Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 21

Kol LKC sprendžia, kaip atrodys naujų kino apdovanojimų prizas, AVAKA toliau ketina teikti „Sidabrines gerves“

Lietuvos kino centras (LKC) antradienį paskelbė Lietuvos kino apdovanojimų vizualinio identiteto ir prizo sukūrimo konkursą, o tai reiškia, kad naujieji, nacionaliniai kino apdovanojimai įvyks. Tačiau apdovanojimus, prikeliant pernai po Lietuvių kino akademijos bankroto mirusias „Sidabrines gerves“, žada teikti ir audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA.
Kino salė
Kino salė / 123RF.com nuotr.

LKC teigimu, vieni apdovanojimai kitiems netrukdo, tačiau nacionaliniai kino apdovanojimai gali būti tik vieni. AVAKA savo ruožtu tvirtina, kad LKC naujienos, nors ir nustebino, planų organizuoti savus apdovanojimus nekeičia.

LKC konkurencijos nemato

Pasiteiravus, kaip atrodo LKC susitarimas su kitomis kino apdovanojimų iniciatyvomis, LKC Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė teigia, kad šiuo metu jokio susitarimo nėra, nes nebuvo ir konkretaus pasiūlymo.

„Manome, kad AVAKA asociacija taip pat gali turėti apdovanojimus, juos gali turėti ir Lietuvos kinematografininkų sąjunga, ir kitos asociacijos, tokios kaip „Ąžuolai“. Tokių apdovanojimų gali būti daug, bet nacionaliniai apdovanojimai yra vieni. Mes tęsiame anksčiau pradėtus darbus“, – 15min sakė D.Butnoriūtė, priminusi, kad LKC dar kovo mėnesį pristatė nacionalinių kino apdovanojimų koncepciją.

I.Budzeikaitės nuotr./Dovilė Butnoriūtė
I.Budzeikaitės nuotr./Dovilė Butnoriūtė

Iki liepos 27 d. vyksiančio naujųjų apdovanojimų vizualinio identiteto ir prizo sukūrimo konkurso kūrybinėje užduotyje nurodoma, jog konkurencinės aplinkos būsimiems apdovanojimams nėra: „Nacionalinis apdovanojimas yra pagrindinis įvertinimas nepaisant to, kad kino industrija turi ir daugiau profesinių įvertinimų tarp kūrėjus vienijančių organizacijų (asociacijų). Nacionalinio apdovanojimo reikšmė yra viena, nekintanti, nemažėjančios reikšmės.“

Anot D.Butnoriūtės, kovą pristatytas naujų apdovanojimų apmatų kalendorinis planas nesikeičia – ceremonija turėtų įvykti 2021 m. sausį.

„Viskas vyksta pagal planą. Dar vyksta diskusijos su asociacijomis. Tikrai atsižvelgiam į visus dalykus – į siūlymus dėl nominacijų, komisijų, vertinimo. <...> Pirminis pristatymas ir buvo skirtas tam, kad rastume visiems tinkamiausią variantą“, – sakė D.Butnoriūtė.

Šiuo metu preliminariame naujųjų apdovanojimų plane numatoma 15 nominacijų.

Pasiteiravus, kodėl apdovanojimams ieškoma naujo vizualinio identiteto bei prizo, o negrįžtama prie „Sidabrinių gervių“, D.Butnoriūtė sako: „Buvo laukta, ar „Sidabrinės gervės“ išgyvens – tikrai iki paskutinės minutes. Jau išieškojom būdų sugrąžinti apdovanojimus. To būdo prieita nebuvo, todėl nuspręsta kurti naujus apdovanojimus. Bankrotas reiškia, kad kažkas prasideda iš naujo.

Manom, kad AVAKA asociacijos pasiūlymas yra labai panašus į tą pasiūlymą ir formuluotę, kuri buvo prieš tai – kuri ir privedė apdovanojimus prie taško, kuriame šiandien atsidūrėme. Jų pasiūlymas neatrodo kitoks. Kadangi ieškojimų buvo daug, galutinis sprendimas buvo sukurti apdovanojimus iš naujo. Todėl ir yra pradedama iš naujo.“

AVAKA: LKC šiek tiek nustebino

Birželio mėnesį audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA paskelbė rengsianti kino apdovanojimus ir įgijusi teises tiek į anksčiau organizuotų kino apdovanojimų – „Sidabrinių gervių“ – vardą, tiek į statulėlę.

Kaip 15min teigė AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas, LKC sprendimas organizuoti naujus apdovanojimus planų rengti „Sidabrines gerves“ nekeičia: „Kitą savaitę turėsime Tarybos posėdį, apie tai dar kalbėsimės. Galbūt bus priimti kažkokie sprendimai, gal kažkas bus aiškiau, bet kol kas tikrai niekas nesikeičia.“

AVAKA nuotr./Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos AVAKA direktorius Darius Vaitiekūnas
AVAKA nuotr./Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos AVAKA direktorius Darius Vaitiekūnas

Paklausus, ar dėl galimybių bendradarbiauti rengiant „Sidabrines gerves“ buvo kalbėta su LKC, D.Vaitiekūnas atsakė teigiamai.

„Aš ir AVAKA Tarybos pirmininkas Alvydas Šlepikas užpraeitą penktadienį buvom susitikime su LKC. Tiek LKC, tiek mūsų pozicijos, kad kelių apdovanojimų Lietuvoje nereikia, sutapo. Buvom sutarę, kad liepos pabaigoje mes organizuosime susitikimą su kino bendruomene, kuriame pažadėjo dalyvauti ir LKC – jame turėjome apkalbėti, kaip galėtume bendrai veikti. Dėl to LKC šiandieninis pranešimas šiek tiek nustebino. <...> Mūsų vizija buvo išlaikyti ankstesnę „Sidabrinių gervių“ koncepciją, išlaikyti tuos apdovanojimus, kad pratęstume daugiau nei 10 metų tradiciją“, – teigė AVAKA vadovas.

Anot jo, apdovanojimų data dar nėra aiški – buvo planuota juos rengti metų pabaigoje, tikėtina, lapkritį. Tačiau AVAKA Tarybos narys Rolandas Skaisgirys sako jau žinantis, kada apdovanojimai vyks, tačiau datos kol kas neišduoda. Vis tik jis patikino, kad „Sidabrines gerves“ ketinama rengti anksčiau nei LKC apdovanojimus. Apdovanojimų koncepcija, anot R.Skaisgirio, taip pat bus pristatyta jau netrukus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Skaisgirys

„Mūsų nuomone, LKC pinigai turi eiti į kino kūrimą, o ne į apdovanojimus. Nes pačių apdovanojimų koncepcija yra tokia, kad pagrindiniai pinigai surandami iš rėmėjų. Mes manome, kad LKC turėtų rūpintis kino kūrimu – aišku, ir prisidėti prie kino apdovanojimų, kurie jau daug metų gyvuoja. Kodėl jie nusprendė eiti savo keliu ir daryti naujus apdovanojimus, tuo labiau, kai niekada to nėra darę, man labai keista. <...>

Norime sugrąžinti apdovanojimus senu pavadinimu, kadangi jis yra jau žinomas, ateiti su savo lėšomis, kiek tai įmanoma, ir su savo patirtimi. <...> Padaryti kino apdovanojimus nėra taip paprasta. Prišokamai, kaip galvoja daryti LKC, dirbdamas su keletu darbuotoju, tai padaryti nebus lengva. O jeigu jie tai darys, tarkim, su visuomenine televizija, tai, vėlgi, kodėl su ja? Vis tiek turėtų būti kažkokie konkursai. Man labai keista. Aš asmeniškai galiu pažadėti ir LKC, ir visiems kitiems, kad labai stebėsiu šitą klausimą ir kiek laikomasi konkurencijos standartų“, – 15min sakė R.Skaisgirys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius