Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 16

Filmų tęsiniai, kurie buvo geresni už originalą

Šiais laikais bene kiekvienas sėkmingas filmas sulaukia tęsinio. Tačiau dukart sukurti kažką originalaus yra nelengva. Kai kurie tęsiniai atrodo kaip antrąkart išrastas ratas, tuo tarpu kiti pernelyg nutolsta nuo istorijos, kad būtų įdomūs. Kaip tik todėl tęsinių kūrimo amatas yra toks sudėtingas. Tačiau kai kurie filmai sugebėjo ne tik pateisinti lūkesčius, bet ir tapti geresniais už savo pirmtakus.
Kadras iš filmo „Tamsos riteris“
Kadras iš filmo „Tamsos riteris“
Temos: 2 Kinas „Telia“

„Tamsos riteris“ / The Dark Knight (2008)

Nesvarbu ar žiūrėsite šį filmą kaip „Betmenas: Pradžia“, ar kaip visų iki jo pasirodžiusių Betmeno filmų tęsinį, šis neabejotinai yra geriausias iš jų. Iki jo, filmai pastatyti pagal komiksus, buvo gan neįtikinantys. Superherojai, kovojantys prieš supergalių turinčius priešininkus, nėra visai tai, kam galėtume rasti atitikmenų tikrame pasaulyje. Tačiau čia herojaus priešininku tampa gana realūs nusikaltėliai, o kovos su terorizmu tema tampa vis labiau aktuali. Tačiau net ir be viso to, šiame filme parodomas ir vienas įspūdingiausių vaidmenų kino istorijoje – Heatho Ledgerio Džokeris.

VIDEO: The Dark Knight (2008) Official Trailer #1 - Christopher Nolan Movie HD

„Galaktikos sergėtojai. II dalis“ / Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

2014-aisiais pasirodžiusi pirmoji „Galaktikos sergėtojų“ dalis nustebino daugelį. Tai buvo gana unikalus tarpgalaktinio nuotykio, stipraus muzikos takelio, labai skirtingų veikėjų ir geros komedijos mišinys. Tačiau istorija turėjo tam tikrų neatleistinų klaidų – ne iki galo atskleisti veikėjai, painūs jų tarpusavio ryšiai, netolygus tempas ir t.t. Vis dėlto, netikėtai daugelį šių klaidų, nors „Marvel“ studijos tęsiniai paprastai nedžiugina, antroji dalis sugebėjo ištaisyti.

Filmą „Galaktikos sergėtojai“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: Guardians of the Galaxy Vol. 2 Teaser Trailer

„Žaislų istorija 2“ / Toy Story 2 (1999)

„Žaislų istorija“ buvo revoliucingas filmas, pakėlęs animacijos žanrą į kur kas aukštesnį kokybinį lygmenį ir išgarsinęs studiją „Pixar“. Jo tęsiniui lūkesčiui buvo tikrai dideli, ir vis dėlto „Pixar“ pavyko pagerinti originalą visais atžvilgiais. Jis geriau animuotas, išplečia filmo pasaulį, dar geriau atskleidžia veikėjus ir meistriškai valdo žiūrovo emocijas. „Žaislų istorija 2“ po šiai dienai laikomas vienu geriausių studijos filmų ir tikrai yra geriausias jos sukurtas tęsinys.

VIDEO: Toy Story 2 - Official Trailer #2 [1999]

„Prieš saulėlydį“ / Before Sunset (2004)

1995-aisiais pasirodęs Richardo Linklaterio „Prieš saulėtekį“ tuo metu neturėjo jokių užmačių virsti trilogija. Tai buvo intymi susižavėjimo iš pirmo žvilgsnio istorija, kurios pagrindą sudarė dialogai. Šis filmas susilaukė didžiulės sėkmės, tačiau po devynerių metų pasirodęs tęsinys „Prieš saulėlydį“ buvo kino istorijoje dar nematytas dalykas. Devyneriais metais vyresni aktoriai, vaidinantys filmo tęsinyje, kur veikėjai antrąkart susitinka taip pat po devynerių metų, tarytum apjungė realybę ir fikciją. Dar labiau šį efektą sustiprino trečioji filmo dalis „Prieš vidurnaktį“, pasirodžiusi praėjus dar tiek pat laiko. „Tiksinčio laikrodžio“ efektas kine naudojamas dažnai, tačiau tokiu mastu jo išnaudojęs ligi tol nebuvo niekas. Žiūrint šią trilogiją sunku likti abejingam.

VIDEO: Before Sunset (2004) Official Trailer #1 - Ethan Hawke Movie

„Terminatorius 2: paskutinio teismo diena“ / Terminator 2: Judgment Day (1991)

Jamese Camerono sprendimai, nupasakojus juos žodžiais, dažnai atrodo mažų mažiausiai keisti. Kaip ir šiuo atveju – filmo tęsiniui jis nusprendė „Terminatorių“ apversti aukštyn kojomis. Šioje dalyje A.Schwarzeneggeris vietoj blogiuko vaidina herojų, o šio pasaulio mastas ir mitologija išsiplečia iki tokio lygio, apie kokį žiūrint pirmą dalį niekas turbūt nė negalvojo. Be to, pasikeičia ir filmo perspektyva – pagrindinė siužeto linija seka berniuko, ieškančio savo tėvo pėdomis, o Schwarzeneggeris tampa jo pakaitalu iki tragiškos baigties. Tai jaudinantis, įtraukiantis ir ambicingas filmas – jei „Terminatorius“ buvo geras, „Terminatorius 2“ yra puikus.

VIDEO: Terminator 2: Judgment Day (1991) - Theatrical Trailer [HD]

„Žvaigždžių karai: Epizodas V – Imperija puola“ / Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

George‘as Lucasas, režisuodamas patį pirmąjį „Žvaigždžių karų“ filmą, nebuvo apmąstęs visos epopėjos. Iš tikrųjų, pirmieji „Imperija puola“ juodraščiai labai skiriasi nuo galutinio produkto, prie kurio daug prisidijo scenaristas Lawrence‘as Kasdanas. Tačiau tamsus, tragiškas ir ambicingas tęsinys, kuris atskleidžia pamėgtus herojus netikėtais aspektais, yra kertinis modernaus kino akmuo. Nepaisant to, kad tai buvo vizualiai įspūdingiausias Lucaso epopėjos filmas, jis, galima sakyti, nustatė Holivudui filmo tęsinio taisykles – veikėjų parodymą naujoje šviesoje, atskleidžiant ankstesnėje dalyje nematytas jų charakterio savybes ir praeitį.

VIDEO: The Empire Strikes Back - Original Theatrical Trailer

„Iksmenai 2“ / X-men 2 (2003)

Bryanas Singeris 2000-aisiais pristatė tokią iksmenų pasaulio versiją, kuri ne taip jau skyrėsi nuo mūsiškio – pilną neapykantos, fanatizmo ir žudynių. Tiesiog šiame pasaulyje atpirkimo ožiais tapo mutantai, „paprastiems žmonėms“ keliantys baimę, pavydą ir pyktį. Pirmasis filmas buvo tarsi istorijos pristatymas, tuo tarpu antrojoje – prasidėjo tikrasis veiksmas. „Kitokių baimė“ tapo pagrindiniu „Iksmenai 2“ filmo motyvu, perkėlė ją į genocido lygmenį ir atvaizdavo įspūdingai. Be to, kaip ir kiekvienas geras tęsinys, šis filmas atskleidė daugybė įdomių detalių apie veikėjus ir jų santykius bei įžvalgiai išskyrė veikėją, netrukus daugelio tapusį mėgstamiausiu – Loganą.

VIDEO: X-Men 2 - Trailer [HD]

„Krikštatėvis II“ / The Godfather Part II (1974)

Mattas Damonas viename interviu pasakojo, kad kadaise klausė režisieriaus Martino Scorsesės, kuri „Krikštatėvio“ dalis geresnė – pirmoji ar antroji? Šiam atsakius, kad antroji, Damonas paklausė kodėl. Į ką Scorsese atsakė: „Nes ten jis turėjo daugiau pinigų!“. Tačiau kaip tik todėl, kad pirmoji filmo dalis buvo nepaprastai gera, antroji turėjo galimybę papasakoti dar įdomesnį šios istorijos tęsinį. Be to, filme puikiai persipina bei meistriškai nufilmuota praeitis ir dabartis, o Al Pacino vaidinamas Maiklas Korleonė yra tai, ką turėtų pamatyti kiekvienas, besidomintis kinu.

VIDEO: The Godfather Part II Trailer

„Haris Poteris ir Azkabano kalinys“ / Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Galima ginčytis, kuris „Hario Poterio“ filmas buvo geriausias, tačiau beveik visi sutaria, kad tai tikrai nebuvo pirmosios dvi dalys. Tačiau Alfonso Cuarónas, kuris ėmėsi režisuoti trečiąjį filmą, atrado formulę, kuri buvo išlaikyta ir kitose dalyse iki pat pabaigos. Jis prioritetą suteikė toms knygos vietoms, kuriose veiksmas vyksta iš Hario perspektyvos, kitų vietų reikalingumą paliekant atviru diskusijai. Be to, Cuarónas nevengė drąsių kūrybiškų sprendimų – pavyzdžiui, scenos su Reaktyviniu autobusu arba Lupino pamoka, kurios tikrai skyrėsi nuo J.K.Rowling aprašytųjų. Trumpai tariant, sulig „Azkabano kaliniu“ šios serijos filmai nustojo aklai sekti knygomis. Taip gimė filmas, leidžiantis pajusti kitokią, bet gal net labiau įtraukiančią, kino magiją.

VIDEO: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Official Trailer #1 - (2004) HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius