Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 11 21

Lietuvos kino kūrėjai liks be įvertinimo: po LiKA bankroto naujų apdovanojimų surengti nepavyks

Liepos mėnesį Lietuvių kino akademija (LiKA) dėl susidariusių skolų paskelbė bankrotą, o tai reiškė, jog nuo 2008 m. rengiami kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ taip pat nustojo egzistuoti. Tiesa, netrukus kino bendruomenėje pasigirdo kalbos apie bandymą greitai suorganizuoti naujus apdovanojimus, kad šiemet filmus pristatę kino kūrėjai neliktų ant ledo. Tačiau šios idėjos įgyvendinti nepavyko.
Vilniaus kino teatre pradedamos rodyti Kanų liūtų reklamos
Vilniaus kino teatre pradedamos rodyti „Kanų liūtų“ reklamos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Resursų ir lėšų stygius

Kinematografininkų sąjungos direktorė Ieva Norvilienė 15min patvirtino, jog šiemet Lietuvos nacionaliniai kino apdovanojimai neįvyks.

„Kai dar nebuvo bankrutavusios ankstesnės „Gervės“, siūlėm praplėsti Kinematografininkų sąjungos apdovanojimus ir jų pagrindu daryti nacionalinius apdovanojimus. Bet tuo metu dar turėjom vilčių, kad išsikapstys „Gervės“ iš bankroto. Taip neatsitiko. Tuomet buvo surinkta grupė organizacijų – tarp jų Kinematografininkų sąjunga, Autorinio kino aljansas, Nepriklausomų prodiuserių asociacija, „Kino pavasaris“. Ir Kino centras – ne kaip organizacijos narys, bet kaip vienas iš finansinių partnerių“, – pasakojo I.Norvilienė.

Vienas iš šio susibūrimo organizatorių, festivalio „Kino pavasaris“ vykdomasis direktorius Algirdas Ramaška teigė: „Bandėme mobilizuoti industriją, kad susiimtume ir bendrom jėgom rastume sprendimus, kad tos „Gervės“ įvyktų ir įvyktų dar šiais metais.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ 2018 apdovanojimai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sidabrinės gervės“ 2018 apdovanojimai

Anot jo, buvo bandoma rasti sprendimą, kaip išlaikyti ir organizacijos pavadinimą, ir apdovanojimus, tačiau tai pasirodė labai sudėtinga. Klausimų sprendimą sunkino ir bankrotą paskelbusios LiKA situacija – šiuo metu areštuota ir pati „Sidabrinės gervės“ skulptūrėlė.

„Kitas dalykas – resursų klausimas, kas imsis visa tai daryti. Reikėjo kurti naują asociaciją, numatyti naujas apdovanojimų taisykles, jas patvirtinti ir t.t. Buvo daug darbo. O finansų nėra, nes neaišku, kas už tai turėtų mokėti, kam tai turėtų rūpėti. Turėjome ir labai mažai finansų, ir laiko tam pasiruošti“, – kalbėjo A.Ramaška.

Pasiteiravus, kokie faktoriai lėmė, jog apdovanojimų suorganizuoti nepavyko, I.Norvilienės pozicija ne visiškai sutapo su A.Ramaškos: „Kai organizacija nauja, reikalingas ir laikas, ir planai, ir finansai. Visko kaip ir buvo, bet nepakankamai. <…> Žmogus, kuris apsiėmė organizuoti visą renginį ir procesą – ko mums labai reikėjo, nes visi esam labai užimti – paskutinę minutę pasakė, kad atsisako. Taip ir išėjo – kito žmogaus nebegali surasti, nes beliko tik du mėnesiai, naujų finansų pritraukti nelabai yra laiko ir t.t.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ieva Norvilienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ieva Norvilienė

A.Ramaška tokiai interpretacijai nepritaria – anot jo, minėtasis žmogus dirbo su asociacijos kūrimu ir administraciniais klausimais.

„Manau, kad tas žmogus čia niekuo dėtas – kai pamatė, kad iniciatyvinė grupė nepadaro to, ką reikėjo padaryti, tapo akivaizdu, kad nebespėsim. Tikėjausi, kad industrija gal labiau prisidės, bet natūralu, kad visi labai užsiėmę – kažkam filmavimai, kažkam festivaliai, kažkas išvažiuoja. Visi dėjo pastangų, kiek galėjo, bet to nepakako“, – sakė A.Ramaška.

Kas laukia nacionalinių kino apdovanojimų?

Kalbėdama apie apdovanojimų ateitį, Kinematografininkų sąjungos direktorė teigė: „Mes darome savo Kinematografininkų sąjungos apdovanojimus, kaip kad ir darėm – jie jau tęsiasi apie 20 metų. Bet jie yra sąjungos nariams už jų kūrybinį darbą. Tai ne nacionaliniai apdovanojimai.

O kas bus kitais metais, ar imsimės inicijuoti [nacionalinius apdovanojimus], ar ne, dar nenutarėm. Baigsim metus, tada kalbėsim su patikėtiniais, galbūt kitais nariais, ir matysim, ar mums verta tuo užsiimti, ar vis tik kažkas kitas turi tuo užsiimti.“

A.Ramaška, paklaustas, ar planuojama tęsti bandymus kurti naują asociaciją, atsakymo taip pat neturėjo: „Asociacijos įstatai paruošti, [apdovanojimų] taisyklės beveik pabaigtos – viskas taip ir liko. Toliau tai yra visos industrijos atsakomybė, asociacijų ar atsakingų institucijų atsakomybė, kad tokie apdovanojimai ateity vyktų. O kokie tie apdovanojimai ateity bus, kaip jie vyks – nežinau“, – sakė A.Ramaška.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Ramaška
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Ramaška

„Šiemet stiprių filmų yra tikrai daug ir dėl to iš paskutiniųjų labai norėjosi surengti apdovanojimus, kad nenukentėtų tie, kurie filmus išleido šiais metais. Nes dabar, jei kitais metais ir pavyks ką nors padaryti, tai, vėlgi, bus arba kažkurie metai iškritę, arba bus vertinami jau dvejų metų filmai“, – sakė I.Norvilienė.

A.Ramaškos teigimu, tai, kad šiemet nebus įteikti nacionaliniai kino apdovanojimai, yra didelis praradimas: „Kažkas turi už tai prisiimti atsakomybę – ar LiKA valdyba, ar LiKA vadovybė, ar LKC. Tai neteisinga tų žmonių atžvilgiu, kurie sukūrė šiemet puikius filmus, kurie buvo verti gauti nacionalinius apdovanojimus, arba galėjo būti nominuoti ir pastebėti. Dabar jie liks ant ledo. Ir apskritai, esam šalis, kurios kino pramonė klesti, produkcijos turim daugiau negu bet kada, o neturim nacionalinių kino apdovanojimų – čia irgi yra truputį gėda. Galbūt reikia daugiau [industrijos] vienybės, kad visi daugiau žiūrėtų bendro intereso“, – sakė A.Ramaška.

LKC Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyrius vedėja Dovilė Butnoriūtė, komentuodama susidariusią situaciją, teigė: „Industrijos organizacijoms nesusitarus, LKC imsis iniciatyvos ir pateiks siūlymus dėl nacionalinių kino apdovanojimų. Tikimės, metų pradžioje.“

„Ąžuolų“ įteikimo data – nežinoma

Kaip 15min skelbė anksčiau, šiemet vėluoja ir Lietuvos kino operatorių asociacijos steigiami „Ąžuolo“ apdovanojimai. Sąjungos pirmininko Viliaus Mačiulskio teigimu, taip nutiko dėl darbų gausos.

Rugpjūčio mėnesį jis sakė, jog nors preliminarios apdovanojimų datos dar nėra, tikimasi, kad ceremonija įvyks iki rudens pabaigos. Tačiau apdovanojimų data ir toliau lieka nežinoma.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka

„Nėra naujienų. Liūdna pas mus šiemet su rėmimu, visi labai užsiėmę, nėra, kas organizuoja. Kaip ir aiškūs nominantai, aiškūs laimėtojai, komisija savo darbą atliko, mums beliko tik įteikimo procedūra ir ją galvojam daryti labai kuklią“, – sakė V.Mačiulskis.

Pasiteiravus, ar prie ceremonijos prisideda ar žada prisidėti LKC, V.Mačiulskis sakė: „Nežinau, negalėčiau pakomentuoti. Reikėtų pasigilinti. Nepamenu.“

Vis tik susisiekus su LKC paaiškėjo, jog Lietuvos kino operatorių sąjunga į LKC paramos nesikreipė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius