Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 09

Filmo „Amžinai kartu“ spaudos konferencija: apie specialiai aktoriams rašytą scenarijų ir darbą su pripažintu operatoriumi

Pirmadienio rytą „Forum Cinemas Vingis“ įvyko Linos Lužytės filmo „Amžinai kartu“ spaudos konferencija. Septynerius metus kurtas debiutinis ilgametražis režisierės filmas pasakoja vienos šeimos istoriją – apie perfekcionistę moterį, jos kaskadininku dirbantį vyrą ir tėvų nesusikalbėjimo nebepakenčiančią dukrą.
Filmo „Amžinai kartu“ spaudos konferencija
Filmo „Amžinai kartu“ spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Karlovi Varų kino festivalyje pristatytas, ne vieną tarptautinį festivalį spėjęs aplankyti lietuvių ir rumunų bendros produkcijos filmas, pasak režisierės, dėl temos universalumo suprantamas įvairių kultūrų ir amžiaus žiūrovams. L.Lužytė teigė, jog filmas nagrinėja šeimos nesusikalbėjimo temą, kartu atliepdamas ir visuomenės problemas.

Režisierė scenarijų rašė specialiai aktoriams Dainiui Gavenoniui ir Gabijai Jaraminaitei. „Lina pasakė, kad scenarijaus dar nėra parašiusi, tačiau norėtų, kad vieną vaidmenų vaidinčiau aš. Tai buvo Rygoj, naktį, bare. Aktoriui sužinoti, kad jis reikalingas ir kad apie jį galvoja pačioje scenarijaus kūrimo pradžioje, yra didelis pasitikėjimas. Supranti, kad gal iš tikrųjų ten tavęs reikia“, – pasakojo D.Gavenonis.

Pasak jo, nedažnai vyro ir moters personažus seka tokia preciziška režisieriaus akis: „Nebuvo priežasčių atsisakyti. <...> Dar niekada nedirbau taip, kaip dirba Lina. Ji iš tikrųjų labai tiki aktoriumi, su ja buvo labai įdomu dirbti.“

D.Gavenonis į filmo peržiūrą pakvietė visus savo kolegas tam, kad šie pamatytų, kaip filme dirba aktorė G.Jaraminaitė, jo nuomone atlikusi neįtikėtiną vaidmenį.

Pasak L.Lužytės, filmas nagrinėja šeimos nesusikalbėjimo temą, kartu atliepdamas ir visuomenės problemas.

Kalbėdama apie savo personažę G.Jaraminaitė teigė norėjusi papasakoti apie žmogų, kuris nori būti laimingas: „Aš taip džiaugiuosi, kad yra filmų, kuriuose moteris yra pagrindinė herojė, filmų, kurie pasakoja apie moters vidinį pasaulį“, – sakė aktorė, pabrėžusi, jog jos personažas buvo kuriamas pokalbių su režisiere ir D.Gavenoniu metu, besidalinant savo patirtimis, prisiminimais apie vaikystę.

Jaunąją aktorę E.Grybinaitę, atlikusią dukros vaidmenį, gyrė ir G.Jaraminaitė, ir L.Lužytė: „Norėtųsi sakyti, kad vaiko filmavimas buvo didelis iššūkis, bet taip nebuvo. <...> Matau Eilą kaip labai jautrią, empatišką mergaitę. Ji puikiai sureaguodavo į tai, kas vyksta tarp aktorių, nevaidindama suvaidindavo“, – sakė režisierė.

„Amžinai kartu“ filmavo rumunų operatorius Olegas Mutu, dirbęs su tokiais tarptautinį pripažinimą pelniusiais režisieriais kaip Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Sergejus Loznica. Tiesa, iš pradžių filmą filmuoti turėjo kitas operatorius: „Dėl asmeninių priežasčių jis pasitraukė. Nieko neturėjom, tad galėjom svajoti apie bet ką. Tada Lina sakė, kad jei jau darome bendros gamybos filmą su Rumunija, kodėl nepasirinkti rumunų operatoriaus, o jei jau rumunų operatorių, kodėl ne geriausią“, – pasakojo filmo prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė.

Aš taip džiaugiuosi, kad yra filmų, kuriuose moteris yra pagrindinė herojė, filmų, kurie pasakoja apie moters vidinį pasaulį, – sakė G.Jaraminaitė.

Darbas su O.Mutu turėjo savų iššūkių: „Olegas nėra lengviausiai suvaldomas žmogus. Iš pradžių turėjau iliuzijų dirbti pagal mano metodą, eiti į aikštelę su daug saugiklių, bet jis yra žmogus uraganas, nori kurti čia ir dabar. Todėl su aktoriais repetuodavau lyg teatre, o Olegas išvaikščiodavo aplink, sekė aktorius kamera. Aikštelėje visad buvo siurprizo elementas“, – teigė L.Lužytė.

Jai antrino ir G.Jaraminaitė: „Mūsų kino bendruomenė labai maža, vieni kitus daugiau mažiau pažįstam, tad darbas su nauju žmogumi yra iššūkis. O.Mutu tikrai nėra pats komunikabiliausias žmogus, iš pradžių buvo labai sunku rasti kontaktą, tačiau atrasti chemiją su operatoriumi yra būtina. Paskui pagalvojau, kad yra nuostabu turėti žmogų iš kitos kultūros, kitaip matantį, kitaip suprantantį, ir surasti su juo bendrą kalbą.“

Nors atrodytų, jog filmas skirtas moteriškai auditorijai, D.Gavenonis su tuo kategoriškai nesutinka: „Jei filmas yra apie moterį, jos pasaulį, jis yra įdomus ir vyrams.“

Filmas „Amžinai kartu“ Lietuvos kino teatruose pradedamas rodyti nuo sausio 13 d.

VIDEO: Filmo AMŽINAI KARTU anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius