Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 18

Giedrė Žickytė – pirmoji lietuvių režisierė, pristatysianti filmą Niujorko nepriklausomų filmų forume

4 „Sidabrinių gervių“ ir 20 tarptautinių apdovanojimų laimėtoja, režisierė Giedrė Žickytė lankosi Niujorke. Rugsėjo 19–22 dienomis Niujorko „Independent Film Project“ (IFP) forume ji pristatys šiuo metu kuriamą savo dokumentinį filmą „Šuolis“ (The Jump) ir susitiks su pagrindinių JAV televizijos kanalų, kino festivalių, platintojų atstovais.
Giedrė Žickytė
Giedrė Žickytė / Gretos Skaraitienės nuotr.

IFP – prestižinis tinklas, vienijantis per 10 tūkstančių kino kūrėjų visame pasaulyje, rugsėjį Niujorke vykstantį forumą remia „The New York Times“. Nepriklausomo kino kūrėjai čia pristato savo kuriamus filmus, kurie dar tik pakeliui į kino ekranus: IFP forumas jiems tampa tramplinu susirasti tarptautinius platintojus, festivalius, atkreipti JAV kino industrijos dėmesį. Programoje atrinkta virš 100 filmų iš 15 šalių – vaidybinių ir dokumentinių, kurie yra baigiamųjų darbų stadijoje kaip potencialiai svarbios ateinančios 2018 metų premjeros.

Į renginį patekti galima praėjus atranką, į kurią kūrėjas turi gauti asmeninį kvietimą. Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ – pirmasis lietuviškas filmas, pakviestas į forumą per beveik 40 metų trunkančią IFP istoriją, jis bus pristatomas „Spotlight on Documentaries“ programoje.

IFP forume pirmiausia buvo pristatyti filmai, vėliau įrašyti į pasaulinę kino istoriją: Barry Jenkins „Mėnesiena“, laimėjusi 4 „Oskarus“, beveik penkias dešimtis apdovanojimų pasaulyje pelnęs Ciro Guerra „Gyvatės apkabinimas“, Derek Cianfrance „Mano liūdna meilės istorija“ ir daugelis kitų filmų.

Kadras iš filmo „Šuolis“
Kadras iš filmo „Šuolis“

„Šuolis“ pasakoja laisvės simboliu 1970 m. tapusio lietuvio jūreivio Simo Kudirkos istoriją, kai šis bandė pabėgti iš Sovietų Sąjungos į Jungtines Amerikos Valstijas. Peršokęs iš sovietinio laivo į Amerikos pakrančių apsaugos katerį, vyras pasiprašė politinio prieglobsčio, bet buvo grąžintas atgal, tik prieš tai rusų sumuštas tiesiai ant amerikiečių laivo denio. Incidentas sulaukė milžiniškos tarptautinės reakcijos, visoje Amerikoje kilo demonstracijos už Simą ir Baltijos šalių nepriklausomybę. Galiausiai Vladimiro kalėjime uždaryto S.Kudirkos likimą turėjo spręsti abiejų didžiųjų valstybių – Tarybų Sąjungos ir JAV vadovai.

Filmas kuriamas bendradarbiaujant su Lietuvos kino centru, Lietuvos nacionaline televizija, Europos Sąjungos programa MEDIA, JAV ambasada Lietuvoje, JAV pakrančių apsauga, Krašto apsaugos ministerija, Latvijos kino insitutu, Prancūzijos kino kompanija „Faites Un Voeu“ bei „Oskarą“ ir daugelį „Emmy“ apdovanojimų turinčia Amerikos kino gamybos kompanija „Naked Edge Films“. Filmas įtrauktas į Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 100-mečio renginius ir kino teatruose pasirodys 2018-aisiais.

Būsimo filmo pristatymą Niujorke IFP filmų savaitėje iš dalies parėmė Lietuvos kino centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius