-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 08

„Lietuva mūsų lūpose“: Tumo-Vaižganto šviesa sugrįžta naujame filme

2019-ieji paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais. Ką mes žinome apie šį lietuvių rašytoją? Dauguma prisimins, kad Vaižgantas parašė knygą „Pragiedruliai“ ir kad buvo kunigas.
Vaižgantas šalia Vytauto bažnyčios su šuneliu Kauku 1928 m. Kaune
Vaižgantas šalia Vytauto bažnyčios su šuneliu Kauku 1928 m. Kaune / Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr.

Daug giliau ir plačiau pažvelgti į Vaižgantą sumanė išradingų kūrėjų grupė, suburta scenaristės Liudvikos Pociūnienės. Scenaristė sako, kad jai pavyko naujo žanro filmui suburti fantastinę komandą, kuri filme „Tumo kodeksas“ prikėlė gyvą, judrų ir linksmą tarpukario Lietuvos kunigą ir rašytoją. O gal net ir maištautoją.

„Tai buvo medžiaga, su kuria jau buvo gyventa ne vienerius metus. Filmo idėja augo labai iš lėto, labai pamažu, bet jau kai subrendo, tai tiesiog sprogo", pasakoja L.Pociūnienė, iškapsčiusi daugybę įdomių, negirdėtų, nežinomų Juozo Tumo-Vaižganto gyvenimo epizodų, kurie jo asmenybę nuspalvino gausybe spalvų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liudvika Pociūnienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liudvika Pociūnienė

Užduotis suvaldyti bendrai naujo žanro idėjai sutelktus garsius aktorius teko muzikantui, kompozitoriui ir režisieriui Eimantui Belickui. Siekdami autentikos, kūrėjai susidūrė su galvosūkiu: kaip anuomet kalbėjo Tumas-Vaižgantas? Taisyklingai lietuviškai ar tarmiškai?

Juozą Tumą vaidinantis Ramūnas Cicėnas įsitikinęs, kad kunigas ėjo prieš srovę. Buvo nesisteminis, maištininkas: „Toks žmogus kaip Vaižgantas šiais laikasi būtų labai stipriai marginalizuotas, nes jis negiedotų į tą dūdelę, į kurią reikia“, sako Ramūnas Cicėnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Cicėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Cicėnas

Filme „Tumo kodeksas“ iškart sutiko vaidinti ir Rolandas Kazlas, kuriam teko nelengvas vaidmuo: įkūnyti nepriklausomybės akto signatarą Petrą Klimą, įsigilinti į politiko literatūrinį lobyną – lietuvių tautos etnografinius, istorinius, lingvistinius tyrinėjimus, vadovėlius vaikams.

„Besigilinant į tokių žmonių, kaip Juozas Tumas-Vaižgantas, Petras Klimas likimus, nustebau, kokios tai buvo vidinės kultūros žmonės, kokio aukšto intelekto, erudicijos. Petro Klimo veiklos diapazonas tiesiog stulbinantis: jis ir teisininkas, ir diplomatas, ir ministras, žmogus, rašęs vadovėlius, istorines knygas, buvo tremtas...Kokie gražūs žmonės stovėjo prie valstybės kūrimo ištakų...“ – svarsto Rolandas Kazlas.

Tiek R.Kazlas, tiek kiti kūrybinės grupės nariai pastebi, kad Vaižgantas ir jo bendražygiai buvo kitokie nei mes. Šiandien, kai Lietuvos taũtos, partijos, skirtingų pažiūrų žmonės sunkiai gali rast sutarimą, mums visiems, pasak filmo kūrėjų, iš šių vyrų reiktų pasimokyti bendravimo kultūros.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rolandas Kazlas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rolandas Kazlas

„Dvikova gali būt labai garbinga dvikova, neniekinant, nežeminant vienas kito. Kiekvienas turi savo požiūrį, ir kiekvienas gerbia kito požiūrį“, – pastebi aktorius.

Tumas Vaižgantas sugrįžta. Ir atneša didelę šviesą.

Įdomiausius Juozo Tumo Vaižganto gyvenimo epizodus, išgyventus garsių aktorių ir kūrėjų, kviečiame žiūrėti sekmadienį 12 val. per LRT PLIUS ir LRT.LT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius