-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 10

Dokumentinį filmą apie startuolius Marta Dauliūtė pristatys ir Lietuvoje

Švedijoje gyvenanti režisierė Marta Dauliūtė baigia dokumentinį filmą apie Silicio slėnio startuolių fenomeną. Filmo premjera vyks Berlyne, vėliau menininkė jį pristatys ir Lietuvoje.
 Filmo „Antra klasė“ režisierė Marta Dauliūtė
Režisierė Marta Dauliūtė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Švedijoje M.Dauliūtę žmonės pažįsta geriau nei Lietuvoje. Prieš 17 metų pagal mokyklų mainų programą išvykusi mokytis, M.Dauliūtė į Lietuvą ir negrįžo. Čia pasirinko kino studijas, vėliau įkūrė kino kompaniją. Pirmas tiek Švedijoje, tiek Lietuvoje atgarsio sulaukęs jos dokumentinis filmas „Antra klasė“ buvo apie lietuvius, dirbančius Švedijoje. Keletą metų su kolege Elizabet Marjanovič Kronval ji stebėjo vyrus, kertančius miškus.

Pastaruosius 4 metus M.Dauliūtė kuria dokumentinį filmą apie naują startuolių darbo formą, kai jauni žmonės ir dirba, ir gyvena kartu. Ši iš Silicio slėnio pasklidusi idėja toliau plečiasi, per 10 metų planuojama įsteigti 100 tokių vietų visame pasaulyje.

Režisierė pasakoja, kad filmo idėja kilo po to, kai pastebėjo, jog jos kūryboje didelę dalį laiko atima vadyba, kuri menininkei visai nepatinka, o startuoliai dažniausiai dieną ir naktį gyvena verslo idėjomis.

Filmo premjera numatyta Berlyno festivalyje „Transmediale“. Kartu su meno kuratore Viktorija Šiaulyte Vokietijos sostinėje bus pristatoma ir instaliacija filmo tema.

Vėliau režisierė savo kūrybą atveš ir į Lietuvą, tačiau į klausimą, ar ketina grįžti gyventi, atsakymo neturi.

„Man Lietuvos publika labai brangi, gyventi – aš nežinau ir ar Švedijoje visą gyvenimą pasiliksiu“, – sakė M.Dauliūtė.

Stokholme gyvenanti režisierė nuomojasi kūrybines dirbtuves, esančias šalia istorinio senamiesčio. Sostinės savivaldybė patalpas remontuoja ir konkurso keliu nuomoja menininkams. Kad galėtų vienam filmui skirti ne vienerius metus, M.Dauliūtė prodiusuoja kitų kūrėjų filmus, dirba dėstytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius