Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2015 07 12

Jubiliejinio Karlovi Varų kino festivalio nugalėtojų dominantė: socialinė tematika

Baigėsi liepos 3–11 d. vykęs 50-asis tarptautinis Karlovi Varų kino festivalis. Rusų režisierė Angelina Nikonova („Twilight Portrait“), islandų aktorius ir prodiuseris Olafur Darri Olafsson („XL“), kompanijos „Celluloid Dreams“ įkūrėja Hengameh Panahi („Taxi“), „HBO Europe“ biuro Čekijoje viceprezidentas Ondrej Zach ir amerikiečių operatorius, kino teatro Teksase „Alamo Drafthouse Cinema“ įkūrėjas bei vadovas, filmų prodiuseris („Kino pavasaryje“ 2014 m. rodyta kompiliacija „The ABCs of Death“) Tim League po ilgų diskusijų nusprendė, kas šiemet yra verčiausias „Krištolinio gaublio“.
Temos: 2 Kinas Karlovi Varai

Geriausiu aktoriumi paskelbtas jaunesnįjį ir problematiškąjį brolį dramoje „The Snake Brothers“ suvaidinęs Kryštof Hádek.

Specialus žiuri paminėjimas atiteko animuotai biografiniai dramai apie alpinistą ir fotografą Adam J. Winkler „The Magic Mountain“.

Specialiuoju žiuri paminėjimu taip pat pagerbtas pasakojimas apie XX a. pr. neilgai gyvenusią italų poetę Antonia Pozzi „Antonia“.

Antrosios konkursinės programos „East of the West“, kurioje pristatomi vidurio Europos jaunųjų režisierių filmai, nugalėtoja tapo socialinė drama „The Wednesday Child“. Tai pasakojimas apie jauną vaikų namuose užaugusią ir dabar ten savo 4 metų sūnų lankančią merginą. Skurdi buitis, blogą įtaką darantis mylimasis, komplikuota meilė vyresniam vyrui, akivaizdu, papirko ir festivalio programos sudarytojus, ir žiuri. 

Tai ne vienintelis pasakojimas apie netinkamu keliu einančią gražuolę paauglę. Labai panaši istorija – rumunų juosta „The World Is Mine“ – buvo įvertinta ir specialiu „East of the West“ žiuri paminėjimu. Jos herojė 16-metė Larisa, kuri įsimyli į blogiuką, mušama mokykloje ir namuose, susipyksta su geriausiomis draugėmis, praranda nekaltybę, vėliau išprievartaujama. Visi merginos nuopoliai, režisieriaus Nicolea Constantin Tanase pavaizduojami kaip panirimas į šaltą vandenį, kuris vėliau užlieja visą miestą.

Geriausiu dokumentiniu filmu pripažintas žymios čekų dokumentalistės pasakojimas „Mallory“ apie narkomanę benamę, kuri, gimus sūnui, ryžtasi pakeisti savo ir panašaus į jos likimą žmonių gyvenimus.

Kadras iš filmo „Youth“
Kadras iš filmo „Youth“

Žiuri įvertinti ir filmai „The Father Tapes“ (virš 60 min. trukmės kategorija) bei „Woman in Sink“ (iki 30 min. trukmės kategorija).

Konkursinės programos „Forum of Independents“ nugalėtoju tapo transgendre drama „Tangerine“. Keiksmažodžiais nusmailinto filmo didžiausias originalumas tas, kad jis nufilmuotas mobiliuoju telefonu „iPhone 5“. Tai komedija apie Kalėdų vakarą Amerikos gatvėse teisybės, tiksliau ją su tikra mergina išdavusio vaikino, ieškančią transeksualią prostitutę Sin-Dee.

Žiūroviškiausiu festivalio filmu išrinktas Kanuose šiemet pristatytas naujausias Paolo Sorentino („Didis Grožis“) filmas „Youth“, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų atlieką ir Karlovi Varuose apsilankęs Harvey Keitel („Bulvarinis skaitalas“, „Negarbingi šunsnukiai“).

Tarptautinis kritikų apdovanojimas (FIPRESCI) skirtas dramai „Box“, kuri apie 19-metį boksininką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius