-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 08

Kokias moteris rinktųsi Džeimsas Bondas?

Atliktas tyrimas parodė, kad Džeimsui Bondui labiau patinka brunetės, nors remiantis stereotipais blondinės dažnai laikomos seksualesnėmis.
Kadras iš filmo "Auksapirštis".
Kadras iš filmo „Auksapirštis". / „Scanpix“ nuotr.

Mokslininkai nutarė išsiaiškinti, kaip turėtų atrodyti ideali legendinio agento 007 mergina, pranešė Telegraph.co.uk. Tyrimo metu paaiškėjo, kad Džeimso Bondo svajonių moteris turėtų būti be tik ilgaplaukė brunetė, bet kalbėtų su amerikietišku akcentu bei nešiotųsi ginklą.

Ištirta šimtai moterų

Tyrėjų komanda, kuri vertino visų 195 moterų herojų, vaidinusių pirmuosiuose 20-yje filmų apie Bondą, fizinius duomenis, paskelbė netikėtas išvadas. Moterų bruožai buvo lyginami pagal tai, turėjo jos intymių santykių su specialiuoju agentu ar ne. 98 filme turėjo seksualinių santykių, o 97 – ne. Išsamius tyrimo duomenis išspausdino mokslinis žurnalas, tiriantis vyrų ir moterų elgesį „Sex Roles“.

bond-girls.net/Lana Wood vaidinusi 1971 metų filme „Deimantai amžiams“.
bond-girls.net/Lana Wood vaidinusi 1971 metų filme „Deimantai amžiams“.

Mokslininkų nenustebino, kad Džeimsas Bondas dažniau permiegodavo su jaunesnėmis, lieknesnėmis ir dailesnėmis moterimis, rečiau rinkosi merginas, nešiojančias akinius. Idealų slaptojo agento moterų tipą atitinka aktorė Lois Chiles, vaidinusi filme „Munreikeris“ („Moonraker“) 1979 metais, ir Lana Wood, vaidinusi 1971 metų filme „Deimantai amžiams“ („Diamonds Are Forever“).

Tyrimą atlikę mokslininkai išstudijavo visas filmuose apie Džeimsą Bondą pasirodžiusias moteris, kurios kino juostoje kalbėjo ar pasirodė dviejose ar daugiau vieno filmo epizodų. Jie nagrinėjo filmus nuo „Daktaro Ne“ („Dr No“), pasirodžiusio 1962 metais, jame Bondą vaidino Seanas Connery, iki 2002 metais susukto filmo „Pasveikink mirtį kitą dieną“ („Die Another Day), kuriame filmavosi Pierce‘as Brosnanas. Vienintelis į tyrimą neįtrauktas filmas buvo 1983 metais sukurtas „Niekada nesakyk niekada“ („Never Say Never Again"), nes šis filmas buvo perkurta „Kamuolinio žaibo“ („Thunderball“) versija.

Favoritės – tamsiaplaukės

bond-girls.net/Lois Chiles vaidinusi filme „Munreikeris“ 1979 metais.
bond-girls.net/Lois Chiles, vaidinusi filme „Munreikeris“ 1979 metais.

Apskaičiuota, kad vidutinis Džeimso Bondo moterų amžius – 26-eri. Nutarta, kad iš viso 46 bondiados herojės turėjo rimtų seksualinių ryšių su slaptuoju agentu. 52 moterys turėjo nerimtų seksualinių santykių – tik glėbesčiavosi ar bučiavosi.

Tik 27 proc. visų moterų buvo blondinės, 40 proc. juodaplaukių, 19 proc. rudaplaukių ir 9 proc. raudonplaukių. Moterys tamsiais plaukais kur kas dažniau suartėdavo su Bondu. Taip pat paaiškėjo, kad ilgaplaukės dažniau turėjo romantiškų santykių nei  trumpaplaukės.

Vien gražuolės

Daugiau kaip 90 proc. Bondo merginų buvo įvardytos kaip gražesnės už vidutiniškai žavias moteris. Kuo moteris buvo gražesnė, tuo didesnė tikimybė, kad atsidurs vienoje lovoje su superagentu. Paaiškėjo, kad Džeimsui Bondui labiau patiko amerikietės nei europietės.

„Dauguma moterų turėjo artimų santykių su Džeimsu Bondu, ypač tos, kurios atlikdavo svarbesnius vaidmenis. Bent viena moteris per filmą buvo pritrenkiamai kerinti ir neatremiamai žavinga“, – sakė tyrėjų komandos vadovė, komunikacijos mokslų profesorė Kimberly Neuendorf.

Dvi moterys mėgino agentą nužudyti prieš seksualinius santykius, dvi – sekso metu ir 10 moterų – po jo.Diskriminuoja moteris

Trys ketvirtadaliai bondiados filmuose pasirodžiusių moterų buvo baltaodės, 8 proc. azietės ir 7 proc. juodaodės, taip pat pasirodė kelios arabės ir indėnės. Kas penkta filme pasirodžiusi moteris neišgyvendavo iki jo pabaigos. Dauguma jų – po artimų santykių su specialiuoju agentu.

Bebaimis Džeimsas Bondas nesibaimino dailiosios lyties atstovių, turinčių ginklą. Priešingai, jei moteris turėjo ginklą, jų santykiai lovoje baigdavosi dažniau. Dvi moterys mėgino agentą nužudyti prieš seksualinius santykius, dvi – sekso metu ir 10 moterų – po jo.

Savo tyrimo ataskaitos išvadose mokslininkai pabrėžė, kad visos Džeimso Bondo merginos buvo itin gražios, žavios ir lieknos, tad galima daryti prielaidą, kad filmas yra diskriminuojantis, mat iškeliamas moters seksualumas ir ji rodoma kaip sekso objektas. Už atsidavimą agentui moterys neretai atsimokėdavo mirtimi, o „viena ranka blogiukus tvarkantis“ Bondas išaukštinamas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius