-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 12

Jubiliejinio Karlovi Varų kino festivalio nugalėtojų dominantė: socialinė tematika

Baigėsi liepos 3–11 d. vykęs 50-asis tarptautinis Karlovi Varų kino festivalis. Rusų režisierė Angelina Nikonova („Twilight Portrait“), islandų aktorius ir prodiuseris Olafur Darri Olafsson („XL“), kompanijos „Celluloid Dreams“ įkūrėja Hengameh Panahi („Taxi“), „HBO Europe“ biuro Čekijoje viceprezidentas Ondrej Zach ir amerikiečių operatorius, kino teatro Teksase „Alamo Drafthouse Cinema“ įkūrėjas bei vadovas, filmų prodiuseris („Kino pavasaryje“ 2014 m. rodyta kompiliacija „The ABCs of Death“) Tim League po ilgų diskusijų nusprendė, kas šiemet yra verčiausias „Krištolinio gaublio“.
Kadras iš „Bob and the Trees“
Kadras iš „Bob and the Trees“
Temos: 2 Kinas Karlovi Varai

„Konkursinės programos filmai labai skirtingi, tad išskirti kažkurį vieną buvo tikrai nelengva. Vertindamas pirmiausia atsižvelgiu į istoriją, kuri turi iškilti virš visko. Tačiau tas istorijos pasakojimas neprivalo būti naratyvinis. Originalumas – tai, kas lemia mano palankumą. Kitas aspektas – charakteris, kuris privalo nustebinti“, – kalbėjo vienas iš sprendimą priėmusios žiuri narių T. League.

Režisierius Diego Ongaro, išleidęs visas savo ir žmonos santaupas, nufilmavo istoriją apie Bobą Tarasuką – Masačusetso medkirtį.

Pagrindinis festivalio prizas atiteko dramai „Bob and the Trees“ kūrėjams. Režisierius Diego Ongaro, išleidęs visas savo ir žmonos santaupas, nufilmavo istoriją apie Bobą Tarasuką – Masačusetso medkirtį. Tai realus personažas, įkvėpęs režisierių sukurti pirmąjį pilno metro filmą.

Iki tol iš JAV kojos neiškėlęs B. Tarasukas apdovanojimą atsiėmė drauge su D. Ongaro ir paskyrė jį savo iš Čekijos kilusiai močiutei. „Variety“ „Bob and the Trees“ gyrė už realistiškumą, realybės, kuri daugeliui atrodo tokia svetima ir tolima, atvaizdavimą ir priskyrė filmą itin arthauziniam, festivaliniam kinui.

VIDEO: Bob and the Trees

Didysis žiuri prizas, antrasis pagal svarbą apdovanojimas, atiteko jaunam austrų režisieriui Peter Brunner, kuris Karlovi Varuose pristatė savo antrąją dramą „Those Who Fall Have Wings“. Tai itin vizualus pasakojimas apie anūkių atsisveikinimą su nepagydoma liga sergančia močiute.

Kadras iš filmo „Those Who Fall Have Wings“
Kadras iš filmo „Those Who Fall Have Wings“

„Kančia, gedulas – hiperbolizuoti ir materializuoti kraupiais pavidalais. Tačiau kaltinantiems filmą per dideliu emocionalumu ar sentimentalumu, aš turiu pasiteisinimą – juk juosta kurta iš pirmą kartą su mirtimi susidūrusios 15-metės ir jos mažos sesutės perspektyvos. Mirtis jai lyg ilgapirštis monstras, kuris naktį slankioja aplink lig tol saugų seną močiutės namą“, – festivalio spaudos konferencijoje kalbėjo režisierius. 

Geriausiu režisieriumi pripažintas Kosove gimęs, dabar Vokietijoje kuriantis Visar Morina, debiutavęs mažo berniuko kelione ieškant savo tėvo „Babai“.

Geriausia aktorė tapo slovakė Alena Mihulová, suvaidinusi dramoje „Home Care“ savo sutuoktinį slaugančią moterį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius