Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 03 26

Kinas namuose: nuo populiarių komedijų iki kino klasikos

Šalyje paskelbus karantiną, ne vienas pradėjo svarstyti, kuo be įprasto televizijų ir populiariausių namų kino platformų repertuaro papildyti savo kino peržiūras. 15min pateikia keletą idėjų, kur ieškoti šio vakaro filmo.
kadrai
Kadrai iš filmų „Stalkeris“, „Belgų karalius“, „Paskutinė atostogų diena“

Trys komedijos – portale 15min

15min drauge su kino platinimo kompanija „A One Films Baltic“ siūlo nemokamai pasižiūrėti tris ne vieną kino festivalį aplankiusius ir žiūrovų simpatijas pelniusius filmus.

Venecijos kino festivalyje pristatytą politinę satyrą „Belgų karalius“ (rež. Peter Brosens ir Jessica Woodworth), stoiško humoro komediją apie šiuolaikinio gyvenimo paradoksus „Naujienos iš Marso planetos“ (rež. Dominik Moll), rodytą Berlyno kino festivalyje, ir prancūzišką komediją „50 pavasarių“ (rež. Blandine Lenoir) – apie iššūkius pasiekus gyvenimo pusiaukelę.

Filmus žiūrėti ir plačiau su jais susipažinti galite čia.

Kadras iš filmo/Kadras iš filmo „Belgų karalius“
Kadras iš filmo/Kadras iš filmo „Belgų karalius“

Internetinis kino festivalis, renkantis lėšas kovai su koronavirusu

Praėjusią savaitę startavo internetinis trumpametražių filmų festivalis „My Darling Quarantine“ („Mano mielas karantine“). Kiekvieną savaitę platformoje „Talking Shorts“ bus pristatomi septyni distopiniai trumpametražiai filmai. Žiūrovai kviečiami balsuoti už savo favoritus, renkant savaitės filmą, bei raginami aukoti „Go Fund Me“ platformoje.

50 proc. surinktų lėšų bus skirta „Gydytojams be sienų“ – visame pasaulyje veikiančiai visuomenės sveikatos pagalbos organizacijai. Kiti 50 proc. bus paaukoti kultūros įstaigoms bei kultūros darbuotojams, kurie dėl koronaviruso pandemijos susidurs su finansiniais sunkumais.

Filmai jūsų laukia čia.

Festivalis „My Darling Quarantine“
Festivalis „My Darling Quarantine“

„Kino pavasaris“ jūsų namuose

Nors Lietuva sukaustyta karantino, jubiliejų švenčiantis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ šiemet vyksta – iki balandžio 2-osios festivalio filmus bus galima žiūrėti internetinėse namų kino platformose.

Juos rasite čia. Šiuo metu žiūrovai gali žiūrėti daugiau nei 100 ilgametražių bei trumpametražių filmų. Filmų peržiūros mokamos.

Apie tai, kokių filmų verta nepraleisti, skaitykite 15min rekomendacijose.

Kadras iš filmo/„Liepsnojančios moters portretas“
Kadras iš filmo/„Liepsnojančios moters portretas“

Tarkovskis, Hitchcockas ir kita kino klasika

„Open Culture“ lobynas yra tikras išsigelbėjimas karantino laikotarpiu: tarp online kursų, įvairių leidinių, straipsnių, muzikos įrašų bei audioknygų čia taip pat rasite ir daugiau nei 1000 filmų.

Nuo Charlie Chaplino iki Andrejaus Tarkovskio, nuo Sergejaus Eizenšteino iki Alfredo Hitchcocko – visa tai galite rasti „Open Culture“ puslapyje. Galbūt karantinas pats laikas pagerinti savo kino istorijos žinias?

Su „Open Culture“ pristatomais filmais susipažinti galite čia.

Kadras iš Andrejaus Tarkovskio filmo „Soliaris
Kadras iš Andrejaus Tarkovskio filmo „Soliaris

Daugiau nei 200 dokumentinių filmų kolekcija

Amsterdamo dokumentinių filmų festivalis, vienas svarbiausių dokumentikos kino festivalių pasaulyje, siūlo daugiau nei 200 ilgametražių bei trumpametražių filmų kolekciją, leidžiančia susipažinti su šiandienos dokumentinio kino tendencijomis. Nuo retrospektyvinių juostų (pvz., įspūdingos Sergejaus Dvortsevojaus „Tamsoje“ ar Viktoro Kossakovskio filmo „Svyato“) iki kūrinių jaunimui – kiekvienas ras dokumentinį filmą sau.

Filmų sąrašą rasite čia.

Kadras iš filmo „Tamsoje“
Kadras iš filmo „Tamsoje“

Lietuviška dokumentika ir videomenas

„Nepriklausomoje sinematekoje“ galima susipažinti tiek su restauruota lietuviška dokumentika (Almanto Grikevičiaus, Roberto Verbos, Henriko Šablevičiaus, Viktoro Starošo, Audriaus Stonio ir kitų režisierių filmais), tiek su ankstyvuoju šalies videomenu ir jo kūrėjais.

„Nepriklausomoje sinematekoje“ rodomus filmus galite pamatyti čia.

Kadras iš filmo „Laikas eina per miestą“
Kadras iš filmo „Laikas eina per miestą“

Kurtiesiems ir neprigirdintiems pritaikyti filmai

Namų kino platformoje „Kino fondas“ be plataus repertuaro rasite ir nemokamų filmų. Tai – lietuviška kino klasika ir jaunosios lietuvių kino režisierių kartos darbai.

Svarbu ir tai, jog dalis platformos filmų (šiandien jų – 59) yra pritaikyti kurtiesiems bei neprigirdintiesiems. Šiuos filmus rasite čia.

Filmo stop kadras/Kadras iš filmo „8 minutės“ (rež. Dovilė Šarutytė)
Filmo stop kadras/Kadras iš filmo „8 minutės“ (rež. Dovilė Šarutytė)

„Culturethèque“ – prancūziška dokumentika ir animacija

Paskelbus karantiną, Prancūzų institutas iki gegužės 15 d. suteikia nemokamą prieigą prie skaitmeninės platformos „Culturethèque“, kurioje yra daugiau nei 230 000 prieinamų dokumentų. Nuo prancūzų kalbos vadovėlių iki knygų vaikams ir jaunimui. O taip pat ir filmų – platformoje pristatomi dokumentiniai ir animaciniai prancūziški filmai.

Užsiregistruoti prieigai prie platformos ir leistis į pažintį su prancūzišku kinu iki balandžio 15 d. galite čia.

Kadras iš filmo „Perfect Houseguest“
Kadras iš filmo „Perfect Houseguest“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius