Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 03

Lietuvos žmonės dokumentiniame ekrane: 12 įspūdingiausių filmų

Jeigu reikėtų paskelbti tik vieną, bet būtiną pamatyti lietuvių dokumentinį filmą, greičiausiai rinkčiausi Roberto Verbos „Šimtamečių godas“, sukurtas 1969 metais. Malonumas garantuotas. Ir tuoj pat pasimesčiau – nes kaipgi be jo filmo „Šventėn“ (1970). Ir kaipgi be Henriko Šablevičiaus trumpametražių? O dar Rimtautas Šilinis, Edmundas Zubavičius, Diana ir Kornelijus Matuzevičiai, Julija ir Rimantas Gruodžiai. O kaip be šiandien kuriamų Giedrės Žickytės, Giedrės Beinoriūtės, Audriaus Stonio, Arūno Matelio, Lino Mikutos, Arturo Jevdokimovo ir jauniausios kartos filmų? Eitvydo Doškaus „Čia buvo Vilnius“, pavyzdžiui.
Kadras iš filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“/ Organiztorių nuotr.
Kadras iš filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“/ Organiztorių nuotr.

Viskas gerai, turiu galimybę surinkti puokštę lietuviškos dokumentikos – nuo ano laiko iki šio. Sąrašas ištįso iki trijų dešimčių filmų, kuriuos labai norėčiau parodyti. Tačiau jie bemat pradeda trukdyti vienas kitam, pjautis žanrais, temomis ir stiliais. Portretai su esė, istoriniai su aktualiaisiais. Tada abu Verbos filmai ir dar keli netikėtai ima vienytis ir rodyti grupinius Lietuvos žmonių portretus, kurių pavidalus ir turinius akivaizdžiai veikia laikas. Vis dėlto nuo 1969-ųjų šimtamečių pasikeitė ne tik kelios kartos, bet ir gyvenimo skonis. Ir vidiniai kino kūrybos dalykai, ypač dokumentikoje, kuri privalėjo vaizduoti, kaip turėtų būti, o ne kaip yra. Iš ano laiko išliko filmai, kurių autoriai išsprūdo iš anos taisyklės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius