-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 08

Lietuvos kino centro detektyvas: kodėl R.Zabarausko filmo platinimui nebuvo skirta parama?

Šiemet Lietuvos kino centras (LKC) pradėjo naują finansavimo programą, skirtą nacionalinio kino platinimui Lietuvos kino teatruose. Prieš kelias savaites pasirodžiusiame pranešime spaudai LKC informavo, jog finansavimas skiriamas penkiems vaidybiniams filmams.
you-cant-escape-lithuania-trailer-nuo-lietuvos-nepabegsi
„Nuo Lietuvos nepabėgsi“

Nors išplatintame pranešime buvo minima, jog pateiktos penkios paraiškos, iš tiesų jų buvo šešios. Pamirštoji – režisieriaus Romo Zabarausko filmo „Nuo Lietuvos nepabėgsi“. Tačiau tai tik detektyvo pradžia.

Svarbiausia eiliškumas?

Režisierius R.Zabarauskas, sužinojęs apie naują programą, konsultavosi su LKC, norėdamas sužinoti, ar dar gali pateikti paraišką. Gavus teigiamą atsakymą, paraiška buvo nusiųsta ir užregistruota. Dokumente buvo rasta formali klaida, kurią ištaisyti galima per penkias dienas, tačiau režisierius keitimus atliko iš karto ir gavo LKC patvirtinimą, jog viskas buvo atlikta teisingai.

„Visą tą laiką neformaliai žinojau, kad yra pateikta ir kita paraiška, bet tai juk gerai, sveika konkurencija visada sveikintina. Žinojau, kad tarybos posėdžio dar nebuvo ir su savo paraiška spėju“, – pasakojo R.Zabarauskas.

„Visą tą laiką neformaliai žinojau, kad yra pateikta ir kita paraiška, bet tai juk gerai, sveika konkurencija visada sveikintina. Žinojau, kad tarybos posėdžio dar nebuvo ir su savo paraiška spėju“, – pasakojo R.Zabarauskas.

Po savaitės LKC paskelbė rezultatus, o minėtame pranešime informavo, kad buvo pateiktos penkios paraiškos ir penki filmai gavo finansavimą. „Jau kaip ir reiktų džiaugtis, bet mano filmo tarp tų penkių filmų nėra. Šiek tiek piktas parašiau, paklausiau, kaip čia yra, kodėl nėra paminėta mano paraiška. LKC spaudos atstovė man atrašė, kad įvyko klaida – mano paraiška buvo svarstyta ir jai nebuvo skirtas finansavimas“, – sakė režisierius.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Romas Zabarauskas
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Romas Zabarauskas

Tuomet spaudos pranešimas buvo pataisytas – dabar LKC tinklalapyje minimos šešios paraiškos ir penki filmai, gavę finansavimą.

R.Zabarauskas sakė nuliūdęs, jog jo filmas negavo paramos, mat Lietuvoje kurti kiną, ypač kiek kitokį kiną, nėra lengva: „Kad ir su trūkumais, manau, kad jaunus kūrėjus būtų gerai paremti. Bet ką gi, neskyrė, tai neskyrė.“

Tačiau praėjusį ketvirtadienį režisierius netikėtai sulaukė oficialaus LKC direktoriaus Rolando Kvietkausko rašto, kuriame teigiama, kad paraiška vis dėlto svarstyta nebuvo. Nurodoma ir priežastis – liepos 25 d. paskyrus paramą paskutiniajam projektui, teiktam birželio 16 d., visa platinimo projektų finansavimui skirta suma buvo išnaudota. Rašte taip pat minima, jog į paramą galima pretenduoti nuolat, tol, kol užtenka lėšų, o paraiškos svarstomos eiliškumo principu.

Aš ir norėčiau paklausti, ar liepos 21 d. yra prieš ar po 25 d.? Tai yra juokinga, – komentavo režisierius.

R.Zabarauskui šis raštas sukėlė dar daugiau klausimų. „Tame pačiame rašte parašyta, kad mano paraiška buvo priimta liepos 21 d. Aš ir norėčiau paklausti, ar liepos 21 d. yra prieš ar po 25 d.? Tai yra juokinga“, – komentavo režisierius, LKC atsiųstą raštą paskelbęs savo „Facebook“ paskyroje.

„LKC sakys, jog buvo pritaikytas formalus pirmumo teisės kriterijus. Bet noriu paprašyti įsivaizduoti tokią situaciją: 2017 m. sausio 1 d. pateikiama 10 paraiškų filmams platinti kino teatruose. Sausio 3 d. surengiamas Tarybos posėdis ir pirma svarstoma ta paraiška, kuri buvo paduota ryte, tada ta, kuri buvo paduota valanda vėliau, ir ta, kuri atėjo dar po valandos. Ir jei toms trims paraiškoms jau visi pinigai išskirstyti, tolesnės nebesvarstomos“, – sakė režisierius, šią situaciją vadindamas absurdiška.

Ši istorija sudomino ir kultūros viceministrą Arną Neverauską, jis patikino, jog bus kreipiamasi į LKC, siekiant išsiaiškinti šią situaciją.

Pasak jo, visiškai suprantama, kad išdalinus pinigus nebėra kaip skirti finansavimą likusiems projektams ir tame nėra didelės tragedijos, juk baigiasi ir einamieji metai. Tačiau, režisieriaus manymu, paraiška buvo pateikta laiku, t.y. iki tos dienos, kurią LKC nurodė kaip sprendimo datą: „Ne taip suvokiama pirmumo teisė. Mes buvome toje pačioje eilėje su kita paraiška. Dar nebuvo įvykęs sprendimas ir tai reiškia, kad mes buvome toje pačioje eilės vietoje“, – sakė R.Zabarauskas, įsitikinęs, jog LKC turėjo vertinti, kuri iš šių dviejų paraiškų buvo stipresnė, o ne kuris pareiškėjas dokumentus pateikė anksčiau.

Ši istorija sudomino ir kultūros viceministrą Arną Neverauską, jis patikino, jog bus kreipiamasi į LKC, siekiant išsiaiškinti situaciją.

Tarybai pritrūko laiko susipažinti su paraiška

Pasak LKC Filmų gamybos skyriaus vyr. specialisto Audriaus Kuprevičiaus, pagal Kino platinimo projektų valstybinio finansavimo taisykles LKC per 5 darbo dienas nuo paraiškos pateikimo datos atlieka administracinį paraiškos vertinimą. Jei paraiška neatitinka taisyklių reikalavimų, LKC raštiškai informuoja pareiškėją apie pastebėtus trūkumus ir galimybę per LKC nustatytą terminą pateikti paaiškinimus apie paraiškoje nurodytą informaciją ar ištaisyti pastebėtus trūkumus.

Tarybos nariai turi 20 darbo dienų susipažinti su paraiška. Šiuo atveju Tarybos nariams iki posėdžio buvo skirtas tik pusdienis, – sakė D.Remezė.

„Po administracinio vertinimo paraiška buvo perduota Kino tarybos nariams, tačiau dėl per trumpo laiko išsamiai susipažinti su paraiška, 2016 m. liepos 25 d. (pirmadienio) Kino tarybos posėdyje paraiška negalėjo būti svarstoma. Jo metu Kino taryba svarstė ir rekomendavo filmo „2 naktys iki ryto“ (VšĮ „Pasaka“) kino platinimo projekto finansavimui skirti 3680 eurų (iš prašomų 5000 eurų). Šiam projektui skyrus prašomą sumą, buvo paskirstyta visa Kino platinimo programai vykdyti numatyta suma – 20 000 eurų. Kadangi programoje nebeliko lėšų, Kino tarybos posėdis, kuriame būtų svarstoma R.Zabarausko paraiška nebuvo organizuotas“, – teigė A.Kuprevičius.

Kaip teigia LKC Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vyriausioji specialistė Dainora Remezė, administracinis R.Zabarausko paraiškos vertinimas įvyko per vieną dieną, o tai reiškia, kad liepos 22 d., penktadienį, paraiška pasiekė visus Tarybos narius. Pirmadienį jie turėjo rinktis į posėdį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kino centras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kino centras

„Tarybos nariai turi 20 darbo dienų susipažinti su paraiška. Šiuo atveju Tarybos nariams iki posėdžio buvo skirtas tik pusdienis. Tad nors paraiška pasiekė Tarybos narius, kai jie ėmėsi darbotvarkės nuo pirmojo projekto, su kuriuo susipažinti turėjo 15 darbo dienų, visa suma buvo paskirstyta. Dėl to ir nebuvo pereita prie R.Zabarausko paraiškos“, – sakė D.Remezė.

Paklausus, kodėl režisierių buvo pasiekusi klaidinga informacija apie tai, kad paraiška vis dėlto buvo svarstyta, D.Remezė pabrėžė, jog reikia žiūrėti į oficialius dokumentus, o ne į susirašinėjimus.

Ji taip pat teigė, jog apie gautą R.Zabarausko paraišką dėl vidinės komunikacijos klaidos buvo sužinota jau išplatinus pranešimą žiniasklaidai, kuris vėliau buvo pataisytas.

Paklausus, kodėl režisierių buvo pasiekusi klaidinga informacija apie tai, kad paraiška vis dėlto buvo svarstyta, D.Remezė pabrėžė, jog reikia žiūrėti į oficialius dokumentus, o ne į susirašinėjimus.

Nepaisant šios situacijos, galimai išryškinusios sistemos spragas, LKC atstovai teigia neketinantys keisti dabartinės vertinimo sistemos.

Ne pirmas konfliktas

R.Zabarauskas priekaištų LKC darbui turi jau ne pirmą kartą. Praėjusių metų rugpjūtį jis pasekė režisierės Julijos Zubavičienės pavyzdžiu ir savo „Facebook“ paskyroje pasidalino LKC išvadomis, kuriose argumentuojamas sprendimas neskirti finansavimo filmo „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ gamybai. Abu režisieriai teigė, jog LKC pateiktos išvados yra įžeidžiančios ir žeminančios. Pasak R.Zabarausko, pagrindinis anuomet siųstų LKC išvadų siūlymas – keisti filmo temą.

„Gerai, kad yra žmonių, kurie palaiko mano kūrybą, paprastų žmonių, suaukojusių pinigus per sutelktinį finansavimą, ir aš tą filmą vis tiek padariau nepakeitęs temos. Jis bus platinamas kino teatruose, rodomas užsienio festivaliuose“, – sakė R.Zabarauskas, patikindamas, jog nenori atrodyti kaip visada ir viskuo nepatenkintas, tačiau iš tokios institucijos kaip LKC norėtų tikėtis tvarkos ir sąžiningumo.

VIDEO: You Can't Escape Lithuania Trailer [Nuo Lietuvos nepabėgsi]

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius