-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 08

Kino kritikė Živilė Pipinytė: „Lietuvos kino kūrėjai iš lenkų galėtų pasimokyti drąsos“

Rugsėjo 15–21 dienomis Vilniuje vyks lenkų kino savaitė, kurios metu bus pristatyta 14 įdomiausių ir geriausių lenkų kino režisierių darbų. Lenkų kino savaitė Lietuvoje vyks jau 11-ąjį kartą, o šiemet prie kasmetinių partnerių – kino teatrų „Skalvija“ ir „Pasaka“ – prisijungė sostinės „Multikino“ ir Panevėžio kino teatras „Garsas“.
11-ąją lenkų kino savaitę pradės drama „Malūnas ir kryžius“.
11-ąją lenkų kino savaitę pradės drama „Malūnas ir kryžius“. / Kadras iš filmo

Kino kritikė Živilė Pipinytė mano, kad lenkų kinas yra labai gyvas reiškinys. „Iš tikrųjų baltai pavydžiu lenkų kinui. Vis galvoju, kodėl Lietuvoje kino padėtis negali būti tokia gera. Bet reikia pripažinti, kad Lenkijoje yra gerai apgalvota kino rėmimo sistema. Ten veikia įvairūs fondai, kurie remia debiutuojančius režisierius ir suteikia jiems visas galimybes toliau kurti“, – sako Ž.Pipinytė.

Lenkijos kino situacija džiaugiasi ir Lenkų instituto Vilniuje direktorė Małgorzata Kasner. Anot jos, Lenkų kino meno institutas dosniai remia jaunus scenaristus bei režisierius, taip pat skyrė paramą ir lenkų kino savaitės festivaliui.

Lenkų kino savaitei atrinkti filmai skiriasi autorių ir žanrų požiūriu. Pasak kino kritikės Izoldos Keidošiūtės, festivalyje bus galima išvysti ir lengvo turinio pramoginių kūrinių, detektyvų ir provokuojančių bei šokiruojančių filmų. Tuo tarpu festivalio organizatoriai labai prašo atkreipti dėmesį į amžių, nuo kurio rekomenduojama žiūrėti filmą.

Kinas alsuoja drąsa

Lenkų kino savaitę organizuojančio Lenkijos instituto Vilniuje direktorė M.Kasner sako, kad festivalio metu tikimasi pristatyti kitokį Lenkijos veidą.

Kino kritikė I.Keidošiūtė mano, kad lenkai kine labai drąsiai kalba istorijos tema. Jie nevengia atvirai ir drąsiai kalbėti apie holokaustą ir savo, kaip tautos, vaidmenį jame. Taip pat lenkai drąsiai pripažįsta praeities ir dabarties klaidas, atvirai vaizduoja savo šiuolaikinės visuomenės blogybes ir skaudulius.

„Lenkų visuomenės problemos yra artimos ir mums aktualios. Tad filmai, rodomi lenkų kino savaitės metu, bus įdomus ne tik lenkui, bet ir lietuviui“, – sako I.Keidošiūtė. Jai pritaria ir Ž.Pipinytė, linkėdama, kad lietuvių kino kūrėjai greičiau imtų pavyzdį iš lenkų ir nebijotų drąsiai kalbėti apie mūsų istoriją ir kasdienybę.

Lenkų kino savaitė prasidės rugsėjo 15 dieną, režisieriaus Lecho J.Majewskio filmu „Malūnas ir kryžius“ („The Mill and the Cross“), kuris pasauliui bus pristatytas dieną anksčiau Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Filmai bus rodomi rugsėjo 15–21 dienomis Vilniuje „Multikino“, „Skalvijos“ kino centruose ir kino teatre „Pasaka“, o rugsėjo 30 – spalio 2 dienomis – Panevėžio kino teatre „Garsas“ .

DAUGIAU INFORMACIJOS RASITE PASPAUDĘ ČIA.

Visi, perkantys lenkišką knygą „Rūdininkų“ knygyne, gaus kvietimą į festivalio filmus kino teatre „Pasaka“, o „Multikino“ visiems mokytojams, atvedusiems 12 mokinių grupę, dovanoja nemokamą bilietą ir kavos puodelį. Visuose kino teatruose bilietai į lenkų kino savaitės filmus kainuoja 6 litus.

VIDEO: The Mill & The Cross | trailer SUNDANCE 2011 Rutger Hauer Michael York Charlotte Rampling

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius