Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 04

Filmo „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ idėja sužavėjo ir užsienio, ir Lietuvos kino ekspertus

Šią savaitę Lietuvoje pradedamas rodyti Neringos Medutytės režisuotas bendras lietuvių ir britų dokumentinis filmas apie Lietuvos pasiruošimą gynybai bei pirmųjų Lietuvos šauktinių savanorių patirtį kariuomenėje „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“. Šio filmo idėja nepaliko abejingų nei užsienyje, nei Lietuvoje – jis sulaukė vienos didžiausių televizijų „Al Jazeera“ palaikymo ir taip pat buvo pripažintas Lietuvos kino ekspertų.
Filmas „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“
Filmas „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ / Stop kadras

Jungtinėje Karalystėje gyvenančios lietuvių režisierės filmo idėją parėmė Lietuvos kino centras bei Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT).

Kaip sako, N.Medutytė, pagrindinis jos tikslas kuriant šį filmą buvo paskleisti pasauliui žinią apie Lietuvą. „Mačiau, kaip dėl agresyvėjančios Rusijos politikos Lietuvoje vyko tiek daug įvykių, o pasaulis buvo kurčias bet kokioms su tuo susijusioms problemoms. Lietuva, deja, nepatenka į plačiosios žiniasklaidos akiratį”, – sakė režisierė N.Medutytė.

Stop kadras/Filmas „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“
Stop kadras/Filmas „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“

Nusprendusi imtis šios užduoties ji subūrė profesionalų komandą, kuri patikėjo jos vizija ir daugybę mėnesių praleido filmuodama Lietuvoje. Vienais svarbiausių filmo herojų tapo šauktiniai, savo noru prisijungę prie kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje. Filme taip pat galima išvysti Prezidentę Dalią Grybauskaitę, NATO vadavietės atidarymą, NATO pratybas.

Visų pirma režisierės idėja patikėjo ir į filmą investavo vienas didžiausių užsienio transliuotojų Al Jazeera”, o vėliau prisijungė ir lietuviai.

Šis filmas unikalus tuo, kad jame užfiksuotas istorinis faktas apie pirmuosius grąžintos šauktinių kariuomenės savanorius.

LRT sužavėjo filmo idėja bei temos aktualumas šiandieniniame kontekste. Kaip teigia LRT prodiuserė Lolita Bytautaitė, pastaruoju metu nacionalinis transliuotojas stengiasi kuo daugiau prisidėti prie prasmingo lietuviško kino gimimo.

„LRT sprendimą prisidėti prieš šio filmo visų pirma lėmė filmo tema, kuri šiandien yra labai aktuali. Šis filmas unikalus tuo, kad jame užfiksuotas istorinis faktas apie pirmuosius grąžintos šauktinių kariuomenės savanorius. Nors statistika rodo, kad jaunimas domisi šauktinių tarnyba ir noriai eina tarnauti, tikime, kad N.Medutytės filmas dar labiau pažadins patriotiškumo jausmą. Tuo labiau, kad karas visuomet alsuoja į mūsų nugaras“, – sakė L.Bytautaitė.

Dokumentinis filmas apie pirmųjų šauktinių patirtį „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ dar šiais metais bus pristatytas LRT televizijos žiūrovams.

Lietuvos kino tarybą labiausiai sužavėjo įtaigiai jame atskleista režisierės vizija ir motyvacija, kuri parodė rimtą pasirengimą filmo gamybai. Be to, tarybos teigimu, projektas išsiskyrė temos aktualumu, taip pat filmo sklaida ir aprėpiamais, realiai numatytais rezultatais.

Lietuvos kino centro filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėjos Dovilės Butnoriūtės teigimu, be puikios ir savalaikės idėjos, dokumentinį filmą „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ taip pat galima vadinti sektinu britų ir lietuvių bendradarbiavimo pavyzdžiu.

„Toks dvišalis bendradarbiavimas ne tik skatina industrijų profesionalėjimą, kuomet naudojantis mokesčių lengvata kinui dalis projekto filmuojama mūsų šalyje, bet gerokai padidina ir tarptautinės filmo sklaidos galimybes,“ – sakė ji.

Stop kadras/Filmas „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“
Stop kadras/Filmas „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“

Jau daugiau nei penkerius metus Jungtinėje Karalystėje gyvenanti filmo režisierė N.Medutytė džiaugiasi, kad kartu su komanda jai pavyko realizuoti savo idėją ir sukurti filmą, sudominusį ir lietuvius, ir tokius televizijos gigantus kaip „Al Jazeera“. Ji jau parodė šį filmą 220 mln. savo žiūrovų visame pasaulyje.

„Al Jazeera” sužavėjo Lietuvos šauktiniai savanoriai, tad juos ir pasirinkau Lietuvos istorijos pristatymui.

„Lietuvos aktualijos ir problematika man visada buvo ir yra labai svarbios. Deja, apie jas kalbėti pasauliui nėra taip lengva. Reikia būti gerai pasikausčius ne tik istorijoje, bet ir žinoti, kokių žinių turi ir kokių žinių trūksta kolegoms. Susidūriau su tuo, kad užsieniečiai nežino net apie Lietuvos okupaciją, tad agresyvėjančios Rusijos veiksmai daugeliui taip pat buvo naujiena. Turėjau sukurti įtaigią kino istoriją, kuri leistų kalbėti apie faktus. „Al Jazeera” sužavėjo Lietuvos šauktiniai savanoriai, tad juos ir pasirinkau Lietuvos istorijos pristatymui“, – sako N.Medutytė.

Filmą prodiusavo gerai Jungtinės Karalystės kino industrijoje žinomas prodiuseris James Rogan, vykdančioji „Al Jazeera“ prodiuserė Fiona Lawson-Baker, kūrė BAFTA laureatas montažo režisierius Yann Heckamnn, operatorius Sebastian Cort, su didžiausiomis pasaulio televizijomis ir tokiomis televizijos žvaigždėmis kaip Bear Grylls dirbantis Charlie Laing, garso režisierius Matthew Forrester ir kiti. Muziką filmui kūrė šiuo metu JAV gyvenantis, Italijoje užaugęs indų kilmės elektroninės muzikos kompozitorius Ray Armando Morabito.

Filmo kūrimą parėmė „Al Jazeera“, Lietuvos kino centras, LRT ir mineralinis vanduo „Vytautas“. Filmas pradedmas rodyti Lietuvos kino teatruose nuo rugsėjo 8 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius