

Bank address/Banko adresas Gedimino pr. 12, LT-01103 Vilnius, Lietuva

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius