Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 13

„Kino pavasario“ vadovo Algirdo Ramaškos filmų 15-tukas

Kovo 21 d. Vilniuje ir Kaune, o kovo 22 d. dar 17-oje miestų prasidės festivalis „Kino pavasaris“. Jo vykdomasis direktorius Algirdas Ramaška išskiria savo filmus-favoritus.
Algirdas Ramaška
Algirdas Ramaška / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1. „Maja“ (Maya, rež. Mia Hansen-Løve, Prancūzija, FESTIVALIŲ FAVORITAI)

Goa apylinkių grožiui tiesiog neįmanoma atsispirti, o meilės jausmą, kuris tvyro ore, kartu su drugeliais pilve po filmo parsinešite namo. Šį filmą labai rekomenduočiau tiems, kurie filmuose ieško saulės, jūros, palmių ir meilės. Ypač rekomenduoju ne tik tiems, kurie jau buvo arba svajoja keliauti po Indiją, bet ir tokiems kaip aš, kurie iki šiol net nenorėjo nuvykti į Indiją.

2. „Gražus sūnus“ (Beautiful Boy, rež. Felix Van Groeningen, JAV, FESTIVALIŲ FAVORITAI)

Tai yra svajonių komandos sukurtas už širdies griebiantis šedevras. Režisieriaus Felixo Van Groeningeno („Belgika“) filme pagrindinį vaidmenį sukūrė Timothée Chalametas („Vadink mane savo vardu“), o jo prodiuserių ankstesni darbai patys kalba už save – „12 metų vergovės“, „Mėnesiena“. Man tai yra be proto jautri tema, tikiu, kaip ir bet kuriems vaikų turintiems tėvams. Aš net anonso iki galo negaliu pažiūrėti nesusigraudinęs...

Projekto partnerio nuotr./Kadras iš filmo „Gražus sūnus“
Projekto partnerio nuotr./Kadras iš filmo „Gražus sūnus“

3. „Matangi / Maya / M.I.A.“ (rež. Steve Loveridge, Jungtinė Karalystė, JAV, Šri Lanka, KRITIKŲ PASIRINKIMAS)

Tiesą pasakius, nelabai ką žinojau apie M.I.A, be jos nuostabios dainos „Paper Planes“, tad šis filmas ir jos asmeninė istorija man tapo visišku atradimu. Stereotipus ji daužo į šipulius, o įkvėpimą dalija saujomis. Dar viena neeilinė istorija apie tai, kad viskas įmanoma, tereikia rasti tinkamas priemones ir ginklus – ji pasirinko muziką. Patiks, ką sužavėjo ir įkvėpė Silvanos istorija.

4. „Kenkenas ir ateiviai“ (Coin coin And The Extra-Humans, rež. Bruno Dumont, Prancūzija, MEISTRAI)

Tai yra pirmasis mini serialas, kuris bus parodytas „Kino pavasaryje“. Man labai patinka tokio stiliaus absurdo komedijos, kur nėra nė vieno normalaus. Tai savotiškas „Tvin Pykso“ ir „Monty Python“ derinys, kuris savo absurdiškumu priminė geriausią visų laikų komediją „Top Secret“. Jeigu norėsite „nusirauti“, geresnio filmo nerasite.

5. „Šveicaras Chrisas“ (Chris the Swiss, rež. Anja Kofmel, Šveicarija, Vokietija, Kroatija, Suomija, EUROPOS DEBIUTŲ KONKURSAS)

Šiemet konkursinėje programoje daugybė atradimų, ir šis man buvo vienas jų. Nėra baisesnio dalyko pasaulyje už karą, bet yra žmonių, kurie negali be jo gyventi ir savo noru, rizikuodami gyvybe, neria į jį. Skeptiškai žiūrėjau į dar vieną filmą apie Balkanų karą, bet dar nesibaigus filmui atsiėmiau savo žodžius. Pabandykite ir jūs, tikiu praturtins.

6. Kulinariniai filmai

Žiūrovų itin mėgstamoje kulinarinėje programoje šiemet pristatysime 3 filmus. „Šefas Flynas“ yra jauniausias pasaulyje profesionalus šefas. Tai yra puikus pavyzdys, kaip žinant, ko nori gyvenime, viską įmanoma pasiekti. Rekomenduoju pasižiūrėti ir filmą „Chaenas – ypač tyro aliejaus kraštas“ apie alyvuogių aliejų, kurį naudojame kasdien, bet pripažinkime, žinių apie jį turime nedaug. Na, o pažiūrėję filmą „Ramenai“ tikrai važiuosite į artimiausią japonų restoraną pašliurpti šio unikalaus patiekalo.

Projekto partnerio nuotr./Kadras iš filmo „Ramenai“
Projekto partnerio nuotr./Kadras iš filmo „Ramenai“

7. Filmai šeimai

Du filmai, kuriuos kartu su penkiamečiu sūnumi Liutauru peržiūrėjome ir nusprendėme parodyti jums. „Gordonas ir Padi“ – labai nuotaikinga miško detektyvo istorija apie baimes ir draugystę tinka net patiems mažiausiems. Mano mažoji sesutė Mirai“ – ypač aktuali japonų animė stiliaus istorija tiems, kurie susilaukė ar planuoja turėti antrą vaiką. Geriau ir nesugalvočiau, kaip paaiškinti pokyčius vaikams, kai atsiranda sesė ar brolis.

8. „Vasara“ (Summer, rež. Kiril Serebrenikov, Rusija, Prancūzija, MEISTRAI)

Festivalį atidarysime su neeiline, tikrais faktais paremta istorija apie Viktoro Cojaus ir grupės „Kino“ karjeros pradžią, kūrybą, muziką ir meilę bei nenorą paklusti sistemai. Tai ir mūsų palaikymo ženklas režisieriui Kirilui Serebrenikovui, kuris iki šiol kali namų arešto sąlygomis. Tiesiog privalote jį pamatyti!

9. „Vagiliautojai“ (Shoplifters, rež. Hirokazu Kore-eda, Japonija, MEISTRAI)

Geriausias praėjusių metų filmas visomis prasmėmis. Tai filmas, kuris savo nuoširdumu, meile ir japoniška estetika nukautuos kiekvieną ir po kurio norėsis apkabinti artimuosius. „Auksinė palmės šakelė“ ir bestselerio titulas visame pasaulyje leidžia prognozuoti, kad šiemet jis pelnys „Kino pavasario“ žiūrovų simpatijų prizą. Galime lažintis?

VIDEO: Vagiliautojai | Kino Pavasaris 2019

10. „Širdžių dama“ (Queen of Hearts, rež. May el-Toukhy, Danija, Švedija, FESTIVALIŲ FAVORITAI)

Pats šviežiausias filmas iš Danijos, ką tik triumfavęs kaip geriausias Geteborgo festivalio filmas. Tokį siužetą, stilistiką ir psichologinę įtampą gali sukurti tik skandinavai. Rekomenduoju šį šedevrą, pasakojantį apie pamotės ir nepilnamečio posūnio romaną, ypač tiems, kuriems patiko jau danų klasika tapęs filmas „Medžioklė“.

11. „Panikos ataka“ (Panic Attack, rež. Paweł Maślona, Lenkija, FESTIVALIŲ FAVORITAI)

Kaimynai lenkai nenustoja stebinti. Be galo žiūroviškas, kupinas įtampos ir juodojo humoro filmas, kuriame tikrai kiekvienas atras save. Net neabejoju, kad ši komedija taps vienu šių metų festivalio hitų iš kategorijos „Privalai pamatyti“.

12. „Kafarnaumas“ (Capernaum, rež. Nadine Labaki, Libanas, Prancūzija, JAV, FESTIVALIŲ FAVORITAI)

Vienuolikmetis paduoda savo tėvus į teismą už tai, kad jam suteikė gyvybę. Neįtikėtinai realistiška mažo berniuko, kuris pasmerktas nepakeliamai kančiai skurde ir nuolatinei kovai siekiant išgyventi, istorija. Labai daug minčių paliekantis filmas, kurį sukūrė be galo talentinga Libano režisierė.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Kafarnaumas“
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Kafarnaumas“

13. „Pasaulis priklauso tau“ (The World Is Yours, rež. Romain Gavras, Prancūzija, FESTIVALIŲ FAVORITAI)

Gangsterių komedija tiems, kurie pasiilgsta saulės, šilumos ir geros nuotaikos. Aktoriai grandai Isabelle Adjani ir Vincentas Casselis, meistriškai diriguojami vunderkindo Romaino Gavraso, nukels į saulėtąją Ispaniją. O geras režisieriaus draugas Jamie xx, kurio dainai „Gosh“ klipą kūrė tas pats Gavrasas, užtikrins, kad nevalingai trauksite savo telefonus ir programėle „Shazam“ gaudysite kiekvieną skambančia dainą.

14. „Iki dugno“ (Playing Hard, rež. Kinga Dębska, Lenkija, FESTIVALIŲ FAVORITAI)

Dar vienas puikus lenkų darbas ypač aktualia tema. Trys moterys – studentė, aukšto rango prokurorė ir patyrusi vaikų chirurgė – turi vieną bendrą „draugą“ ir didžiausią gyvenimo priešą. Alkoholizmas ir visa griaunančios šios ligos pasekmės. Labai stiprus ir diskusijas provokuojantis filmas.

15. „Balta medžiaga“ (White Material, rež. Claire Denis, Prancūzija, Kamerūnas, RETROSPEKTYVA)

Šiemet festivalyje ypač stiprios retrospektyvos. Labai rekomenduoju susipažinti iš arčiau su dviem skirtingais ir kartu artimais kūrėjais – Djibril Diop Mambety ir Claire Denis. Mano asmeninis favoritas yra prancūzų meistrės Claire Denis ir Isabelle Huppert tandemas filme „Balta medžiaga“. Skirtingų kultūrų susidūrimas ekstremaliomis sąlygomis visuomet supurto ir praturtina mūsų sampratą apie vertybes ir moralinius įsitikinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius