Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2016 05 16

Filmas „Mariupolis“: mozaika apie miestą ir karą

Karas nėra pati dėkingiausia tema kinui. Be jokios abejonės, didingų mūšių, sulaužytų likimų ir moralinių pasirinkimų paženklinti kariniai filmai visad randa savo auditoriją, tačiau retam iš jų pavyksta išvengti vieno kito kritikų kirčio. Manipuliatyvus. Konjunktūrinis. Paviršutiniškas. Besimėgaujantis skausmu. Tai tik keletas nuodėmių, kuriomis dažnai yra kaltinami filmai apie karą.
Kadras iš filmo „Mariupolis“
Kadras iš filmo „Mariupolis“ / Kadras iš filmo „Mariupolis“

Nei vienas iš šių epitetų nėra taikytinas naujausiam režisieriaus Manto Kvedaravičiaus filmui „Mariupolis“, tačiau dėl to šis filmas netampa geru dokumentikos apie karą pavyzdžiu.

M.Kvedaravičus filmuoja Mariupolį, industrinį uostamiestį Ukrainoje. Anksčiau čia gyveno didelė graikų bendruomenė, o šiandien miestas gyvena karo laukimo nuotaikomis. Režisierius teigia, kad norėjo sukurti miesto portretą, o šiai užduočiai įgyvendinti pasirinko kelis „atraminius“ personažus – batsiusvį, žurnalistę, kultūros namų darbuotoją – kurių kasdienius gyvenimus fiksuoja „Mariupolyje“.

Kamerai besiblaškant Mariupolio gatvėmis, padrikos žmonių istorijos netampa bendra miesto istorija, o filmo chaotiškumo įspūdį dar labiau sustiprina perdėm dažnai naudojami nemotyvuoti stambūs planai.

M.Kvedaravičius išvengia filmams apie karą būdingo dramatizavimo ir politinio angažuotumo. Jo kūrinio centre – paprasti Mariupolio gyventojai, turintys skirtingus politinius įsitikinimus, tačiau gyvenantys ta pačia viltimi. Fiksuodamas mieguistą miesto rutiną, režisierius kuria kone siurrealų įspūdį – karas kažkur visai čia pat, rodos, juntamas kiekvieno žvilgsnyje ir žodyje, tačiau kasdienis gyvenimas dėl to nesustoja.

„Mariupolis“ yra ne apie karą kasdienybėje, o kasdienybę kare. Tai, rodos, teisingas pamatas, tačiau jam paprasčiausiai pritrūksta artikuliacijos. Kamerai besiblaškant Mariupolio gatvėmis, padrikos žmonių istorijos netampa bendra miesto istorija, o filmo chaotiškumo įspūdį dar labiau sustiprina perdėm dažnai naudojami nemotyvuoti stambūs planai.

Mozaikiška struktūra bandoma pagrįsti idėja, kad miestas nėra vienalytis, tačiau bendro vardiklio nebuvimas šį miestą paverčia vaizdų ir garsų kratiniu, pertekliniu triukšmu.

Mozaikiška struktūra bandoma pagrįsti idėja, kad miestas nėra vienalytis, tačiau bendro vardiklio nebuvimas šį miestą paverčia vaizdų ir garsų kratiniu, pertekliniu triukšmu, kuriame žiūrovui tampa sudėtinga suprasti net vieną pagrindinių filmo scenų – konfliktą miesto aikštėje, kur dviejų skirtingų ideologijų akistata tampa fragmentišku emocijų fiksavimu.

Ankstesnis režisieriaus filmas „Barzakh“ taip pat pasakojo apie karo paliestą erdvę. Oficiali karo pabaiga Čečėnijoje neatnešė ramybės ir taikos – čia tebesitęsia grobimai ir kankinimai, o pagrobtųjų šeimos gyvena metų metus besitęsiančioje nežinioje.

Tačiau jei „Barzakh“, fiksuodamas kasdienybės fragmentus, kūrė gąsdinančios nežinomybės atmosferą, o kartu ir sapnišką realybę, įgalinančią naujas prasmes bei kontekstus, „Mariupolis“ lieka uždarytas savyje. Kaip dokumentas, kaip vaizdas, kaip mintis. Kaip filmas apie karą, praleidęs progą ne tik fiksuoti, bet ir papasakoti.

VIDEO: MARIUPOLIS - anonsas (lietuviški subtitrai)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius